Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dla wielu osób życie zaczyna się po pięćdziesiątce. Tak się dzieje, gdy wspierasz organizm zdrową dietą i aktywnością fizyczną. W codziennym jadłospisie warto uwzględnić owoc, który zawiera dużą ilość witamin, antyoksydantów i polifenoli. Zrób z nim pyszną surówkę do obiadu.
Surówka z czerwonej kapusty i granatu idealnie komponuje się w różnych zestawach obiadowych – zarówno z mięsem, rybą, jak i daniami wegetariańskimi. Jest orzeźwiająca i z każdym kęsem przyjemnie chrupie. Dzięki czerwonym drobinkom znakomicie wspiera odporność organizmu i krążenie krwi, dba o zdrowie skóry, dostarcza energii i hamuje procesy starzenia.
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Granat w diecie po pięćdziesiątce
Owoc z czerwonymi drobinkami w środku jest polecany w diecie osób po 50 roku życia głównie ze względu na obecność składników, które sprzyjają regeneracji komórek. Witaminy C, A i K oraz polifenole mogą opóźniać procesy starzenia, a antyoksydanty wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszając ryzyko miażdżycy i redukując poziom "złego" cholesterolu. Granat w codziennej diecie może wpłynąć na poprawę sprężystości i jędrności skóry. Jego spożywanie przynosi również korzyści dla zdrowia jelit – błonnik wspiera metabolizm, który u wielu osób po pięćdziesiątce spowalnia, i poprawia skład mikrobiomu jelitowego.
Przepis na surówkę z czerwoną kapustą i granatem
Wszystkie składniki surówki działają synergicznie, przynosząc wzmocnione korzyści dla organizmu. Do dressingu na bazie oliwy i soku z cytryny możesz dodać łyżeczkę miodu. Jeśli lubisz kremowe sosy, dorzuć trochę jogurtu naturalnego lub majonezu.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 surowy burak,
- 1 jabłko,
- pół granatu,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj na cienkie paski. Posyp solą i lekko ugnieć dłonią.
- Dodaj startą marchewkę, buraka i jabłko. Od razu skrop sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
- Dodaj owoce granatu i natkę pietruszki.
- Wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku.