Rarytas z piekarnika. Spróbujesz raz i zapomnisz o zwykłych kotletach mielonych
Rolada z mięsa mielonego z indyka to przepis na zaskakujący obiad z mięsem w roli głównej. Pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych, która skrywa w sobie serowe wnętrze.
17.08.2023 | aktual.: 17.08.2023 11:37
Mięso mielone od razu kojarzy się z kotletami lub spaghetti bolognese. W moim domu równie wielką sympatią cieszy się też w formie pysznej pieczeni z dodatkiem sera. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy zdecydowanie robi efekt "wow". Podaję to danie jako obiad lub serwuję w formie przystawki na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tej drugiej odsłonie uwielbiam kłaść plastry pieczeni na kanapki - takie drugie śniadanie jest nie tylko bardzo smaczne, ale również niesamowicie sycące. Polecam wypróbować ten przepis i radzę go od razu zapisać, bo z pewnością przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada z mięsa mielonego
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 700 g mielonego mięsa z indyka,
- 150 g śmietany 18%,
- ½ szklanki kaszy manny,
- 2 jaja,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 80 g sera edam,
- 2 łyżki sezamu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Na patelni rozgrzewam olej roślinny. Podsmażam na nim drobno posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Dodawanie warzyw, jak marchewka czy cukinia, do takich pieczeni i kotletów, to super pomysł na przemycenie dodatkowej porcji w swojej codziennej diecie.
Krok 2: Mięso mielone z indyka przekładam do miski. Dodaję do niego podsmażoną marchewkę oraz cebulę, śmietanę 18%, posiekaną natkę pietruszki, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy: słodką paprykę i majeranek.
Krok 3: Masę dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. Powstałym farszem wypełniam prostokątną foremkę. Na środek wtykam kawałki sera i zakrywam je mięsem.
Krok 4: Posypuję pieczeń na wierzchu białym sezamem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez godzinę.
Krok 5: Upieczoną roladę wyjmuję z formy i kroję w plasterki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!