Frytki z cukinii - przepis na letni przysmak. Jak je przygotować?

Frytki to popularny dodatek do dań obiadowych, ale nie tylko. Większość osób lubi je spożywać tylko z samym ketchupem bądź majonezem. Warto zwrócić uwagę, że coraz częściej - ziemniaki, czyli podstawę frytek, zastępuje się batatami lub innymi zdrowymi warzywami. W takiej sytuacji, warto wykorzystać sezon na cukinie i poznać frytki z cukinii. Przepis jest naprawdę prosty.

ObrazekFrytki z cukinii - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie od dziś wiadomo, że frytki to przysmak, który przygotowuje się na wiele różnych okazji. Jeśli szukasz alternatywy dla tej popularnej przekąski, to warto sięgnąć po warzywa sezonowe. Jedną z opcji jest kabaczek. Frytki z cukinii mają wiele zalet. Ich największą jest smak, chrupkość i właściwości. Dzięki panierce, rozpływają się w ustach i idealnie smakują z wieloma rozmaitymi dodatkami. W dodatku ich przygotowanie jest banalnie proste.

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii to pyszny i zdrowszy zamiennik tradycyjnych frytek ziemniaczanych. To doskonały sposób na wykorzystanie letnich zbiorów i cieszenie się lekkim, ale smacznym daniem. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na przygotowanie smakowitych frytek z cukinii, które podbiją serca i podniebienia twojej rodziny i przyjaciół.

Pamiętaj, że cukinia zawiera mniej kalorii i tłuszczu niż ziemniaki, dzięki czemu frytki z cukinii są lżejsze i bardziej korzystne dla zdrowia. Jest też źródłem błonnika, witamin i minerałów, które wspierają twój układ odpornościowy i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.

Obrazek
Smaczne i chrupiące frytki przygotujesz z cukinii - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na frytki z cukinii

Frytki, których podstawą będzie cukinia, to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Wypróbuj nasz przepis na frytki z cukinii, aby cieszyć się ich najlepszym smakiem.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 duże jajka,
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, łyżka ziół prowansalskich,
  • szklanka bułki tartej.
Obrazek
Pamiętaj, by odpowiednio pokroić cukinię - Pyszności; Foto Canva.com

Frytki z cukinii - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie frytek, których bazą będzie cukinia, jest banalnie proste. Z podanych wyżej składników otrzymasz 6 porcji. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut, a czas pieczenia to nie dłużej niż 20 minut. W zaledwie 30 minut otrzymasz smaczniejszy i zdrowszy posiłek niż tradycyjne frytki z ziemniaków.

  1. Umyj cukinie, osusz je i odetnij końce.
  2. Przekrój każdą cukinię na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, aby uzyskać frytki o grubości nie większej niż 2 cm.
  3. W jednym szerszym naczyniu umieść bułkę tartą, a do drugiego wbij jajka, dodając oliwę i przyprawy. Dobrze wymieszaj całość.
  4. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik na 200-220 stopni C.
  5. Każdy kawałek cukinii obtaczaj najpierw w bułce tartej, a następnie maczaj w płynie jajecznym i ponownie obtaczaj w bułce tartej.
  6. Układaj gotowe do pieczenia kawałki cukinii obok siebie na blaszce.
  7. Piecz frytki z cukinii przez około 20 minut, aż zarumienią się i będą chrupiące.
  8. Podawaj takie frytki maczane w jogurcie z dodatkiem pieprzu cytrynowego lub z domowym sosem czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki