PrzepisFrytki lepsze niż w restauracji możesz zrobić w domu. Musisz tylko pamiętać o 1 kluczowej czynności

Frytki lepsze niż w restauracji możesz zrobić w domu. Musisz tylko pamiętać o 1 kluczowej czynności

Podczas obiadu frytki często goszczą na talerzu obok mięsnych potraw i surówki. Niekiedy jemy je z dodatkiem pysznych sosów. Idealne frytki muszą być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Niestety nie zawsze nam takie wychodzą. Okazuje się, że jest jedna metoda, dzięki której wyjdą rewelacyjnie. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

Mistrzowska metoda smażenia frytek - Pyszności; Foto: Canva.com
Mistrzowska metoda smażenia frytek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

24.08.2022 12:49

Idealne frytki krok po kroku

Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com
Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com

Kto z nas nie lubi frytek? Stanowią one nie tylko wspaniały dodatek do dań obiadowych, ale również świetną przekąskę. W związku z tym często zdarza się, że zajadamy się nimi między posiłkami. Prawidłowo przygotowane frytki muszą być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Oprócz tego powinny wyróżniać się pięknym złotym kolorem i oczywiście muszą być ciepłe!

Niestety frytki nie zawsze odznaczają się tymi cechami. W konsekwencji mogą wyjść suche, nasiąknięte tłuszczem lub zbyt miękkie. Okazuje się, że duże znaczenie pełni tutaj ich sposób przygotowania. W związku z tym poniżej zdradzamy mistrzowską metodę, dzięki której już zawsze wyjdą idealnie.

Mistrzowska metoda

Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com
Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że istnieje jedna świetna metoda przygotowania frytek. Jest ona dosyć czasochłonna, jednak efekt zachwyci każdego miłośnika frytek! Poniżej podajemy jak je wykonać.

Ziemniaki obierz oraz pokrój w słupki. Następnie ugotuj je do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości octu jabłkowego. Dodatek octu sprawi, że ziemniaki nie rozpadną się - będą odznaczały się wspaniałą konsystencją.

Ostudzone frytki poddaj krótkiej obróbce termicznej. W związku z tym smaż je około 30 sekund. W kolejnym kroku przełóż je na papierowy ręcznik i odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij je z zamrażalki. Smaż je przez kilka minut, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Na końcu odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się do tego ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp solą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane spiralki na patykach krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie