Frytki z klopsami na wypasie

Tym razem połączyliśmy frytki z piekarnika z pysznym klopsikami. I w ten oto sposób uzyskaliśmy kombinację na wypasie, której nie sposób odmówić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 500 g mielone mięso z indyka
  2. 1 szt. jajko
  3. 200 g guacamole
  4. 200 g jogurt grecki
  5. 200 g salsa pomidorowa
  6. 1 łyżka oregano
  7. 1 łyżka suszona cebula
  8. 1 łyżeczka suszony rozmaryn
  9. 1/2 łyżeczki pieprz cytrynowy
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 3/4 szkl. bułka tarta
  12. 600 g frytki do piekarnika
  13. 4 łyżki olej roślinny

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania klopsików. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, jajko, oregano, suszoną cebulę, rozmaryn, pieprz cytrynowy i sól.

Obrazek

2. Z powstałej mieszanki stwórz klopsiki i obtocz je w bułce tartej.

Obrazek

3. Następnie umieść je na blaszce razem z frytkami. Nie zapomnij polać ich olejem. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Upieczone frytki przełóż do miseczki. Na wierzchu rozprowadź guacamole, jogurt grecki i salsę pomidorową.

Obrazek

5. Na koniec dodaj upieczone klopsiki i gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇