Zamiast przepłacać w sklepie, piekę w domu. Bez chemii, konserwantów i ulepszaczy
Pyszna pieczeń wieprzowa to nie tylko pomysł na smaczny, rodzinny obiad, ale również dodatek na kanapki. Bije na głowę sklepowe gotowce o nieznanym bliżej składzie, a przygotowanie to naprawdę bułka z masłem.
16.05.2024 13:06
Kawałek pieczeni na kromce chleba z masłem to smak, jaki kojarzy mi się z rodzinnym domem. Zarówno moja mama, jak i babcia pieką wędlinę na kanapki. Aromat mięsa w piekarniku sprawia, że w brzuchu zaczyna mocno burczeć i żołądek domaga się porcji pieczeni. Przepis jest naprawdę prosty, a domowa szynka zdecydowanie wygrywa z jakimkolwiek wyrobem ze sklepu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń na kanapki
Idealnie przyprawiona, soczysta i pełna smaku - obok tej pieczeni nie da się przejść obojętnie. Część możesz zaserwować na obiad, dodając ziemniaki, sos i surówkę, a pozostałe mięso wykorzystać na kanapki.
Przyprawy odgrywają kluczową rolę w wydobyciu pysznego smaku i aromatu pieczeni z szynki wieprzowej. Klasyczne połączenie czosnku, tymianku, majeranku, soli i pieprzu to sprawdzony sposób na stworzenie aromatycznej marynaty, która doskonale podkreśli smak mięsa. Sekretem kruchości i soczystości jest również czas marynowania. Mięso powinno spędzić w przyprawach dobę w lodówce. Dzięki temu wnikną w jego struktury i sprawią, że nie opędzisz się od próśb o dokładkę.
Do podstawowej marynaty można również dodać inne przyprawy i zioła, które odpowiadają naszym gustom. Dobrze sprawdzą się np. papryka słodka lub ostra, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie czy liść laurowy. Smacznego!
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżka suszonego tymianku,
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj tymianek, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dokładnie natrzyj umytą i osuszoną szynkę przygotowaną mieszanką przypraw. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, aby mięso nabrało aromatu.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.
- Wysmaruj formę do zapiekania pozostałą oliwą. Ułóż na dnie pokrojone na ósemki cebule, dodaj ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu połóż obsmażoną szynkę.
- Wlej do formy wodę, przykryj ją pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz przez 2 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj szynkę sosem z formy.
Upieczoną szynkę możesz podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako wędlinę. Smacznego!