Frytki z cukinii - przepis na letni przysmak. Jak je przygotować?

Frytki to popularny dodatek do dań obiadowych, ale nie tylko. Większość osób lubi je spożywać tylko z samym ketchupem bądź majonezem. Warto zwrócić uwagę, że coraz częściej - ziemniaki, czyli podstawę frytek, zastępuje się batatami lub innymi zdrowymi warzywami. W takiej sytuacji, warto wykorzystać sezon na cukinie i poznać frytki z cukinii. Przepis jest naprawdę prosty.

ObrazekFrytki z cukinii - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie od dziś wiadomo, że frytki to przysmak, który przygotowuje się na wiele różnych okazji. Jeśli szukasz alternatywy dla tej popularnej przekąski, to warto sięgnąć po warzywa sezonowe. Jedną z opcji jest kabaczek. Frytki z cukinii mają wiele zalet. Ich największą jest smak, chrupkość i właściwości. Dzięki panierce, rozpływają się w ustach i idealnie smakują z wieloma rozmaitymi dodatkami. W dodatku ich przygotowanie jest banalnie proste.

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii to pyszny i zdrowszy zamiennik tradycyjnych frytek ziemniaczanych. To doskonały sposób na wykorzystanie letnich zbiorów i cieszenie się lekkim, ale smacznym daniem. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na przygotowanie smakowitych frytek z cukinii, które podbiją serca i podniebienia twojej rodziny i przyjaciół.

Pamiętaj, że cukinia zawiera mniej kalorii i tłuszczu niż ziemniaki, dzięki czemu frytki z cukinii są lżejsze i bardziej korzystne dla zdrowia. Jest też źródłem błonnika, witamin i minerałów, które wspierają twój układ odpornościowy i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.

Obrazek
Smaczne i chrupiące frytki przygotujesz z cukinii - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na frytki z cukinii

Frytki, których podstawą będzie cukinia, to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Wypróbuj nasz przepis na frytki z cukinii, aby cieszyć się ich najlepszym smakiem.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 duże jajka,
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, łyżka ziół prowansalskich,
  • szklanka bułki tartej.
Obrazek
Pamiętaj, by odpowiednio pokroić cukinię - Pyszności; Foto Canva.com

Frytki z cukinii - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie frytek, których bazą będzie cukinia, jest banalnie proste. Z podanych wyżej składników otrzymasz 6 porcji. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut, a czas pieczenia to nie dłużej niż 20 minut. W zaledwie 30 minut otrzymasz smaczniejszy i zdrowszy posiłek niż tradycyjne frytki z ziemniaków.

  1. Umyj cukinie, osusz je i odetnij końce.
  2. Przekrój każdą cukinię na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, aby uzyskać frytki o grubości nie większej niż 2 cm.
  3. W jednym szerszym naczyniu umieść bułkę tartą, a do drugiego wbij jajka, dodając oliwę i przyprawy. Dobrze wymieszaj całość.
  4. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik na 200-220 stopni C.
  5. Każdy kawałek cukinii obtaczaj najpierw w bułce tartej, a następnie maczaj w płynie jajecznym i ponownie obtaczaj w bułce tartej.
  6. Układaj gotowe do pieczenia kawałki cukinii obok siebie na blaszce.
  7. Piecz frytki z cukinii przez około 20 minut, aż zarumienią się i będą chrupiące.
  8. Podawaj takie frytki maczane w jogurcie z dodatkiem pieprzu cytrynowego lub z domowym sosem czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟