Łódki z tortilli z kurczakiem, sosem pomidorowym i serem - szybki i sycący obiad

Łódki z kurczakiem z pysznym sosem pomidorowym zachwycą Cię od pierwszego kęsa. Nietypowe połączenie prostych składników znika z talerza w kilka chwil.

Obrazek
Ewa

Jeśli szukasz nietypowego pomysłu na zaserwowanie piersi z kurczaka, to ten przepis sprawdzi się znakomicie. Z placków tortilli stworzyliśmy łódkę, na pokładzie której umieściliśmy pierś z kurczaka z aromatycznym sosem pomidorowym. Do sosu dorzuciliśmy dodatkowo pieczarki, a w brzegach tortilli ukryliśmy serowe paluszki. Chociaż wykorzystaliśmy proste składniki, to dzięki nietypowej formie podania stają się one daniem, które śmiało można serwować w restauracji

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Łódki z kurczakiem - składniki

Sos pomidorowy z pieczarkami:

1/2 cebuli

6 pieczarek

300 g passaty pomidorowej

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Reszta składników:

2 filety z piersi z kurczaka

4 paluszki serowe

2 tortille

80 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Filet z piersi kurczaka oczyść z błonek. Natnij go od góry w szachownicę. Następnie obsmaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, doprawiając solą oraz pieprzem.

Łódki z kurczaka- Pyszności
Łódki z kurczaka- Pyszności

Po obsmażeniu mięsa zdejmij je z patelni i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w plasterki i umyte wcześniej pieczarki. Przesmaż chwilę i zalej całość passatą pomidorową. Dopraw suszonym oregano, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Obrazek
Łódki z kurczaka- Pyszności

Na środku tortilli umieść pierś z kurczaka.  Na dwóch brzegach umieść serowe paluszki (wzdłuż dłuższego boku kurczaka) i zawiń.

Łódki z kurczaka- Pyszności
Łódki z kurczaka- Pyszności

Następnie zawiń do środka krótsze boki, formując łódkę. Zabezpiecz całość wykałaczkami, żeby konstrukcja dobrze się trzymała.

Łodka- Pyszności
Łodka- Pyszności

Tak przygotowane piersi z kurczaka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łódki wypełnij sosem pomidorowym i posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut.

Łódki z kurczaka- Pyszności
Łódki z kurczaka- Pyszności

Po tym czasie nasze pyszne łódki z piersią z kurczaka są już gotowe. Serwuj je od razu po upieczeniu, kiedy ukryty w brzegach ser apetycznie się ciągnie. Możesz serwować je zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Smacznego!

Obrazek
Łódeczki z kurczaka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka