Marynata do pieczonego kurczaka. Mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca

Soczysty, aromatyczny i chrupiący kurczak to marzenie niejednej gospodyni domowej. Dzięki prostemu przepisowi na marynatę z maślanką, możesz osiągnąć idealny efekt bez wysiłku.

Soczysty pieczony kurczakSoczysty pieczony kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli planujesz upiec soczystego kurczaka na obiad, musisz poznać ten prosty sekret, który sprawi, że mięso będzie właśnie takie, a skórka chrupiąca. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, a my podpowiemy ci, jak ją przygotować. Potrzebujesz przede wszystkim maślanki oraz kilku aromatycznych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł to sprawdzony "awaryjniak" na każdą okazję. Warto o nim pamiętać

Przepis na soczystego kurczaka

Pieczony kurczak ma tę wadę, że z łatwością staje się suchy, szczególnie podczas pieczenia. Ale nie martw się, mamy na to sposób! A kluczowym elementem jest marynata, która sprawi, że twój kurczak będzie soczysty i smaczny.

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia),
  • 500 ml maślanki naturalnej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka oczyść, następnie osusz. Przełóż do dużej miski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie natrzyj nim kurczaka. Podobnie postąp z pozostałymi przyprawami, ale nie zapomnij o occie.
  3. Zalej całość maślanką, następnie dokładnie wymieszaj. Zadbaj o to, aby mięso było w całości pokryte marynatą. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
  4. Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmij kurczaka w marynacie, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
  5. Delikatnie strzep nadmiar maślanki z kawałków kurczaka, ale nie wycieraj mięsa - trochę marynaty powinno zostać na powierzchni.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kurczaka przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką albo folią aluminiową. Piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny.

Maślanka sukcesem idealnej marynaty

Maślanka to doskonały składnik marynat do kurczaka. Zawiera kwas mlekowy, który rozmiękcza mięso i sprawia, że staje się ono bardziej soczyste. Dodatkowo maślanka nadaje kurczakowi delikatny, kremowy smak.

W tym przepisie na marynatę do kurczaka z maślanką znajdziesz również inne składniki, które wzbogacą smak mięsa. Czosnek, papryka, oregano, sól i pieprz to klasyki kuchni, które zawsze sprawdzają się w przypadku kurczaka.

Aby kurczak był jeszcze bardziej chrupiący, możesz przed pieczeniem obtoczyć go w mące lub bułce tartej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie