Kluski śląskie robię jak Magda Gessler. Kluczowa jest zasada 1:4

Kiedy na weselu wjeżdżają kluski śląskie, nagle wszyscy goście w magiczny sposób znowu znajdują się przy stole. W Polsce ten prosty i elegancki dodatek do obiadu cieszy się niezmiennie wysoką popularnością. W domowych warunkach kluski wychodzą jeszcze lepsze niż na bankietach. Wystarczy kierować się prostą zasadą Magdy Gessler.

Magda Gessler robi kluski śląskie metodą 1:4Magda Gessler robi kluski śląskie metodą 1:4
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Kluski śląskie, chociaż tradycyjnie podawane są z roladą i kapustą modrą, świetnie sprawdzają się także w wielu innych kompozycjach. Są doskonałe zarówno do mięsnych, jak i warzywnych sosów. Możesz je podać z gulaszem wołowym z pieczarkami lub piersią kurczaka i kurkami w sosie śmietanowym. W charakterystycznej dziurce zawsze znajduje się trochę sosu, co sprawia, że każdy kęs smakuje wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Sposób Magdy Gessler na kluski śląskie

Magda Gessler opiera się na zasadzie 1:4, która dotyczy proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków. Znając ją, nie musisz nawet dokładnie wiedzieć, ile ważą ugotowane ziemniaki. Wystarczy po utłuczeniu narysować, na przykład łyżką kuchenną lub nożem, dwie krzyżujące się linie, dzieląc masę na 4 równe części.

Jedną część wybierz łyżką i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Do tego wystarczy już tylko dodać 1 jajko i szczyptę soli. W ten sposób dobrane proporcje sprawiają, że kluski śląskie za każdym razem wychodzą aksamitnie gładkie, mięciutkie i elastyczne.

Przepis na kluski śląskie

Na kluski śląskie wybierz ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli B lub C.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej typu C,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, ostudź, a następnie przepuść przez praskę lub rozgnieć przy pomocy tłuczka.
  2. Do masy dodaj jajko, mąkę i sól, pamiętając o sposobie Magdy Gessler.
  3. Następnie uformujemy z ciasta zgrabne kulki, ułóż je w ostępach na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy kciuka zanurzonego w mące, zrób w nich charakterystyczne wgłębienia.
  4. Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥