Przez jedną rzecz pieczarki psują się dużo szybciej. Wiele osób tak robi

Czy wiesz, w jaki sposób powinno przechowywać się pieczarki w lodówce? Może będzie trudno ci w to uwierzyć, ale wiele osób robi to po prostu źle. Gdzie popełniają błąd? Już za moment wszystko stanie się jasne!

PieczarkiPieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bnorbert3
Marzena Pęcak

Założę się, że w wielu polskich domach pieczarki w lodówce znalazłyby się o każdej porze dnia i nocy. I oczywiście nie ma nic w tym złego, w końcu można wykorzystać je w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Sama osobiście uwielbiam makaron z sosem śmietankowo-pieczarkowym. Z kolei mój mąż wręcz szaleje za domowymi pasztecikami właśnie z grzybowym farszem. Nie muszę więc chyba dodawać, że pieczarki to stały bywalec w naszej kuchni.

I choć mogłoby się wydawać, że przy zakupie i przechowywaniu pieczarek nie ma większej filozofii, są to tylko pozory. Okazuje się bowiem, że wiele osób popełnia podstawowy błąd. W konsekwencji czego pieczarki dużo szybciej zaczynają się psuć. Koniecznie sprawdź, czy ten temat nie dotyczy również ciebie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Co szkodzi pieczarkom?

Zacznijmy od początku. Jesteśmy w sklepie, wybieramy pieczarki i zbliżamy się do kasy, aby za nie zapłacić. Zazwyczaj grzyby te można kupić na wagę i zapakować do małego woreczka lub kupić w plastikowym pojemniku, którego uzupełnienie od góry stanowi folia spożywcza. 

Pieczarki to niezastąpiony składnik wielu dań
Pieczarki to niezastąpiony składnik wielu dań © Adobe Stock | robert6666

Po powrocie do domu zaczynamy wypakowywać zakupy i rozkładać je w kuchennych szafkach lub lodówce. Oczywiście każdy wie, że pieczarki dobrze przechowywać w chłodnym miejscu, dlatego lodówka sprawdzi się tu idealnie. Niestety wiele osób od razu po zakupach po prostu przekłada pieczarki do lodówki, nie wyjmując ich ze sztucznych opakowań. A to duży błąd, bo to właśnie w wyniku takiego działania pieczarki mogą zacząć psuć się dużo szybciej. Wszystko to przez brak dostępu do powietrza.

Jak należy przechowywać grzyby?

Skoro już wiesz, kiedy najczęściej dochodzi do popełnienia kluczowego błędu, warto dodać, w jaki sposób przechowywać pieczarki, aby jak najdłużej zachowały świeżość. I okazuje się, że recepta jest bardzo prosta. Podobnie jak chleb, pieczarki najlepiej przechowywać w papierowych woreczkach, które bez problemu przepuszczają powietrze. Tym samym kupione grzyby zachowają swoją jędrność i świeżość znacznie dłużej.

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co robisz dokładnie z kupionymi pieczarkami? Wkładasz je od razu w sklepowym opakowaniu do lodówki, czy wcześniej przekładasz je do papierowej torebki? A może stosujesz zupełnie inne rozwiązanie. Jeśli tak, uchyl rąbka tajemnicy i zdradź swój patent.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo