PoradyTo najgorszy błąd popełniany podczas gotowania zupy. Wiele osób robi to nieświadomie

To najgorszy błąd popełniany podczas gotowania zupy. Wiele osób robi to nieświadomie

Gotowanie zupy
Gotowanie zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.09.2023 14:30, aktual.: 26.09.2023 11:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mogłoby się wydawać, że gotowanie zupy, każdy z nas ma opanowane do perfekcji. Ale czy na pewno? Niektórzy popełniają podstawowy błąd.

Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu domowej zupy. A to naprawdę ogromna szkoda, bo nie dość, ze przez takie działania tracisz niesamowity smak zupy, to jeszcze rezygnujesz z cennych wartości odżywczych. Na szczęście masz mnie i dziś razem to zmienimy. Koniec z marnowaniem potencjału pysznej zupy. Wystarczy, że zrezygnujesz z jednej czynności, która jest wszystkiemu winna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tego błędu nie popełniaj już nigdy

Na pewno nie jeden raz gotowałeś w swojej kuchni pyszną zupę. Bardzo często robiłeś to pewnie z dodatkiem mięsa. I coś mi podpowiada, że tak jak większość Polaków usuwałeś szumowiny z garnka, kiedy tylko je zauważyłeś. 

I w tym tkwi cały problem. Szumowin nie należy usuwać z gotującej się zupy, gdyż tak naprawdę są bardzo cennym składnikiem gotującego się wywaru.

Jakie zalety mają szumowiny w zupie?

Wiem, że początkowo może wydać się to wręcz czymś dziwnym, ale szumowiny naprawdę mają zalety. I choć od wielu lat skrupulatnie wyrzucałeś je z gotującego się wywaru przy pomocy łyżki cedzakowej, przestań to robić. I to z kilku powodów!

Po pierwsze, zupa z dodatkiem szumowin będzie miała głębszy aromatsmak. A to przecież bardzo istotna kwestia w przypadku gotowania zupy. Pisząc o zaletach szumowin, nie sposób nie wspomnieć o wartościach odżywczych. W tym przypadku jest to przede wszystkim cenny kolagen. Dzięki jego obecności spożywanie zupy wpływa korzystnie na kości, stawy oraz stan naszej skóry.

Gotowanie zupy
Gotowanie zupy© Adobe Stock | Pixel-Shot

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Szumowiny zawierają też żelatynę, która pełni bardzo ważną rolę w przygotowaniu idealnej zupy. To właśnie dzięki niej możesz uzyskać perfekcyjną konsystencję zupy. To również cenny zagęszczacz, dzięki czemu gotujący się wywar będzie sycący jeszcze w większym stopniu.

Jak sam widzisz, argumentów za zostawieniem szumowin w zupie jest bardzo dużo. Pamiętaj o nich przy kolejnym przygotowaniu domowej zupy na bazie mięsa. Już nigdy więcej nie będę zbierała szumowin z garnka, a ty?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także