Przez jedną rzecz pieczarki psują się dużo szybciej. Wiele osób tak robi

Czy wiesz, w jaki sposób powinno przechowywać się pieczarki w lodówce? Może będzie trudno ci w to uwierzyć, ale wiele osób robi to po prostu źle. Gdzie popełniają błąd? Już za moment wszystko stanie się jasne!

PieczarkiPieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bnorbert3
Marzena Pęcak

Założę się, że w wielu polskich domach pieczarki w lodówce znalazłyby się o każdej porze dnia i nocy. I oczywiście nie ma nic w tym złego, w końcu można wykorzystać je w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Sama osobiście uwielbiam makaron z sosem śmietankowo-pieczarkowym. Z kolei mój mąż wręcz szaleje za domowymi pasztecikami właśnie z grzybowym farszem. Nie muszę więc chyba dodawać, że pieczarki to stały bywalec w naszej kuchni.

I choć mogłoby się wydawać, że przy zakupie i przechowywaniu pieczarek nie ma większej filozofii, są to tylko pozory. Okazuje się bowiem, że wiele osób popełnia podstawowy błąd. W konsekwencji czego pieczarki dużo szybciej zaczynają się psuć. Koniecznie sprawdź, czy ten temat nie dotyczy również ciebie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Co szkodzi pieczarkom?

Zacznijmy od początku. Jesteśmy w sklepie, wybieramy pieczarki i zbliżamy się do kasy, aby za nie zapłacić. Zazwyczaj grzyby te można kupić na wagę i zapakować do małego woreczka lub kupić w plastikowym pojemniku, którego uzupełnienie od góry stanowi folia spożywcza. 

Pieczarki to niezastąpiony składnik wielu dań
Pieczarki to niezastąpiony składnik wielu dań © Adobe Stock | robert6666

Po powrocie do domu zaczynamy wypakowywać zakupy i rozkładać je w kuchennych szafkach lub lodówce. Oczywiście każdy wie, że pieczarki dobrze przechowywać w chłodnym miejscu, dlatego lodówka sprawdzi się tu idealnie. Niestety wiele osób od razu po zakupach po prostu przekłada pieczarki do lodówki, nie wyjmując ich ze sztucznych opakowań. A to duży błąd, bo to właśnie w wyniku takiego działania pieczarki mogą zacząć psuć się dużo szybciej. Wszystko to przez brak dostępu do powietrza.

Jak należy przechowywać grzyby?

Skoro już wiesz, kiedy najczęściej dochodzi do popełnienia kluczowego błędu, warto dodać, w jaki sposób przechowywać pieczarki, aby jak najdłużej zachowały świeżość. I okazuje się, że recepta jest bardzo prosta. Podobnie jak chleb, pieczarki najlepiej przechowywać w papierowych woreczkach, które bez problemu przepuszczają powietrze. Tym samym kupione grzyby zachowają swoją jędrność i świeżość znacznie dłużej.

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co robisz dokładnie z kupionymi pieczarkami? Wkładasz je od razu w sklepowym opakowaniu do lodówki, czy wcześniej przekładasz je do papierowej torebki? A może stosujesz zupełnie inne rozwiązanie. Jeśli tak, uchyl rąbka tajemnicy i zdradź swój patent.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇