WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Kurczak faszerowany serem i ogórkiem konserwowym z domowymi frytkami

Piersi z kurczaka faszerowane serem podaliśmy dziś z domowymi frytkami. To pyszny obiad, którym zajadać się będzie Twoja rodzina. Całość zapiekliśmy w piekarniku, dzięki czemu potrawa jest lekka i nie ma w niej dodatkowego tłuszczu. Kurczak faszerowany z ogórkiem konserwowym to strzał w 10!

ObrazekKurczak faszerowany z frytkami- Pyszności
Ewa

Nie da się ukryć- dzieci po prostu uwielbiają fast foody, frytki i kotleciki. To pozycje, które pojawiają się w menu dla dzieci w większości restauracji. Dziś mamy przepis na pyszny kompromis między tym, co zdrowe, a tym, co kochają maluchy. Piersi z kurczaka nafaszerowaliśmy serem i ogórkami i upiekliśmy razem z frytkami w piekarniku. Wszystko bez dodatkowego smażenia i dokładania tłuszczu. To prosty przepis, który pokochają nie tylko najmniejsi.

Zobacz pełny przepis na naszym kanale YouTube: 

Kurczak z serem i domowymi frytkami- składniki

3 filety z piersi z kurczaka

4 łyżki majonezu

1,5 łyżeczki suszonego czosnku

2 łyżeczki ziół prowansalskich

3/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

120 g sera żółtego

6 ogórków konserwowych

6 plastrów sera żółtego

Frytki:

12 małych ziemniaków

1/4 szkl. oleju roślinnego

2 łyżeczki soli

1 łyżka oregano

Kurczak faszerowany serem - krok po kroku:

Piersi z kurczaka przekrój na dwa kotlety. Przykryj je folią i rozbij przy pomocy tłuczka. Dzięki tej metodzie nie tylko nie powstaną prześwity w mięsie, ale także jego kawałki nie osadzą się na tłuczku do mięsa, desce i nie rozprysną wokół. Rozbite plastry kurczaka posmaruj majonezem.

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Następnie przypraw mięso solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suszonym czosnkiem. Na środku rozbitej piersi połóż kawałek sera żółtego i ogórka konserwowego. Jeśli ogórki są duże i grube- pokrój je na mniejsze słupki. Dodaj jeszcze jeden kawałek sera i zawiń mięso.

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Następnie przejdź do przygotowania frytek. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w słupki. Nie musisz ich obierać ze skórki. Pokrojone frytki przełóż do naczynia żaroodpornego i polej olejem roślinnym. Następnie przypraw ziemniaki solą i oregano i wymieszaj. Tak przygotowane frytki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Po 20 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Na podpieczonych frytkach połóż przygotowane wcześniej piersi z kurczaka i posmaruj je z wierzchu majonezem. Połóż jeszcze plasterek żółtego sera i wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Po tym czasie nasz obiad jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯