Przez jedną rzecz pieczarki psują się dużo szybciej. Wiele osób tak robi

Czy wiesz, w jaki sposób powinno przechowywać się pieczarki w lodówce? Może będzie trudno ci w to uwierzyć, ale wiele osób robi to po prostu źle. Gdzie popełniają błąd? Już za moment wszystko stanie się jasne!

PieczarkiPieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bnorbert3

Założę się, że w wielu polskich domach pieczarki w lodówce znalazłyby się o każdej porze dnia i nocy. I oczywiście nie ma nic w tym złego, w końcu można wykorzystać je w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Sama osobiście uwielbiam makaron z sosem śmietankowo-pieczarkowym. Z kolei mój mąż wręcz szaleje za domowymi pasztecikami właśnie z grzybowym farszem. Nie muszę więc chyba dodawać, że pieczarki to stały bywalec w naszej kuchni.

I choć mogłoby się wydawać, że przy zakupie i przechowywaniu pieczarek nie ma większej filozofii, są to tylko pozory. Okazuje się bowiem, że wiele osób popełnia podstawowy błąd. W konsekwencji czego pieczarki dużo szybciej zaczynają się psuć. Koniecznie sprawdź, czy ten temat nie dotyczy również ciebie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Co szkodzi pieczarkom?

Zacznijmy od początku. Jesteśmy w sklepie, wybieramy pieczarki i zbliżamy się do kasy, aby za nie zapłacić. Zazwyczaj grzyby te można kupić na wagę i zapakować do małego woreczka lub kupić w plastikowym pojemniku, którego uzupełnienie od góry stanowi folia spożywcza. 

Pieczarki to niezastąpiony składnik wielu dań
Pieczarki to niezastąpiony składnik wielu dań © Adobe Stock | robert6666

Po powrocie do domu zaczynamy wypakowywać zakupy i rozkładać je w kuchennych szafkach lub lodówce. Oczywiście każdy wie, że pieczarki dobrze przechowywać w chłodnym miejscu, dlatego lodówka sprawdzi się tu idealnie. Niestety wiele osób od razu po zakupach po prostu przekłada pieczarki do lodówki, nie wyjmując ich ze sztucznych opakowań. A to duży błąd, bo to właśnie w wyniku takiego działania pieczarki mogą zacząć psuć się dużo szybciej. Wszystko to przez brak dostępu do powietrza.

Jak należy przechowywać grzyby?

Skoro już wiesz, kiedy najczęściej dochodzi do popełnienia kluczowego błędu, warto dodać, w jaki sposób przechowywać pieczarki, aby jak najdłużej zachowały świeżość. I okazuje się, że recepta jest bardzo prosta. Podobnie jak chleb, pieczarki najlepiej przechowywać w papierowych woreczkach, które bez problemu przepuszczają powietrze. Tym samym kupione grzyby zachowają swoją jędrność i świeżość znacznie dłużej.

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co robisz dokładnie z kupionymi pieczarkami? Wkładasz je od razu w sklepowym opakowaniu do lodówki, czy wcześniej przekładasz je do papierowej torebki? A może stosujesz zupełnie inne rozwiązanie. Jeśli tak, uchyl rąbka tajemnicy i zdradź swój patent.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser