Marynata do pieczonego kurczaka. Mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca

Soczysty, aromatyczny i chrupiący kurczak to marzenie niejednej gospodyni domowej. Dzięki prostemu przepisowi na marynatę z maślanką, możesz osiągnąć idealny efekt bez wysiłku.

Soczysty pieczony kurczakSoczysty pieczony kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli planujesz upiec soczystego kurczaka na obiad, musisz poznać ten prosty sekret, który sprawi, że mięso będzie właśnie takie, a skórka chrupiąca. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, a my podpowiemy ci, jak ją przygotować. Potrzebujesz przede wszystkim maślanki oraz kilku aromatycznych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł to sprawdzony "awaryjniak" na każdą okazję. Warto o nim pamiętać

Przepis na soczystego kurczaka

Pieczony kurczak ma tę wadę, że z łatwością staje się suchy, szczególnie podczas pieczenia. Ale nie martw się, mamy na to sposób! A kluczowym elementem jest marynata, która sprawi, że twój kurczak będzie soczysty i smaczny.

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia),
  • 500 ml maślanki naturalnej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka oczyść, następnie osusz. Przełóż do dużej miski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie natrzyj nim kurczaka. Podobnie postąp z pozostałymi przyprawami, ale nie zapomnij o occie.
  3. Zalej całość maślanką, następnie dokładnie wymieszaj. Zadbaj o to, aby mięso było w całości pokryte marynatą. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
  4. Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmij kurczaka w marynacie, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
  5. Delikatnie strzep nadmiar maślanki z kawałków kurczaka, ale nie wycieraj mięsa - trochę marynaty powinno zostać na powierzchni.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kurczaka przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką albo folią aluminiową. Piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny.

Maślanka sukcesem idealnej marynaty

Maślanka to doskonały składnik marynat do kurczaka. Zawiera kwas mlekowy, który rozmiękcza mięso i sprawia, że staje się ono bardziej soczyste. Dodatkowo maślanka nadaje kurczakowi delikatny, kremowy smak.

W tym przepisie na marynatę do kurczaka z maślanką znajdziesz również inne składniki, które wzbogacą smak mięsa. Czosnek, papryka, oregano, sól i pieprz to klasyki kuchni, które zawsze sprawdzają się w przypadku kurczaka.

Aby kurczak był jeszcze bardziej chrupiący, możesz przed pieczeniem obtoczyć go w mące lub bułce tartej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟