Fantastyczny przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza. Bije karpia na głowę!

Łosoś to ryba, którą zna i lubi chyba każdy. W przepisie Roberta Makłowicza główną rolę odkrywa jednak sos, który nadaje potrawie zupełnie nowy wymiar smaku.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Marynata:

  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • 100 ml koniaków lub brandy
  • 150 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • biały pieprz
  • łodygi koperku

Sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego i octu winnego
  • kilkanaście kropel sosu Worcestershire (znajdziesz go np. w Carrefourze)
  • 1/ 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka wody
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 1 pęczek koperku

No i oczywiście łosoś: 2 duże płaty ze skórą.

Obrazek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem.
  2. Płaty łososia natnij i w nacięcia wsmaruj marynatę.
  3. Odłóż w chłodne miejsce na minimum 2-3 dni. Przewróć płaty na drugą stroną raz na dobę.
  4. Przygotuj sos. Wszystkie składniki (poza olejem) wymieszaj w miseczce. Dolewaj stopniowo olej, żeby powstała gładka i jednolita emulsja.
  5. Zamarynowane plastry łososia połóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.
  6. Ozdób gałązkami koperku i kawałkami cytryny.
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione