Zamiast przepłacać w sklepie, piekę w domu. Bez chemii, konserwantów i ulepszaczy

Pyszna pieczeń wieprzowa to nie tylko pomysł na smaczny, rodzinny obiad, ale również dodatek na kanapki. Bije na głowę sklepowe gotowce o nieznanym bliżej składzie, a przygotowanie to naprawdę bułka z masłem.

Pieczeń - PysznościPieczeń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak
Ewa Malinowska

Kawałek pieczeni na kromce chleba z masłem to smak, jaki kojarzy mi się z rodzinnym domem. Zarówno moja mama, jak i babcia pieką wędlinę na kanapki. Aromat mięsa w piekarniku sprawia, że w brzuchu zaczyna mocno burczeć i żołądek domaga się porcji pieczeni. Przepis jest naprawdę prosty, a domowa szynka zdecydowanie wygrywa z jakimkolwiek wyrobem ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Pieczeń na kanapki

Idealnie przyprawiona, soczysta i pełna smaku - obok tej pieczeni nie da się przejść obojętnie. Część możesz zaserwować na obiad, dodając ziemniaki, sos i surówkę, a pozostałe mięso wykorzystać na kanapki.

Domowa pieczeń wieprzowa -  Pyszności
Domowa pieczeń wieprzowa - Pyszności © Canva | VITALII BORKOVSKYI

Przyprawy odgrywają kluczową rolę w wydobyciu pysznego smaku i aromatu pieczeni z szynki wieprzowej. Klasyczne połączenie czosnku, tymianku, majeranku, soli i pieprzu to sprawdzony sposób na stworzenie aromatycznej marynaty, która doskonale podkreśli smak mięsa. Sekretem kruchości i soczystości jest również czas marynowania. Mięso powinno spędzić w przyprawach dobę w lodówce. Dzięki temu wnikną w jego struktury i sprawią, że nie opędzisz się od próśb o dokładkę.

Do podstawowej marynaty można również dodać inne przyprawy i zioła, które odpowiadają naszym gustom. Dobrze sprawdzą się np. papryka słodka lub ostra, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie czy liść laurowy. Smacznego!

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku,
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj tymianek, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dokładnie natrzyj umytą i osuszoną szynkę przygotowaną mieszanką przypraw. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, aby mięso nabrało aromatu.
  3. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.
  4. Wysmaruj formę do zapiekania pozostałą oliwą. Ułóż na dnie pokrojone na ósemki cebule, dodaj ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu połóż obsmażoną szynkę.
  5. Wlej do formy wodę, przykryj ją pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz przez 2 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj szynkę sosem z formy.

Upieczoną szynkę możesz podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako wędlinę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟