PrzepisSposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki - lepsze niż z restauracji

Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki - lepsze niż z restauracji

Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki - lepsze niż z restauracji
Paulina
07.06.2022 10:05

Kto jadł, ten wie, że nie ma lepszych frytek niż te belgijskie. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Przedstawiamy sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki. 

Na kanale krytyka kulinarnego znalazł się film, w którym Robert Makłowicz tłumaczy niuanse przygotowania frytek belgijskich. Zdradził, krok po kroku jak je przygotować. Jak się okazuje, sekret idealnych frytek tkwi w ich dwukrotnym smażeniu oraz odpowiednim doborze dobranych ziemniakach.

Jakie ziemniaki wybrać na frytki?

Do przyrządzenia frytek warto wybrać mączyste ziemniaki typu C. Dzięki wysokiej zawartości skrobi nie rozpadną się one podczas pieczenia. Makłowicz sugeruje, żeby pokroić ziemniaki w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj. Pozwoli to na uzyskanie więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz.

Obraz

Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki - składniki

  • 1 kg ziemniaków typu C
  • ok. 1,5 l oleju
  • 1 łyżka cukru
  • Zimna woda
  • Termometr

Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki krok po kroku

Obieramy ziemniaki i kroimy w grubsze słupki. Po obraniu, warzyw umieszczamy je w misce z zimną wodą i dodajemy cukier. Dzięki temu na powierzchni frytki stworzy się skorupka, która podczas smażenia stanie się chrupiąca. Zapobiegnie to także wnikaniu tłuszczu do ich środka.

Odstawiamy je na około 10-15 minut, a następnie dokładnie odcedzamy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Rozgrzewamy olej do 150 stopni Celsjusza. Wrzucamy do niego porcję frytek, zmniejszamy lekko ogień i smażymy ziemniaki przez kilka minut. Powinna utworzyć się skorupka. Dodatkowo frytki staną się delikatne żółtawe.

Wyjmujemy nasze frytki i odsączamy je na ręczniku papierowym. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie wrzucamy frytki i smażymy tyle, żeby stały się rumiane. Wyjmij je i przełóż na płasko rozłożony ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziesz się szybko nadmiaru tłuszczu.

Obraz

Z czym podawać frytki belgijskie?

Makłowicz zdradza, że frytki najlepiej smakują z majonezem i tak powinno się je podawać. Koniecznie wypróbujmy tę propozycję. Możemy sami przygotować taki majonez. Oto przepis! Do przygotowania potrzebujemy dwóch żółtek, łyżeczki octu, musztardy soli, pieprzu i szklanki oleju. Wymieszaj wszystkie składniki poza olejem na gładką masę. Następnie weź robot kuchenny i stopniowo dolewaj olej. Całość ubijaj, majonez powinien zrobić się coraz gęściejszy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także