Łódki z tortilli z kurczakiem, sosem pomidorowym i serem - szybki i sycący obiad
Łódki z kurczakiem z pysznym sosem pomidorowym zachwycą Cię od pierwszego kęsa. Nietypowe połączenie prostych składników znika z talerza w kilka chwil.
30.08.2022 | aktual.: 18.09.2023 11:17
Jeśli szukasz nietypowego pomysłu na zaserwowanie piersi z kurczaka, to ten przepis sprawdzi się znakomicie. Z placków tortilli stworzyliśmy łódkę, na pokładzie której umieściliśmy pierś z kurczaka z aromatycznym sosem pomidorowym. Do sosu dorzuciliśmy dodatkowo pieczarki, a w brzegach tortilli ukryliśmy serowe paluszki. Chociaż wykorzystaliśmy proste składniki, to dzięki nietypowej formie podania stają się one daniem, które śmiało można serwować w restauracji
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Łódki z kurczakiem - składniki
Sos pomidorowy z pieczarkami:
1/2 cebuli
6 pieczarek
300 g passaty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Reszta składników:
2 filety z piersi z kurczaka
4 paluszki serowe
2 tortille
80 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka oczyść z błonek. Natnij go od góry w szachownicę. Następnie obsmaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, doprawiając solą oraz pieprzem.
Po obsmażeniu mięsa zdejmij je z patelni i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w plasterki i umyte wcześniej pieczarki. Przesmaż chwilę i zalej całość passatą pomidorową. Dopraw suszonym oregano, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
Na środku tortilli umieść pierś z kurczaka. Na dwóch brzegach umieść serowe paluszki (wzdłuż dłuższego boku kurczaka) i zawiń.
Następnie zawiń do środka krótsze boki, formując łódkę. Zabezpiecz całość wykałaczkami, żeby konstrukcja dobrze się trzymała.
Tak przygotowane piersi z kurczaka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łódki wypełnij sosem pomidorowym i posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut.
Po tym czasie nasze pyszne łódki z piersią z kurczaka są już gotowe. Serwuj je od razu po upieczeniu, kiedy ukryty w brzegach ser apetycznie się ciągnie. Możesz serwować je zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Smacznego!