PoradyKiedy posolić rosół? Wiele osób wciąż robi to w złym momencie

Kiedy posolić rosół? Wiele osób wciąż robi to w złym momencie

Kiedy solić rosół? - Pyszności; Foto Canva.com
Kiedy solić rosół? - Pyszności; Foto Canva.com
17.01.2023 17:02, aktualizacja: 19.01.2023 08:43

Chyba nie ma lepszej opcji na rozgrzanie w zimowe dni niż rosół. Tę popularną zupę spożywa się praktycznie przez cały rok, głównie w niedzielę. Podstawą jest odpowiednio dobrane mięso oraz przyprawy. W tym drugim przypadku istotną rolę odgrywa sól. Ale, czy wiesz, kiedy posolić rosół? Wiele osób nadal robi to w złym momencie.

Kolejność ma znaczenie - czyli kiedy posolić rosół?

Nie da się ukryć, że każdy ma swoją własną, wyjątkową recepturę, dzięki której rosół jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od mięsa. Idealnie sprawdzi się tu łączenie mięs (np. z kurczaka i indyka), dzięki czemu otrzymasz naprawdę treściwą, tłustą i rozgrzewającą zupę. Rosół nie byłby taki sam, gdyby nie odpowiednio dobrane przyprawy. W tym kroku musisz jednak zwrócić szczególną uwagę na to, kiedy to robisz. Czy wiesz, kiedy solić rosół? Ten szczegół ma znaczenie, jeśli chcesz uzyskać idealną zupę.

Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com
Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com

Pomimo tego, że gotowanie rosołu jest proste, to warto zadbać o to, by składniki zostały dodane w odpowiedniej kolejności. W przypadku soli warto wspomnieć, że musisz ją dodać praktycznie na samym końcu, a najlepiej na około 10 minut przed końcem gotowania. Pamiętaj, by mięso w trakcie dodawania soli, było odpowiednio miękkie. Dzięki temu będziesz w stanie uzyskać pyszną i naprawdę pełnowartościową zupę, która zniknie w parę chwil z niedzielnego stołu.

Kiedy dodać pozostałe składniki do rosołu?

Skoro już wiesz, kiedy solić rosół, to warto, żebyś poznał kolejność, zgodnie z którą dodaje się pozostałe składniki do tej popularnej polskiej zupy. W pierwszej kolejności, do garnka włóż mięso. Mając gotową bazę, dodaj włoszczyznę i przypaloną na palniku cebulę. Następne w kolejności są takie przyprawy, jak liść laurowy, ziele angielskie, czy pieprz czarny. Dopiero na samym końcu gotowania dodaje się wcześniej wspomnianą sól. Zachowując taką kolejność, otrzymasz idealną zupę. Pamiętaj o tym, podczas przygotowania najbliższego obiadu, z rosołem w roli głównej.

A na drugie danie przygotuj kotlet schabowy w nieco innym wydaniu, bo z ogórkiem i kiełbasą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także