Rosół Roberta Makłowicza wymiata. Jego sekretem jest ciekawy wybór mięs

Rosół Roberta Makłowicza to jedno z najsmaczniejszych wydań tej kultowej zupy, jakie dane było nam zjeść. Ten przepis pojawia się teraz u nas co niedzielę. Wystarczą odpowiednie przyprawy, konkretne rodzaje mięsa, nieco cierpliwości i... nawet słynny kucharz byłby dumny! Rzuć okiem na przepis i sam się przekonaj.

Obrazekrosół Roberta Makłowicza - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook: Robert Makłowicz

Rosół — nie ma większej klasyki wśród polskich zup. Jego przygotowanie to podstawa całej kuchni, wstęp do prawdziwego gotowania, a także niezawodny sposób na przeziębienie czy kaca. Odpowiednio przygotowany bulion to właściwie 90 proc. sukcesu. Jednak, żeby to osiągnąć, trzeba stosować się do kilku zasad, spośród których najważniejszą można określić jednym słowem: czas.

Obrazek
rosół Roberta Makłowicza - Pyszności; foto: Canva

Dobry rosół to nie żaden fast food i jeśli planujesz podać go w południe, lepiej zabierz się za gotowanie wczesnym rankiem. Zrób to według tego przepisu. Rosół Roberta Makłowicza jest idealnie klarowny, ma cudowną barwę i nieziemską głębię smaku. Za tym wszystkim stoją nie tylko przyprawy, ale również rodzaj mięsa, jakiego słynny kucharz używa do ugotowania zupy. Przeczytaj, zanim ruszysz na kolejne zakupy!

Rosół Roberta Makłowicza

Składniki:

  • dwa litry wody
  • połowa kurczaka
  • pół kilograma antrykotu wołowego
  • 3-4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • liść laurowy
  • dwa ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
rosół Roberta Makłowicza - Pyszności; foto: Canva

Oczyszczone mięso wstaw do garnka i zalej je zimną wodą — jej temperatura to ważny element gotowania rosołu, o czym możesz jeszcze poczytać tutaj. Do mięsa dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około godzinę, zdejmując w tym czasie powstałe na wywarze szumowiny.

Po tym czasie obierz korzenie pietruszki i marchewkę, pokrój je w słupki i dodaj do rosołu. Dorzuć jeszcze kawałek selera oraz obraną i opaloną nad palnikiem cebulę. To kolejny ważny składnik, dzięki któremu twój rosół wyjdzie pyszny i klarowny. Gotuj składniki przez kolejne 2 godziny. Pamiętaj, by robić to na małym ogniu.

Dopiero na sam koniec dopraw rosół solą i pieprzem. Potrzymaj go jeszcze chwilę na ogniu i et voilà! Podaj go z makaronem i natką pietruszki, i ciesz się widokiem, zajadającej się ze smakiem rodziny.

Rosół Roberta Makłowicza idealnie sprawdzi się na pierwsze danie, a na drugie polecamy zraziki Bryzole. Przepis na nie znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku