Kurczak faszerowany serem i ogórkiem konserwowym z domowymi frytkami

Piersi z kurczaka faszerowane serem podaliśmy dziś z domowymi frytkami. To pyszny obiad, którym zajadać się będzie Twoja rodzina. Całość zapiekliśmy w piekarniku, dzięki czemu potrawa jest lekka i nie ma w niej dodatkowego tłuszczu. Kurczak faszerowany z ogórkiem konserwowym to strzał w 10!

ObrazekKurczak faszerowany z frytkami- Pyszności
Ewa

Nie da się ukryć- dzieci po prostu uwielbiają fast foody, frytki i kotleciki. To pozycje, które pojawiają się w menu dla dzieci w większości restauracji. Dziś mamy przepis na pyszny kompromis między tym, co zdrowe, a tym, co kochają maluchy. Piersi z kurczaka nafaszerowaliśmy serem i ogórkami i upiekliśmy razem z frytkami w piekarniku. Wszystko bez dodatkowego smażenia i dokładania tłuszczu. To prosty przepis, który pokochają nie tylko najmniejsi.

Zobacz pełny przepis na naszym kanale YouTube: 

Kurczak z serem i domowymi frytkami- składniki

3 filety z piersi z kurczaka

4 łyżki majonezu

1,5 łyżeczki suszonego czosnku

2 łyżeczki ziół prowansalskich

3/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

120 g sera żółtego

6 ogórków konserwowych

6 plastrów sera żółtego

Frytki:

12 małych ziemniaków

1/4 szkl. oleju roślinnego

2 łyżeczki soli

1 łyżka oregano

Kurczak faszerowany serem - krok po kroku:

Piersi z kurczaka przekrój na dwa kotlety. Przykryj je folią i rozbij przy pomocy tłuczka. Dzięki tej metodzie nie tylko nie powstaną prześwity w mięsie, ale także jego kawałki nie osadzą się na tłuczku do mięsa, desce i nie rozprysną wokół. Rozbite plastry kurczaka posmaruj majonezem.

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Następnie przypraw mięso solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suszonym czosnkiem. Na środku rozbitej piersi połóż kawałek sera żółtego i ogórka konserwowego. Jeśli ogórki są duże i grube- pokrój je na mniejsze słupki. Dodaj jeszcze jeden kawałek sera i zawiń mięso.

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Następnie przejdź do przygotowania frytek. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w słupki. Nie musisz ich obierać ze skórki. Pokrojone frytki przełóż do naczynia żaroodpornego i polej olejem roślinnym. Następnie przypraw ziemniaki solą i oregano i wymieszaj. Tak przygotowane frytki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Po 20 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Na podpieczonych frytkach połóż przygotowane wcześniej piersi z kurczaka i posmaruj je z wierzchu majonezem. Połóż jeszcze plasterek żółtego sera i wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Po tym czasie nasz obiad jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Kurczak faszerowany z frytkami- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję