Marynata do pieczonego kurczaka. Mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca

Soczysty, aromatyczny i chrupiący kurczak to marzenie niejednej gospodyni domowej. Dzięki prostemu przepisowi na marynatę z maślanką, możesz osiągnąć idealny efekt bez wysiłku.

Soczysty pieczony kurczak
Soczysty pieczony kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.10.2023 14:21

Jeśli planujesz upiec soczystego kurczaka na obiad, musisz poznać ten prosty sekret, który sprawi, że mięso będzie właśnie takie, a skórka chrupiąca. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, a my podpowiemy ci, jak ją przygotować. Potrzebujesz przede wszystkim maślanki oraz kilku aromatycznych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na soczystego kurczaka

Pieczony kurczak ma tę wadę, że z łatwością staje się suchy, szczególnie podczas pieczenia. Ale nie martw się, mamy na to sposób! A kluczowym elementem jest marynata, która sprawi, że twój kurczak będzie soczysty i smaczny.

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia),
  • 500 ml maślanki naturalnej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka oczyść, następnie osusz. Przełóż do dużej miski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie natrzyj nim kurczaka. Podobnie postąp z pozostałymi przyprawami, ale nie zapomnij o occie.
  3. Zalej całość maślanką, następnie dokładnie wymieszaj. Zadbaj o to, aby mięso było w całości pokryte marynatą. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
  4. Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmij kurczaka w marynacie, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
  5. Delikatnie strzep nadmiar maślanki z kawałków kurczaka, ale nie wycieraj mięsa - trochę marynaty powinno zostać na powierzchni.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kurczaka przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką albo folią aluminiową. Piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny.

Maślanka sukcesem idealnej marynaty

Maślanka to doskonały składnik marynat do kurczaka. Zawiera kwas mlekowy, który rozmiękcza mięso i sprawia, że staje się ono bardziej soczyste. Dodatkowo maślanka nadaje kurczakowi delikatny, kremowy smak.

W tym przepisie na marynatę do kurczaka z maślanką znajdziesz również inne składniki, które wzbogacą smak mięsa. Czosnek, papryka, oregano, sól i pieprz to klasyki kuchni, które zawsze sprawdzają się w przypadku kurczaka.

Aby kurczak był jeszcze bardziej chrupiący, możesz przed pieczeniem obtoczyć go w mące lub bułce tartej. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pieczony kurczakmarynata do kurczakamaślanka
Wybrane dla Ciebie