Frytki z cukinii - przepis na letni przysmak. Jak je przygotować?
Frytki to popularny dodatek do dań obiadowych, ale nie tylko. Większość osób lubi je spożywać tylko z samym ketchupem bądź majonezem. Warto zwrócić uwagę, że coraz częściej - ziemniaki, czyli podstawę frytek, zastępuje się batatami lub innymi zdrowymi warzywami. W takiej sytuacji, warto wykorzystać sezon na cukinie i poznać frytki z cukinii. Przepis jest naprawdę prosty.
31.07.2023 | aktual.: 31.07.2023 12:56
Nie od dziś wiadomo, że frytki to przysmak, który przygotowuje się na wiele różnych okazji. Jeśli szukasz alternatywy dla tej popularnej przekąski, to warto sięgnąć po warzywa sezonowe. Jedną z opcji jest kabaczek. Frytki z cukinii mają wiele zalet. Ich największą jest smak, chrupkość i właściwości. Dzięki panierce, rozpływają się w ustach i idealnie smakują z wieloma rozmaitymi dodatkami. W dodatku ich przygotowanie jest banalnie proste.
Frytki z cukinii
Frytki z cukinii to pyszny i zdrowszy zamiennik tradycyjnych frytek ziemniaczanych. To doskonały sposób na wykorzystanie letnich zbiorów i cieszenie się lekkim, ale smacznym daniem. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na przygotowanie smakowitych frytek z cukinii, które podbiją serca i podniebienia twojej rodziny i przyjaciół.
Pamiętaj, że cukinia zawiera mniej kalorii i tłuszczu niż ziemniaki, dzięki czemu frytki z cukinii są lżejsze i bardziej korzystne dla zdrowia. Jest też źródłem błonnika, witamin i minerałów, które wspierają twój układ odpornościowy i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.
Przepis na frytki z cukinii
Frytki, których podstawą będzie cukinia, to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Wypróbuj nasz przepis na frytki z cukinii, aby cieszyć się ich najlepszym smakiem.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 duże jajka,
- przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, łyżka ziół prowansalskich,
- szklanka bułki tartej.
Frytki z cukinii - przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie frytek, których bazą będzie cukinia, jest banalnie proste. Z podanych wyżej składników otrzymasz 6 porcji. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut, a czas pieczenia to nie dłużej niż 20 minut. W zaledwie 30 minut otrzymasz smaczniejszy i zdrowszy posiłek niż tradycyjne frytki z ziemniaków.
- Umyj cukinie, osusz je i odetnij końce.
- Przekrój każdą cukinię na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, aby uzyskać frytki o grubości nie większej niż 2 cm.
- W jednym szerszym naczyniu umieść bułkę tartą, a do drugiego wbij jajka, dodając oliwę i przyprawy. Dobrze wymieszaj całość.
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik na 200-220 stopni C.
- Każdy kawałek cukinii obtaczaj najpierw w bułce tartej, a następnie maczaj w płynie jajecznym i ponownie obtaczaj w bułce tartej.
- Układaj gotowe do pieczenia kawałki cukinii obok siebie na blaszce.
- Piecz frytki z cukinii przez około 20 minut, aż zarumienią się i będą chrupiące.
- Podawaj takie frytki maczane w jogurcie z dodatkiem pieprzu cytrynowego lub z domowym sosem czosnkowym.