Kulki z kurczaka w bekonie z serowym farszem
Przepis na kulki z kurczaka w bekonie z serowym farszem. Jak zrobić faszerowane filety z kurczaka z serkiem i papryką zawinięte w bekon, które zrobią furorę? Ten przepis wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje obłędnie pyszne. Zobacz, jak zrobić prosty i efektowny obiad. Lista składników jest krótka, a wykonanie proste.
18.05.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:58
Faszerowany kurczak z serkiem. Pomysł na pierś z kurczaka
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety, a na dewolaje nie masz ochoty, to trafiłeś idealnie. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Ciebie zaskakujące filety z kurczaka z nadzieniem z kremowego serka. Całość zawinęliśmy w chrupiący boczek. Dzięki temu zabiegowi pierś z kurczaka pozostaje soczysta i krucha. To świetny pomysł na danie z piersią z kurczaka, które zrobi furorę podczas rodzinnego obiadu lub spotkania ze znajomymi.
Nasze mięso upiekliśmy dzisiaj w Ovi Smart marki Philips.
Kulki z kurczaka z bekonem – składniki
- 3 filety z kurczaka
- oliwa
- sól i pieprz
- słodka papryka
- serek śmietankowy – 1 opakowanie
- ser żółty – 100 gramów
- ostra czerwona papryczka – 1 sztuka
- boczek wędzony w plastrach – 1 opakowanie
Przepis na kulki z kurczaka w bekonie z sosem serowym – wykonanie
Zacznij od przygotowania piersi z kurczaka. Rozbij mięso przy pomocy tłuczka. Najlepiej jest robić to przez folię- dzięki temu mięso nie będzie się rwało. Rozbite filety polej odrobiną oliwy i przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie rozprowadź przyprawy po powierzchni mięsa z obu stron.
Następnie przejdź do przygotowania nadzienia.Do miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj do niego pokrojoną dość drobno czerwoną, ostrą papryczkę i starty żółty ser. Świetnie sprawdzi się tutaj cheddar, mozzarella czy gouda. Jeśli nie jesteś fanem ostrych smaków, to ostrą papryczkę możesz zastąpić klasyczną papryką. Zachęcamy jednak do spróbowania wersji "na ostro". Żeby papryczka nie była zbyt paląca, pamiętaj o usunięciu ze środka pestek.
Całość dokładnie wymieszaj.
Faszerowane kulki z kurczaka
Na przyprawione wcześniej filety wyłóż porcję serka śmietankowego i zawiń. Powstałą roladkę owiń dodatkowo plastrami wędzonego boczku tak, aby zabezpieczyć przed wydostaniem się masy śmietankowej. Przygotowane roladki umieść w Ovi i piecz przez
Gotowe!
Nasze kulki z kurczaka są już gotowe. Kremowe nadzienie sprawia, że smakują po prostu obłędnie. Podaj je z ziemniakami, ryżem lub frytkami i dorzuć ulubioną surówkę.
Smacznego!