Frytki lepsze niż w restauracji możesz zrobić w domu. Musisz tylko pamiętać o 1 kluczowej czynności

Podczas obiadu frytki często goszczą na talerzu obok mięsnych potraw i surówki. Niekiedy jemy je z dodatkiem pysznych sosów. Idealne frytki muszą być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Niestety nie zawsze nam takie wychodzą. Okazuje się, że jest jedna metoda, dzięki której wyjdą rewelacyjnie. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekMistrzowska metoda smażenia frytek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Idealne frytki krok po kroku

Obrazek
Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com

Kto z nas nie lubi frytek? Stanowią one nie tylko wspaniały dodatek do dań obiadowych, ale również świetną przekąskę. W związku z tym często zdarza się, że zajadamy się nimi między posiłkami. Prawidłowo przygotowane frytki muszą być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Oprócz tego powinny wyróżniać się pięknym złotym kolorem i oczywiście muszą być ciepłe!

Niestety frytki nie zawsze odznaczają się tymi cechami. W konsekwencji mogą wyjść suche, nasiąknięte tłuszczem lub zbyt miękkie. Okazuje się, że duże znaczenie pełni tutaj ich sposób przygotowania. W związku z tym poniżej zdradzamy mistrzowską metodę, dzięki której już zawsze wyjdą idealnie.

Mistrzowska metoda

Obrazek
Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że istnieje jedna świetna metoda przygotowania frytek. Jest ona dosyć czasochłonna, jednak efekt zachwyci każdego miłośnika frytek! Poniżej podajemy jak je wykonać.

Ziemniaki obierz oraz pokrój w słupki. Następnie ugotuj je do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości octu jabłkowego. Dodatek octu sprawi, że ziemniaki nie rozpadną się - będą odznaczały się wspaniałą konsystencją.

Ostudzone frytki poddaj krótkiej obróbce termicznej. W związku z tym smaż je około 30 sekund. W kolejnym kroku przełóż je na papierowy ręcznik i odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij je z zamrażalki. Smaż je przez kilka minut, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Na końcu odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się do tego ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp solą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane spiralki na patykach krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat