Chrupiące frytki z cukinii z domowym dipem jogurtowym. Każdy się skusi
Chrupiące frytki z cukinii w panierce z parmezanem to przepis na rewelacyjną przekąskę w zdrowym wydaniu. Całość zapiekliśmy w piekarniku i podaliśmy z domowym dipem jogurtowym.
11.03.2023 13:25
Proste frytki warzywne
Pierwszym skojarzeniem z frytkami są oczywiście ziemniaki. Częstą alternatywą są też pokrojone w słupki marchewki czy seler. Jednak dzisiaj w naszym przepisie to cukinia gra główną rolę. Jest warzywem o miękkiej konsystencji i delikatnym smaku, co czyni ją dobrym kandydatem do przygotowania frytek. Miękkie warzywo zamknęliśmy w chrupiącej panierce z dodatkiem parmezanu i upiekliśmy w piekarniku - dzięki temu nasza przekąska jest lekka i nie ocieka tłuszczem. W połączeniu z prostym dipem jogurtowym z czosnkiem i natką pietruszki smakują wyśmienicie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Chrupiące frytki z cukinii
Składniki:
- 2 duże cukinie
- sól
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 2 jajka
Dip jogurtowy
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj i osusz, a następnie podziel na 3 części. Każdą z nich pokrój w słupki. Przełóż do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Dzięki temu pozbędziesz się posmaku goryczy z cukinii.
Po tym czasie przełóż frytki na ręcznik papierowy i odciśnij je z nadmiaru wody. Do miski lub głębokiego talerza wsyp bułkę tartą, mąkę pszenną, starty parmezan, suszony czosnek i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka. Panieruj kawałki cukinii po kolei w jajku i sypkiej mieszance. Obtocz warzywo dobrze, aby panierka pokryła cały kawałek.
Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut.
W międzyczasie przygotuj prosty dip. W misce połącz ze sobą jogurt, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do niedużej miseczki. Przygotowany dip serwuj w towarzystwie upieczonych frytek z cukinii.
Smacznego!