WAŻNE
TERAZ

Nawrocki o rozporządzeniu Żurka. "Ostentacyjny akt bezprawia"

Kluski śląskie robię jak Magda Gessler. Kluczowa jest zasada 1:4

Kiedy na weselu wjeżdżają kluski śląskie, nagle wszyscy goście w magiczny sposób znowu znajdują się przy stole. W Polsce ten prosty i elegancki dodatek do obiadu cieszy się niezmiennie wysoką popularnością. W domowych warunkach kluski wychodzą jeszcze lepsze niż na bankietach. Wystarczy kierować się prostą zasadą Magdy Gessler.

Magda Gessler robi kluski śląskie metodą 1:4Magda Gessler robi kluski śląskie metodą 1:4
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Kluski śląskie, chociaż tradycyjnie podawane są z roladą i kapustą modrą, świetnie sprawdzają się także w wielu innych kompozycjach. Są doskonałe zarówno do mięsnych, jak i warzywnych sosów. Możesz je podać z gulaszem wołowym z pieczarkami lub piersią kurczaka i kurkami w sosie śmietanowym. W charakterystycznej dziurce zawsze znajduje się trochę sosu, co sprawia, że każdy kęs smakuje wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Sposób Magdy Gessler na kluski śląskie

Magda Gessler opiera się na zasadzie 1:4, która dotyczy proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków. Znając ją, nie musisz nawet dokładnie wiedzieć, ile ważą ugotowane ziemniaki. Wystarczy po utłuczeniu narysować, na przykład łyżką kuchenną lub nożem, dwie krzyżujące się linie, dzieląc masę na 4 równe części.

Jedną część wybierz łyżką i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Do tego wystarczy już tylko dodać 1 jajko i szczyptę soli. W ten sposób dobrane proporcje sprawiają, że kluski śląskie za każdym razem wychodzą aksamitnie gładkie, mięciutkie i elastyczne.

Przepis na kluski śląskie

Na kluski śląskie wybierz ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli B lub C.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej typu C,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, ostudź, a następnie przepuść przez praskę lub rozgnieć przy pomocy tłuczka.
  2. Do masy dodaj jajko, mąkę i sól, pamiętając o sposobie Magdy Gessler.
  3. Następnie uformujemy z ciasta zgrabne kulki, ułóż je w ostępach na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy kciuka zanurzonego w mące, zrób w nich charakterystyczne wgłębienia.
  4. Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety