Ciekawy obiad z piekarnika zaskakuje nie tylko smakiem, ale i formą podania

Na obiad ma wpaść teściowa i chcesz z tej okazji zrobić coś wyjątkowego? Przygotuj danie z piekarnika z kurczakiem w roli głównej, a z pewnością wszyscy będą zajadać się ze smakiem.

Pomysł na obiad w ciekawym wydaniu już na ciebie czekaPomysł na obiad w ciekawym wydaniu już na ciebie czeka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli masz dość rozbijania tłuczkiem schabowych albo przejadły ci się mielone z ziemniakami, przygotuj ciekawy obiad z piekarnika z kurczakiem w roli głównej. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to zapoznać się z poniższą recepturą, zgromadzić potrzebne produkty i zabrać się do pracy. Otrzymane efekty będą nie tylko cieszyć kubki smakowe, ale i oko. Bo całe danie zostanie podane w wyjątkowy sposób!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Kurczak zapiekany na ziemniakach w miseczkach domowej roboty

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 200 g tartego żółtego sera,
  • czerwona cebula i natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od umycia i oczyszczenia piersi z kurczaka. Następnie podzieliłam je na mniejsze kawałki i połączyłam ze śmietanką, słodką papryką, suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Dopiero po dokładnym wymieszaniu składników, miskę z zawartością odstawiłam na bok. 

Kurczak z dodatkami
Kurczak z dodatkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zabrałam się za przygotowanie ziemniaków. Najpierw je obrałam i dokładnie umyłam, a po oczyszczeniu podzieliłam w cienkie talarki. Można to zrobić zarówno przy pomocy mandoliny do warzyw, jak i przy użyciu zwykłego noża, dzieląc ziemniaki na mniejsze kawałki. 

Przygotowanie ziemniaczanych talarków
Przygotowanie ziemniaczanych talarków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po przygotowaniu kurczaka i ziemniaków zajęłam się zrobieniem miseczek do piekarnika. W tym celu umieściłam na blacie kuchennym kawałek folii aluminiowej i papieru do pieczenia. Na tych gadżetach ułożyłam następnie miskę do góry dnem i zaczęłam formować kształt miski

Miseczki domowej roboty
Miseczki domowej roboty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na spodzie każdej miski ułożyłam najpierw cienkie plasterki ziemniaków, po czym polałam warzywa delikatnie olejem i doprawiłam je solą oraz pieprzem. 

Warstwa z ziemniaków
Warstwa z ziemniaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie do każdej miski dodałam również wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Ostatnią warstwę zrobiłam ze startej mozzarelli. Tak przygotowane miseczki piekłam przez 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku.

Obiad jest już prawie gotowy
Obiad jest już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Obiad przed podaniem udekorowałam dodatkowo czerwoną cebulą i natką pietruszki. I to wszystko! Polecam podawać na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

To będzie prawdziwy sztos!
To będzie prawdziwy sztos! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀