Zamiast kupować mleczne bułeczki, robię je sama. Są zdrowsze i smaczniejsze
Skład mlecznych bułeczek z marketów pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście, to zależy od producenta, ale na liście składników często znajdują się dodatkowe substancje poprawiające konsystencję ciasta i wydłużające termin przydatności do spożycia. Tymczasem podobne bułeczki, ale o wiele zdrowsze, możesz upiec w domowym piekarniku.
Mleczne bułeczki są uwielbiane nie tylko przez dzieci. Coraz częściej wybierane są także jako dodatek do burgerów. Ich słodki smak idealnie pasuje do grillowanego mięsa, wyrazistych sosów i ostrych dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Skład mlecznych bułeczek ze sklepu
W bułkach z marketu rzadko znajdują się jakościowe składniki, takie jak jajka od kur z chowu ekologicznego, prawdziwe masło czy mleko. Jajka i mleko często występują w sproszkowanej formie, której daleko do oryginału.
Przy przemysłowej produkcji bułek mlecznych używane są dodatkowe aromaty, zbliżone do naturalnego, a także emulgatory oraz substancje zagęszczające, które poprawiają teksturę ciasta. W wielu przypadkach takie bułeczki zawierają o wiele więcej cukru niż domowe wypieki.
Jakie dodatki do domowych bułeczek?
Ciasto na bułki mleczne możesz wzbogacić o rodzynki lub pastylki czekoladowe, dzięki którym bułeczki nie będą już potrzebowały żadnych innych dodatków. W takiej formie doskonale sprawdzą się jako przekąska na spacer z dzieckiem.
Przed końcem pieczenia warto posmarować je miodem. Dodatkowo możesz posypać orzechami lub płatkami migdałów. Miód sprawi, że zrobią się nieco słodsze i bardziej rumiane, a naturalna posypka doda aromatu i chrupkości.
Przepis na bułki mleczne
Bułeczki wyrastają podczas pieczenia, więc warto zachować odstępy podczas układania ich na blasze. Jednocześnie nie przejmuj się tym, że trochę się posklejają – po upieczeniu z łatwością poodrywasz je od siebie.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 3 jajka,
- 60 g roztopionego i przestudzonego masła,
- ziarenka z laski wanilii,
- szczypta soli,
- opcjonalnie 100 g miodu.
Wykonanie:
- Do miski wlej 50 ml ciepłego mleka, dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie rozmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj z pozostałym cukrem, ziarenkami z laski wanilii i szczyptą soli. Zrób wgłębienie i dodaj 2 jajka, wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko.
- Wyrób ciasto dłońmi lub mikserem z hakami do momentu, aż będzie samo odchodzić od ścianek miski. Wtedy wlej przestudzone płynne masło i wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę.
- Gdy będzie elastyczne, uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Po tym czasie zdejmij ściereczkę i ponownie zagnieć ciasto. Następnie podziel je na 12 części – jeśli za bardzo się klei, dosyp odrobinę mąki.
- Z każdej części uformuj niewielką, okrągłą bułeczkę. Wszystkie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na 5-10 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj pozostałym, rozkłóconym jajkiem i wstaw do pieczenia na 20 minut.
- Pod koniec opcjonalnie posmaruj je płynnym miodem, aby były słodsze i bardziej rumiane z wierzchu.