Łódeczki z pieczonym łososiem z dipem śmietankowym
Proste łódeczki z pieczonym łososiem to efektowny przepis na przystawkę. Łódki z ciasta naleśnikowego wypełniliśmy prostym dipem i pieczoną rybą.
06.02.2023 | aktual.: 13.10.2023 13:12
Prosta przystawka
W ciągu całego roku nie brakuje okazji do świętowania. Urodziny, rocznice, parapetówki, karnawałowe imprezy czy zwykłe spotkania z bliskimi to świetna okazja, żeby zaserwować coś pysznego. Dziś mamy dla ciebie inspirację na prostą przekąskę z pieczonym łososiem i domowym dipem śmietankowym. W roli spodu występują tutaj łódeczki stworzone z masy do ciasta naleśnikowego. Proste, smaczne i efektowne!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Łódeczki z pieczonym łososiem
Składniki:
- 1 szklanka ciasta naleśnikowego
- 400 g filetu z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- suszone oregano
- 1/2 cytryny-sok
Dip śmietanowy
- 135 g serka śmietankowego
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Garnek wypełnij olejem i zanurz w nim spód łyżki. Następnie zanurz łyżkę w cieście naleśnikowym tak, aby pokryło jej dolną, wypukłą część. Włóż część łyżki z ciastem do rozgrzanego oleju i poruszaj chwilę, aż łódeczka z ciasta odpadnie. Smaż aż się zarumieni, a następnie odsącz na kawałku ręcznika papierowego. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Filet z łososia natnij w kratkę i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej rybę oliwą i dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz oregano. Skropl całość sokiem z cytryny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez 20 minut, po czym odstaw do wystudzenia.
Do miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj do niego śmietanę, sól, pieprz oraz posiekany drobno szczypiorek i wymieszaj. Powstały dip rozprowadź na przestudzonych łódeczkach.
Upieczoną rybę rozdrobnij przy pomocy widelca i ułóż na łódeczkach z dipem. Tak przygotowane łódeczki ułóż na desce i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!