Pokrój i usmaż jak frytki. Jeszcze smaczniejsze niż z ziemniaków

Dla takich frytek warto zapomnieć na chwilę, czym są kalorie. Danie to szczególnie zasmakuje miłośnikom śródziemnomorskich specjałów i fanom serów. Zamknięty w chrupiącej panierce i lekko kremowy halloumi to nasza propozycja na szybki obiad bez mięsa, z dodatkiem odświeżającego i lekkiego sosu tzatziki. 

ObrazekPokochasz takie frytki - Pyszności; Fot. Getty Images ( LauriPatterson)

To danie jest grzechu warte. Chrupiąca i złocista panierka oraz megakremowe wnętrze o lekko słonym smaku rozpieści wasze podniebienia. W takich frytkach łatwo się zatracić. Wystarczy, że przygotujesz do nich prosty sos tzatziki - idealnie pasujący do letniej aury - i masz gotowy obiad, syty i bez mięsa. Wypróbuj czegoś nowego i zastąp klasyczne frytki z ziemniaków tymi przygotowanymi z sera halloumi. 

Przepis na frytki z halloumi z sosem tzatziki

Składniki:

FRYTKI

       
  • 450 g sera halloumi (dwa opakowania),
  • 1 jajko,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • oliwa z oliwek.

TZATZIKI

        
  • 200 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • dwie szczypty soli.
  • 1 łyżka posiekanego koperku.
Obrazek
Halloumi to ser cypryjski - Pyszności; foto: Canva

Przygotowanie: 

              
  1. Ser halloumi owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru płynu.
  2. Ser pokrój w plastry, a następnie w grube słupki.
  3. Rozkłóć jajko, a w dwóch oddzielnych miskach przygotuj mąkę i bułkę tartą do panierowania.
  4. Następnie słupki sera obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Frytki z halloumi smaż na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na głębokiej patelni.
  6. Smaż, aż panierka nabierze złotego koloru.
  7. Gotowe frytki odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  8. Ogórki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki lub bardzo drobno pokrój.
  9. Przełóż je do miski, oprósz niewielką ilością soli i odczekaj chwilę, aż puszczą wodę. Zebrany płyn odlej.
  10. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Tak przygotowany przełóż do miski z ogórkami.
  11. Dodaj jogurt grecki i łyżkę oliwy z oliwek, a następnie dopraw szczyptą soli i wymieszaj.
  12. Na koniec oprósz sos posiekanym koperkiem.

Co warto wiedzieć o serze halloumi?

Halloumi to półtwardy, niedojrzewający ser, który produkuje się na Cyprze z mleka koziego, owczego lub krowiego. Charakteryzuje się elastycznością, jędrną konsystencją i słonym smakiem. Halloumi można jeść na surowo, natomiast z uwagi na wysoką temperaturę topnienia ser ten nie zmienia swojego kształtu podczas obróbki termicznej. Dlatego też można przygotować z niego frytki, grillować go czy smażyć.

Warto wiedzieć, że halloumi to wysokokaloryczny ser - w 100 g sera halloumi znajduje się 321 kcal. Zawiera też duże ilości sodu i tłuszczów nasyconych. Unikać go powinny osoby z alergią na białka mleka krowiego, z nietolerancją laktozy, nadciśnieniem tętniczym i otyłością. Niemniej, trzeba też dodać, że halloumi jest bogatym źródłem wapnia. 80 gramów sera dostarcza aż 1112 mg tego minerału, co pokrywa 139 proc. dziennego zapotrzebowania. Dlatego też warto sięgać po ser halloumi, ale z umiarem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej