Fantastyczny przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza. Bije karpia na głowę!
Łosoś to ryba, którą zna i lubi chyba każdy. W przepisie Roberta Makłowicza główną rolę odkrywa jednak sos, który nadaje potrawie zupełnie nowy wymiar smaku.
Marynata:
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki soli
- 100 ml koniaków lub brandy
- 150 ml octu winnego
- 100 ml wody
- biały pieprz
- łodygi koperku
Sos:
- 2 łyżki słodkiej musztardy
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego i octu winnego
- kilkanaście kropel sosu Worcestershire (znajdziesz go np. w Carrefourze)
- 1/ 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 1 łyżka wody
- 400 ml oleju rzepakowego
- 1 pęczek koperku
No i oczywiście łosoś: 2 duże płaty ze skórą.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem.
- Płaty łososia natnij i w nacięcia wsmaruj marynatę.
- Odłóż w chłodne miejsce na minimum 2-3 dni. Przewróć płaty na drugą stroną raz na dobę.
- Przygotuj sos. Wszystkie składniki (poza olejem) wymieszaj w miseczce. Dolewaj stopniowo olej, żeby powstała gładka i jednolita emulsja.
- Zamarynowane plastry łososia połóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.
- Ozdób gałązkami koperku i kawałkami cytryny.