Ciekawy obiad z piekarnika zaskakuje nie tylko smakiem, ale i formą podania

Na obiad ma wpaść teściowa i chcesz z tej okazji zrobić coś wyjątkowego? Przygotuj danie z piekarnika z kurczakiem w roli głównej, a z pewnością wszyscy będą zajadać się ze smakiem.

Pomysł na obiad w ciekawym wydaniu już na ciebie czekaPomysł na obiad w ciekawym wydaniu już na ciebie czeka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli masz dość rozbijania tłuczkiem schabowych albo przejadły ci się mielone z ziemniakami, przygotuj ciekawy obiad z piekarnika z kurczakiem w roli głównej. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to zapoznać się z poniższą recepturą, zgromadzić potrzebne produkty i zabrać się do pracy. Otrzymane efekty będą nie tylko cieszyć kubki smakowe, ale i oko. Bo całe danie zostanie podane w wyjątkowy sposób!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Kurczak zapiekany na ziemniakach w miseczkach domowej roboty

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 200 g tartego żółtego sera,
  • czerwona cebula i natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od umycia i oczyszczenia piersi z kurczaka. Następnie podzieliłam je na mniejsze kawałki i połączyłam ze śmietanką, słodką papryką, suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Dopiero po dokładnym wymieszaniu składników, miskę z zawartością odstawiłam na bok. 

Kurczak z dodatkami
Kurczak z dodatkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zabrałam się za przygotowanie ziemniaków. Najpierw je obrałam i dokładnie umyłam, a po oczyszczeniu podzieliłam w cienkie talarki. Można to zrobić zarówno przy pomocy mandoliny do warzyw, jak i przy użyciu zwykłego noża, dzieląc ziemniaki na mniejsze kawałki. 

Przygotowanie ziemniaczanych talarków
Przygotowanie ziemniaczanych talarków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po przygotowaniu kurczaka i ziemniaków zajęłam się zrobieniem miseczek do piekarnika. W tym celu umieściłam na blacie kuchennym kawałek folii aluminiowej i papieru do pieczenia. Na tych gadżetach ułożyłam następnie miskę do góry dnem i zaczęłam formować kształt miski

Miseczki domowej roboty
Miseczki domowej roboty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na spodzie każdej miski ułożyłam najpierw cienkie plasterki ziemniaków, po czym polałam warzywa delikatnie olejem i doprawiłam je solą oraz pieprzem. 

Warstwa z ziemniaków
Warstwa z ziemniaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie do każdej miski dodałam również wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Ostatnią warstwę zrobiłam ze startej mozzarelli. Tak przygotowane miseczki piekłam przez 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku.

Obiad jest już prawie gotowy
Obiad jest już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Obiad przed podaniem udekorowałam dodatkowo czerwoną cebulą i natką pietruszki. I to wszystko! Polecam podawać na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

To będzie prawdziwy sztos!
To będzie prawdziwy sztos! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy