Japończyk spróbował polskich flaków. Reakcja nie pozostawia złudzeń

Flaki wywołują mnóstwo reakcji. Jedni je kochają, inni nie mogą na nie patrzeć. Nic dziwnego, że obcokrajowiec postanowił przetestować tak kontrowersyjne danie. Czy Japończykowi smakowało?

Czy flaki smakowały Japończykowi?Czy flaki smakowały Japończykowi?
Źródło zdjęć: © YouTube | Gabriel Hyodo
Paulina Hermann

Zamczyska, karczmy i... flaki. Tak wyglądała jedna z najbardziej swojskich kulinarnych lekcji, jaką dostał Yutaro , Japończyk odwiedzający Polskę na zaproszenie Gabriela Hyodo, autora popularnego kanału YouTube. Gabriel chciał pokazać obcokrajowcowi, ja wygląda prawdziwa polska kuchnia. Razem spróbowali placków ziemniaczanych, sernika i jednego z najbardziej kontrowersyjnych dań, czyli flaków. Jak ta ostatnia potrawa smakowała Yutaro? Jego reakcja nie pozostawiła żadnych złudzeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie

Wszystko zaczęło się w Suchej Beskidzkiej, a konkretnie w zamku, który Gabriel pokazał Japończykowi. Ale główne danie dnia czekało gdzie indziej. Karczma, kilkanaście kilometrów dalej.

Flaki albo się kocha, albo nienawidzi. Jak zareagował Japończyk?

Restauracja słynie z żurku po stryszawsku, ale nie to było celem wizyty Gabriela Hyodo i jego kompana. Polsko-japoński youtuber chciał pokazać swojemu gościowi jedną z najbardziej polskich i najbardziej kontrowersyjnych zup, czyli flaki wołowe. Flaczki wyglądały dobrze, ale Yutaro na początku niechętnie umoczył łyżkę. Dopytywał się o to, co znajduje się w zupie.

- Czuję się, jakbym jadł skórkę kiełbasy - powiedział - Lubię smak zupy, ale to? Konsystencja jest gumowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

JAPOŃCZYK PRÓBUJE FLACZKI I PLACKI ZIEMNIACZANE

Flaczki niezbyt mu smakowały, ale zupa była obłędna. Hyodo porównał ją nawet do ramenu, co na początku niezbyt przypadło Yutaro do gustu. Potem jednak sam przyznał, że flaki "przypominają zupę do ramenu" i mają bardzo bogaty smak. Japończyk ocenił całą potrawę średnio, bo dał jej 6,5 punktów - ze względu na podroby.

Co ciekawe, w Japonii również je się podroby, ale raczej w formie grillowanej (Horumonyaki to podroby wołowe). Smakują inaczej niż gotowane.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje