Zapiekanka ziemniaczana Roberta Makłowicza zachwyca prostotą. Takiej kompozycji w życiu nie widzieliśmy

Robert Makłowicz pokazuje przepis na prosty przepis z kuchni skandynawskiej. Czyli Pokusa Janssona, inaczej zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami. Danie bardzo proste w przygotowaniu zachwyca smakiem i aromatem. Sekret tkwi w kilku prostych i pysznych składnikach. Oto zapiekanka ziemniaczana według Makłowicza!

Obrazek
Paulina

Zapiekanka ziemniaczana według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • ziemniaki typu C
  • 1 duża szalotka
  • 100 g masła
  • 1 puszka szprotek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • śmietanka 30%
Obrazek

Zapiekanka ziemniaczana Makłowicz - sposób przygotowania:

Umyj dokładnie ziemniaki, obierz je i zetrzyj na długie paski przy użyciu tarki. Następnie dużą szalotkę obieramy i siekamy. Kolejnym krokiem jest wysmarowanie naczynia żaroodpornego masłem. Pamiętaj, aby masło było w temperaturze pokojowej. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Ważne by były starte, a nie pokrojone w paski tak jak to często robimy w tradycyjnej polskiej zapiekance.

Na ziemniakach rozłóż równomiernie szalotkę. Następnie otwieramy rybę w puszcze. Rozkładamy filety ze szprotek na cebulę na całej powierzchni. Pozostawiamy olej, który się w nich znajduje. Resztę przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Następnie wylewamy olej na zapiekankę. Dzięki temu zyskamy pyszny korzenny smak potrawy. Potem danie posypujemy bułką tartą, wlewamy śmietanę i wiórki masła.

Zapiekankę umieszczamy w piekarniku na 40 min 180-190 stopni. Całość ma się pięknie zrumienić. Pokusa Jansona gotowa.

Obrazek

Ziemniaki typu C - czyli jakie?

Ziemniaki typu C charakteryzują się mączystą strukturą. Idealnie sprawdzają się do tego typu zapiekanek. Po ich upieczeniu nawet bez dodatku mąki mamy pewność, że ziemniaki nie będą się rozpadać. Danie wyjdzie bardzo zwarte i dobrze będzie prezentować się na talerzu.

Obrazek

Szprotki czy są zdrowe?

Te małe rybki to skarbnica składników odżywczych. Jeśli mamy możliwość to korzystajmy z nich w kuchni. To dobre źródło kwasów omega-3 i zdrowych tłuszczów. Dodatkowo to źródło jodu, selenu i wapnia oraz witaminy D, która jest bardzo niedoborowa i jej suplementacja jest konieczna. Dlatego warto je jeść.

Jeśli jesteś fanem zapiekanek ziemniaczanych to oprócz tego przepisu, który podaliśmy mamy jeszcze jeden. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkiem to obiadowy hit. W tym filmie znajdziesz cały przepis krok po kroku. Działaj!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze