Chrupiące frytki z cukinii z domowym dipem jogurtowym. Każdy się skusi

Chrupiące frytki z cukinii w panierce z parmezanem to przepis na rewelacyjną przekąskę w zdrowym wydaniu. Całość zapiekliśmy w piekarniku i podaliśmy z domowym dipem jogurtowym.

Chrupiące frytki z cukinii- PysznościChrupiące frytki z cukinii- Pyszności
Ewa

Proste frytki warzywne

Pierwszym skojarzeniem z frytkami są oczywiście ziemniaki. Częstą alternatywą są też pokrojone w słupki marchewki czy seler. Jednak dzisiaj w naszym przepisie to cukinia gra główną rolę. Jest warzywem o miękkiej konsystencji i delikatnym smaku, co czyni ją dobrym kandydatem do przygotowania frytek. Miękkie warzywo zamknęliśmy w chrupiącej panierce z dodatkiem parmezanu i upiekliśmy w piekarniku - dzięki temu nasza przekąska jest lekka i nie ocieka tłuszczem. W połączeniu z prostym dipem jogurtowym z czosnkiem i natką pietruszki smakują wyśmienicie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Chrupiące frytki z cukinii

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • sól
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 2 jajka

Dip jogurtowy

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Cukinię umyj i osusz, a następnie podziel na 3 części. Każdą z nich pokrój w słupki. Przełóż do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Dzięki temu pozbędziesz się posmaku goryczy z cukinii.

Chrupiące frytki z cukinii- Pyszności
Chrupiące frytki z cukinii- Pyszności

Po tym czasie przełóż frytki na ręcznik papierowy i odciśnij je z nadmiaru wody. Do miski lub głębokiego talerza wsyp bułkę tartą, mąkę pszenną, starty parmezan, suszony czosnek i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka. Panieruj kawałki cukinii po kolei w jajku i sypkiej mieszance. Obtocz warzywo dobrze, aby panierka pokryła cały kawałek.

Chrupiące frytki z cukinii- Pyszności
Chrupiące frytki z cukinii- Pyszności

Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut.

Chrupiące frytki z cukinii- Pyszności
Chrupiące frytki z cukinii- Pyszności

W międzyczasie przygotuj prosty dip. W misce połącz ze sobą jogurt, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do niedużej miseczki. Przygotowany dip serwuj w towarzystwie upieczonych frytek z cukinii.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯