PrzepisDania mięsneZamiast przepłacać w sklepie, piekę w domu. Bez chemii, konserwantów i ulepszaczy

Zamiast przepłacać w sklepie, piekę w domu. Bez chemii, konserwantów i ulepszaczy

Pyszna pieczeń wieprzowa to nie tylko pomysł na smaczny, rodzinny obiad, ale również dodatek na kanapki. Bije na głowę sklepowe gotowce o nieznanym bliżej składzie, a przygotowanie to naprawdę bułka z masłem.

Pieczeń - Pyszności
Pieczeń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

16.05.2024 13:06

Kawałek pieczeni na kromce chleba z masłem to smak, jaki kojarzy mi się z rodzinnym domem. Zarówno moja mama, jak i babcia pieką wędlinę na kanapki. Aromat mięsa w piekarniku sprawia, że w brzuchu zaczyna mocno burczeć i żołądek domaga się porcji pieczeni. Przepis jest naprawdę prosty, a domowa szynka zdecydowanie wygrywa z jakimkolwiek wyrobem ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń na kanapki

Idealnie przyprawiona, soczysta i pełna smaku - obok tej pieczeni nie da się przejść obojętnie. Część możesz zaserwować na obiad, dodając ziemniaki, sos i surówkę, a pozostałe mięso wykorzystać na kanapki.

Domowa pieczeń wieprzowa -  Pyszności
Domowa pieczeń wieprzowa - Pyszności© Canva | VITALII BORKOVSKYI

Przyprawy odgrywają kluczową rolę w wydobyciu pysznego smaku i aromatu pieczeni z szynki wieprzowej. Klasyczne połączenie czosnku, tymianku, majeranku, soli i pieprzu to sprawdzony sposób na stworzenie aromatycznej marynaty, która doskonale podkreśli smak mięsa. Sekretem kruchości i soczystości jest również czas marynowania. Mięso powinno spędzić w przyprawach dobę w lodówce. Dzięki temu wnikną w jego struktury i sprawią, że nie opędzisz się od próśb o dokładkę.

Do podstawowej marynaty można również dodać inne przyprawy i zioła, które odpowiadają naszym gustom. Dobrze sprawdzą się np. papryka słodka lub ostra, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie czy liść laurowy. Smacznego!

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku,
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj tymianek, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dokładnie natrzyj umytą i osuszoną szynkę przygotowaną mieszanką przypraw. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, aby mięso nabrało aromatu.
  3. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.
  4. Wysmaruj formę do zapiekania pozostałą oliwą. Ułóż na dnie pokrojone na ósemki cebule, dodaj ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu połóż obsmażoną szynkę.
  5. Wlej do formy wodę, przykryj ją pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz przez 2 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj szynkę sosem z formy.

Upieczoną szynkę możesz podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako wędlinę. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispieczeńpieczeń wieprzowa
Wybrane dla Ciebie