Kurczak faszerowany serem i ogórkiem konserwowym z domowymi frytkami
Piersi z kurczaka faszerowane serem podaliśmy dziś z domowymi frytkami. To pyszny obiad, którym zajadać się będzie Twoja rodzina. Całość zapiekliśmy w piekarniku, dzięki czemu potrawa jest lekka i nie ma w niej dodatkowego tłuszczu. Kurczak faszerowany z ogórkiem konserwowym to strzał w 10!
19.07.2022 | aktual.: 13.10.2023 12:03
Nie da się ukryć- dzieci po prostu uwielbiają fast foody, frytki i kotleciki. To pozycje, które pojawiają się w menu dla dzieci w większości restauracji. Dziś mamy przepis na pyszny kompromis między tym, co zdrowe, a tym, co kochają maluchy. Piersi z kurczaka nafaszerowaliśmy serem i ogórkami i upiekliśmy razem z frytkami w piekarniku. Wszystko bez dodatkowego smażenia i dokładania tłuszczu. To prosty przepis, który pokochają nie tylko najmniejsi.
Zobacz pełny przepis na naszym kanale YouTube:
Kurczak z serem i domowymi frytkami- składniki
3 filety z piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
120 g sera żółtego
6 ogórków konserwowych
6 plastrów sera żółtego
Frytki:
12 małych ziemniaków
1/4 szkl. oleju roślinnego
2 łyżeczki soli
1 łyżka oregano
Kurczak faszerowany serem - krok po kroku:
Piersi z kurczaka przekrój na dwa kotlety. Przykryj je folią i rozbij przy pomocy tłuczka. Dzięki tej metodzie nie tylko nie powstaną prześwity w mięsie, ale także jego kawałki nie osadzą się na tłuczku do mięsa, desce i nie rozprysną wokół. Rozbite plastry kurczaka posmaruj majonezem.
Następnie przypraw mięso solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suszonym czosnkiem. Na środku rozbitej piersi połóż kawałek sera żółtego i ogórka konserwowego. Jeśli ogórki są duże i grube- pokrój je na mniejsze słupki. Dodaj jeszcze jeden kawałek sera i zawiń mięso.
Następnie przejdź do przygotowania frytek. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w słupki. Nie musisz ich obierać ze skórki. Pokrojone frytki przełóż do naczynia żaroodpornego i polej olejem roślinnym. Następnie przypraw ziemniaki solą i oregano i wymieszaj. Tak przygotowane frytki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Po 20 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Na podpieczonych frytkach połóż przygotowane wcześniej piersi z kurczaka i posmaruj je z wierzchu majonezem. Połóż jeszcze plasterek żółtego sera i wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie nasz obiad jest już gotowy. Smacznego!