Zamiast przepłacać w sklepie, piekę w domu. Bez chemii, konserwantów i ulepszaczy
16.05.2024 13:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszna pieczeń wieprzowa to nie tylko pomysł na smaczny, rodzinny obiad, ale również dodatek na kanapki. Bije na głowę sklepowe gotowce o nieznanym bliżej składzie, a przygotowanie to naprawdę bułka z masłem.
Kawałek pieczeni na kromce chleba z masłem to smak, jaki kojarzy mi się z rodzinnym domem. Zarówno moja mama, jak i babcia pieką wędlinę na kanapki. Aromat mięsa w piekarniku sprawia, że w brzuchu zaczyna mocno burczeć i żołądek domaga się porcji pieczeni. Przepis jest naprawdę prosty, a domowa szynka zdecydowanie wygrywa z jakimkolwiek wyrobem ze sklepu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń na kanapki
Idealnie przyprawiona, soczysta i pełna smaku - obok tej pieczeni nie da się przejść obojętnie. Część możesz zaserwować na obiad, dodając ziemniaki, sos i surówkę, a pozostałe mięso wykorzystać na kanapki.
Przyprawy odgrywają kluczową rolę w wydobyciu pysznego smaku i aromatu pieczeni z szynki wieprzowej. Klasyczne połączenie czosnku, tymianku, majeranku, soli i pieprzu to sprawdzony sposób na stworzenie aromatycznej marynaty, która doskonale podkreśli smak mięsa. Sekretem kruchości i soczystości jest również czas marynowania. Mięso powinno spędzić w przyprawach dobę w lodówce. Dzięki temu wnikną w jego struktury i sprawią, że nie opędzisz się od próśb o dokładkę.
Do podstawowej marynaty można również dodać inne przyprawy i zioła, które odpowiadają naszym gustom. Dobrze sprawdzą się np. papryka słodka lub ostra, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie czy liść laurowy. Smacznego!
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżka suszonego tymianku,
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj tymianek, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dokładnie natrzyj umytą i osuszoną szynkę przygotowaną mieszanką przypraw. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, aby mięso nabrało aromatu.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.
- Wysmaruj formę do zapiekania pozostałą oliwą. Ułóż na dnie pokrojone na ósemki cebule, dodaj ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu połóż obsmażoną szynkę.
- Wlej do formy wodę, przykryj ją pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz przez 2 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj szynkę sosem z formy.
Upieczoną szynkę możesz podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako wędlinę. Smacznego!