WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Totalny hit lata. Chrupiąca, zielona mizeria, która nie zawiera ogórków

Słysząc hasło mizeria, pewnie przed oczami masz od razu ogórki. Dziś jednak cię zaskoczę. Już za moment poznasz przepis na genialną mizerię bez grama ogórka. W roli głównej wystąpi cukinia!

ObrazekMizeria z cukinii stanie się hitem w każdym domu/źródło: Pexels/pixabay, vanillaechoes/Adobe Stock
Marzena Pęcak
SKOMENTUJ

Najgorsze co może spotkać nas w kuchni to nuda i rutyna. Moim zdaniem kuchnia to miejsce, w którym ciągle powinno coś się dziać. Nowe smaki, nieoczywiste kombinacje produktów, czy w końcu testowanie produktów, których wcześniej totalnie nie znałam. Tak, właśnie tak powinno wyglądać funkcjonowanie w kuchni. Ciągła nauka i nieskończona przygoda!

Jeśli zgadzasz się ze mną, ten artykuł na pewno przypadnie ci do gustu. Dlaczego? Już za moment poznasz niesamowity patent na przepyszną mizerię w oryginalnym wydaniu. Po prostu palce lizać!

Mizeria po nowemu

Doskonale wiem, że mizeria kojarzy się każdemu Polakowi z ogórkiem. Ale kto powiedział, że od czasu do czasu nie można zaszaleć? I właśnie to dzisiaj zrobimy. Zamiast ogórka, zrób pyszną mizerię na bazie cukinii. Gwarantuję, że nie pożałujesz. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, to jeszcze jej smak dosłownie powala na kolana. Idealna chrupkość w każdym kęsie.

Warto w tym miejscu wspomnieć również, że cukinia jest nie tylko lekkostrawna, ale i ma mało kalorii. Znajdziesz tu również wiele wartości odżywczych z żelazem, potasem i witaminą K na czele. Co więcej, to właśnie w sierpniu przypada sezon na cukinię, dlatego warto wykorzystać ten moment w 100 procentach. Postaw na sezonowość w kuchni, a na pewno nie pożałujesz.

Obrazek
Sezon na cukinie ruszy już niebawem/źródło: Angele J, Pexels

Mizeria z cukinii krok po kroku

Aby przygotować wakacyjną mizerią z cukiniowym akcentem, potrzebujesz zaledwie czterech podstawowych produktów. Na pewno masz je wszystkie w swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1/3 szkl. jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz wg uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania zielonych warzyw. W tym celu dokładnie je umyj i osusz.
  2. Jeśli cukinie są młode, nie musisz ich obierać.
  3. Pokrój warzywa w cienkie talarki, tak samo jak zrobiłbyś to z ogórkami na mizerię.
  4. Przerzuć cukinie do miski i połącz z pozostałymi składnikami. I to wszystko. Smacznego!

Mizeria z cukinii idealnie zastąpi tradycyjny miks na bazie ogórka. Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje urozmaicenia. Dlatego dobrze mieć pod ręką sprawdzony przepis na oryginalną oraz przepyszną kombinację z cukinią w roli głównej.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze