Marynata do pieczonego kurczaka. Mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca
14.10.2023 14:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Soczysty, aromatyczny i chrupiący kurczak to marzenie niejednej gospodyni domowej. Dzięki prostemu przepisowi na marynatę z maślanką, możesz osiągnąć idealny efekt bez wysiłku.
Jeśli planujesz upiec soczystego kurczaka na obiad, musisz poznać ten prosty sekret, który sprawi, że mięso będzie właśnie takie, a skórka chrupiąca. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, a my podpowiemy ci, jak ją przygotować. Potrzebujesz przede wszystkim maślanki oraz kilku aromatycznych przypraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na soczystego kurczaka
Pieczony kurczak ma tę wadę, że z łatwością staje się suchy, szczególnie podczas pieczenia. Ale nie martw się, mamy na to sposób! A kluczowym elementem jest marynata, która sprawi, że twój kurczak będzie soczysty i smaczny.
Składniki:
- 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia),
- 500 ml maślanki naturalnej,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyść, następnie osusz. Przełóż do dużej miski.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie natrzyj nim kurczaka. Podobnie postąp z pozostałymi przyprawami, ale nie zapomnij o occie.
- Zalej całość maślanką, następnie dokładnie wymieszaj. Zadbaj o to, aby mięso było w całości pokryte marynatą. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
- Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmij kurczaka w marynacie, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
- Delikatnie strzep nadmiar maślanki z kawałków kurczaka, ale nie wycieraj mięsa - trochę marynaty powinno zostać na powierzchni.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kurczaka przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką albo folią aluminiową. Piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny.
Maślanka sukcesem idealnej marynaty
Maślanka to doskonały składnik marynat do kurczaka. Zawiera kwas mlekowy, który rozmiękcza mięso i sprawia, że staje się ono bardziej soczyste. Dodatkowo maślanka nadaje kurczakowi delikatny, kremowy smak.
W tym przepisie na marynatę do kurczaka z maślanką znajdziesz również inne składniki, które wzbogacą smak mięsa. Czosnek, papryka, oregano, sól i pieprz to klasyki kuchni, które zawsze sprawdzają się w przypadku kurczaka.
Aby kurczak był jeszcze bardziej chrupiący, możesz przed pieczeniem obtoczyć go w mące lub bułce tartej. Smacznego!