Rarytas z piekarnika. Spróbujesz raz i zapomnisz o zwykłych kotletach mielonych

Rolada z mięsa mielonego z indyka to przepis na zaskakujący obiad z mięsem w roli głównej. Pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych, która skrywa w sobie serowe wnętrze.

Pieczeń z mięsa mielonego- PysznościPieczeń z mięsa mielonego- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Mięso mielone od razu kojarzy się z kotletami lub spaghetti bolognese. W moim domu równie wielką sympatią cieszy się też w formie pysznej pieczeni z dodatkiem sera. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy zdecydowanie robi efekt "wow". Podaję to danie jako obiad lub serwuję w formie przystawki na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tej drugiej odsłonie uwielbiam kłaść plastry pieczeni na kanapki - takie drugie śniadanie jest nie tylko bardzo smaczne, ale również niesamowicie sycące. Polecam wypróbować ten przepis i radzę go od razu zapisać, bo z pewnością przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego


Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 700 g mielonego mięsa z indyka,
  • 150 g śmietany 18%,
  • ½ szklanki kaszy manny,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 80 g sera edam,
  • 2 łyżki sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na patelni rozgrzewam olej roślinny. Podsmażam na nim drobno posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Dodawanie warzyw, jak marchewka czy cukinia, do takich pieczeni i kotletów, to super pomysł na przemycenie dodatkowej porcji w swojej codziennej diecie.

Marchewka z cebulką- Pyszności
Marchewka z cebulką- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Mięso mielone z indyka przekładam do miski. Dodaję do niego podsmażoną marchewkę oraz cebulę, śmietanę 18%, posiekaną natkę pietruszki, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy: słodką paprykę i majeranek.

Krok 3: Masę dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. Powstałym farszem wypełniam prostokątną foremkę. Na środek wtykam kawałki sera i zakrywam je mięsem.

Pieczeń z mięsa mielonego- Pyszności
Pieczeń z mięsa mielonego- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Posypuję pieczeń na wierzchu białym sezamem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez godzinę.

Krok 5: Upieczoną roladę wyjmuję z formy i kroję w plasterki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Pieczeń z mięsa mielonego- Pyszności
Pieczeń z mięsa mielonego- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi