Zamiast przepłacać w sklepie, piekę w domu. Bez chemii, konserwantów i ulepszaczy

Pyszna pieczeń wieprzowa to nie tylko pomysł na smaczny, rodzinny obiad, ale również dodatek na kanapki. Bije na głowę sklepowe gotowce o nieznanym bliżej składzie, a przygotowanie to naprawdę bułka z masłem.

Pieczeń - PysznościPieczeń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak
Ewa Malinowska

Kawałek pieczeni na kromce chleba z masłem to smak, jaki kojarzy mi się z rodzinnym domem. Zarówno moja mama, jak i babcia pieką wędlinę na kanapki. Aromat mięsa w piekarniku sprawia, że w brzuchu zaczyna mocno burczeć i żołądek domaga się porcji pieczeni. Przepis jest naprawdę prosty, a domowa szynka zdecydowanie wygrywa z jakimkolwiek wyrobem ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Pieczeń na kanapki

Idealnie przyprawiona, soczysta i pełna smaku - obok tej pieczeni nie da się przejść obojętnie. Część możesz zaserwować na obiad, dodając ziemniaki, sos i surówkę, a pozostałe mięso wykorzystać na kanapki.

Domowa pieczeń wieprzowa -  Pyszności
Domowa pieczeń wieprzowa - Pyszności © Canva | VITALII BORKOVSKYI

Przyprawy odgrywają kluczową rolę w wydobyciu pysznego smaku i aromatu pieczeni z szynki wieprzowej. Klasyczne połączenie czosnku, tymianku, majeranku, soli i pieprzu to sprawdzony sposób na stworzenie aromatycznej marynaty, która doskonale podkreśli smak mięsa. Sekretem kruchości i soczystości jest również czas marynowania. Mięso powinno spędzić w przyprawach dobę w lodówce. Dzięki temu wnikną w jego struktury i sprawią, że nie opędzisz się od próśb o dokładkę.

Do podstawowej marynaty można również dodać inne przyprawy i zioła, które odpowiadają naszym gustom. Dobrze sprawdzą się np. papryka słodka lub ostra, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie czy liść laurowy. Smacznego!

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku,
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj tymianek, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dokładnie natrzyj umytą i osuszoną szynkę przygotowaną mieszanką przypraw. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, aby mięso nabrało aromatu.
  3. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.
  4. Wysmaruj formę do zapiekania pozostałą oliwą. Ułóż na dnie pokrojone na ósemki cebule, dodaj ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu połóż obsmażoną szynkę.
  5. Wlej do formy wodę, przykryj ją pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz przez 2 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj szynkę sosem z formy.

Upieczoną szynkę możesz podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako wędlinę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę