Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+

Dla wielu osób życie zaczyna się po pięćdziesiątce. Tak się dzieje, gdy wspierasz organizm zdrową dietą i aktywnością fizyczną. W codziennym jadłospisie warto uwzględnić owoc, który zawiera dużą ilość witamin, antyoksydantów i polifenoli. Zrób z nim pyszną surówkę do obiadu.

Surówka z czerwoną kapustą i granatemSurówka z czerwoną kapustą i granatem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Surówka z czerwonej kapusty i granatu idealnie komponuje się w różnych zestawach obiadowych – zarówno z mięsem, rybą, jak i daniami wegetariańskimi. Jest orzeźwiająca i z każdym kęsem przyjemnie chrupie. Dzięki czerwonym drobinkom znakomicie wspiera odporność organizmu i krążenie krwi, dba o zdrowie skóry, dostarcza energii i hamuje procesy starzenia.

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Granat w diecie po pięćdziesiątce

Owoc z czerwonymi drobinkami w środku jest polecany w diecie osób po 50 roku życia głównie ze względu na obecność składników, które sprzyjają regeneracji komórek. Witaminy C, A i K oraz polifenole mogą opóźniać procesy starzenia, a antyoksydanty wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszając ryzyko miażdżycy i redukując poziom "złego" cholesterolu. Granat w codziennej diecie może wpłynąć na poprawę sprężystości i jędrności skóry. Jego spożywanie przynosi również korzyści dla zdrowia jelit – błonnik wspiera metabolizm, który u wielu osób po pięćdziesiątce spowalnia, i poprawia skład mikrobiomu jelitowego.

Przepis na surówkę z czerwoną kapustą i granatem

Wszystkie składniki surówki działają synergicznie, przynosząc wzmocnione korzyści dla organizmu. Do dressingu na bazie oliwy i soku z cytryny możesz dodać łyżeczkę miodu. Jeśli lubisz kremowe sosy, dorzuć trochę jogurtu naturalnego lub majonezu.

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 surowy burak,
  • 1 jabłko,
  • pół granatu,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj na cienkie paski. Posyp solą i lekko ugnieć dłonią.
  2. Dodaj startą marchewkę, buraka i jabłko. Od razu skrop sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
  3. Dodaj owoce granatu i natkę pietruszki.
  4. Wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni