Marynata do pieczonego kurczaka. Mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca

Soczysty, aromatyczny i chrupiący kurczak to marzenie niejednej gospodyni domowej. Dzięki prostemu przepisowi na marynatę z maślanką, możesz osiągnąć idealny efekt bez wysiłku.

Soczysty pieczony kurczakSoczysty pieczony kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli planujesz upiec soczystego kurczaka na obiad, musisz poznać ten prosty sekret, który sprawi, że mięso będzie właśnie takie, a skórka chrupiąca. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, a my podpowiemy ci, jak ją przygotować. Potrzebujesz przede wszystkim maślanki oraz kilku aromatycznych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł to sprawdzony "awaryjniak" na każdą okazję. Warto o nim pamiętać

Przepis na soczystego kurczaka

Pieczony kurczak ma tę wadę, że z łatwością staje się suchy, szczególnie podczas pieczenia. Ale nie martw się, mamy na to sposób! A kluczowym elementem jest marynata, która sprawi, że twój kurczak będzie soczysty i smaczny.

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia),
  • 500 ml maślanki naturalnej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka oczyść, następnie osusz. Przełóż do dużej miski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie natrzyj nim kurczaka. Podobnie postąp z pozostałymi przyprawami, ale nie zapomnij o occie.
  3. Zalej całość maślanką, następnie dokładnie wymieszaj. Zadbaj o to, aby mięso było w całości pokryte marynatą. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
  4. Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmij kurczaka w marynacie, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
  5. Delikatnie strzep nadmiar maślanki z kawałków kurczaka, ale nie wycieraj mięsa - trochę marynaty powinno zostać na powierzchni.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kurczaka przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką albo folią aluminiową. Piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny.

Maślanka sukcesem idealnej marynaty

Maślanka to doskonały składnik marynat do kurczaka. Zawiera kwas mlekowy, który rozmiękcza mięso i sprawia, że staje się ono bardziej soczyste. Dodatkowo maślanka nadaje kurczakowi delikatny, kremowy smak.

W tym przepisie na marynatę do kurczaka z maślanką znajdziesz również inne składniki, które wzbogacą smak mięsa. Czosnek, papryka, oregano, sól i pieprz to klasyki kuchni, które zawsze sprawdzają się w przypadku kurczaka.

Aby kurczak był jeszcze bardziej chrupiący, możesz przed pieczeniem obtoczyć go w mące lub bułce tartej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione