WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Układam na blaszce i zapiekam jak pizzę. Szybkie danie w kwadrans

Filet z kurczaka i dosłownie trzy-cztery inne łatwo dostępne składniki wystarczą, by stworzyć ekspresowe danie dla całej rodziny. Gwarantujemy, że posmakuje nawet niejadkom, a to za sprawą podobieństwa do fastfoodowego przysmaku - pizzy.

Szybkie i dziecinnie łatwe. Domownicy pokochają to danie Szybkie i dziecinnie łatwe. Domownicy pokochają to danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szukasz inspiracji na szybki i pyszny domowy obiad? Zajrzyj do lodówki - najpewniej składniki potrzebne do wykonania tego dania znajdują się na półce chłodziarki. W podstawowej, budżetowej wersji potrzebujesz filetów z piersi kurczaka, ketchupu, cebuli i odrobiny sera, by stworzyć nietuzinkowe danie dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony filet z kurczaka w orzeźwiającej marynacie

Kurczakowa pizza - ekspresowe danie dla całej rodziny

Łatwiej, szybciej i pyszniej się nie da. Piersi z kurczaka sprawdzają się w wielu wersjach, - to bardzo uniwersalny i niewymagający produkt, odnajdujący się w wielu połączeniach smakowych. Tym razem proponujemy szybkie danie obiadowe dla całej rodziny, czyli filety z kurczaka zapiekane jak pizza. Sos pomidorowy, ser, pieczarki, cebula - tyle wystarczy, by zaskoczyć domowników.

Danie może przypominać pizzę, ale nią nie jest. Zamiast spodu z ciasta, podstawę całości stanowią cienko rozbite filety z kurczaka. Następnie na mięsie ląduje sos pomidorowy i składniki, które najczęściej znajdują się na pizzy domowej roboty: pieczarki, papryka, cebula, ser. Pamiętaj, że kwestia dodatków zależy od własnych upodobań.

Weź fileta z kurczaka i stwórz pyszne danie dla całej rodziny
Weź fileta z kurczaka i stwórz pyszne danie dla całej rodziny © Pixabay

Filety z kurczaka zapiekane. Przepis na szybki obiad

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1,5 szklanki startego sera żółtego lub mozzarelli,
  • 1 cebula,
  • 3 pieczarki,
  • 1 pomidor,
  • 1 mała papryka,
  • mielona słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • sól i pieprz,
  • keczup lub passata do posmarowania filetów.

Przygotowanie:

  1. Z piersi kurczaka wytnij mniejsze kotlety: podziel pierś na pół, a następnie każdą połówkę przetnij wzdłuż.
  2. Rozbij kawałki kurczaka kotletem tak, by były duże i płaskie. Następnie dopraw je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i posmaruj passatą lub ketchupem.
  3. Pokrój cebulę w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki, a pomidora w ósemki, usuwając gniazda nasienne.
  4. Kotlety ułóż na blaszce, a na każdym połóż pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki i pomidory. Całość posyp serem żółtym.
  5. Wstaw filety do piekarnika nagrzanego na 180 st. C (opcja góra-dół) na ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie