PoradyTo najgorszy błąd popełniany podczas gotowania zupy. Wiele osób robi to nieświadomie

To najgorszy błąd popełniany podczas gotowania zupy. Wiele osób robi to nieświadomie

Mogłoby się wydawać, że gotowanie zupy, każdy z nas ma opanowane do perfekcji. Ale czy na pewno? Niektórzy popełniają podstawowy błąd.

Gotowanie zupy
Gotowanie zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.09.2023 | aktual.: 26.09.2023 11:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu domowej zupy. A to naprawdę ogromna szkoda, bo nie dość, ze przez takie działania tracisz niesamowity smak zupy, to jeszcze rezygnujesz z cennych wartości odżywczych. Na szczęście masz mnie i dziś razem to zmienimy. Koniec z marnowaniem potencjału pysznej zupy. Wystarczy, że zrezygnujesz z jednej czynności, która jest wszystkiemu winna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tego błędu nie popełniaj już nigdy

Na pewno nie jeden raz gotowałeś w swojej kuchni pyszną zupę. Bardzo często robiłeś to pewnie z dodatkiem mięsa. I coś mi podpowiada, że tak jak większość Polaków usuwałeś szumowiny z garnka, kiedy tylko je zauważyłeś. 

I w tym tkwi cały problem. Szumowin nie należy usuwać z gotującej się zupy, gdyż tak naprawdę są bardzo cennym składnikiem gotującego się wywaru.

Jakie zalety mają szumowiny w zupie?

Wiem, że początkowo może wydać się to wręcz czymś dziwnym, ale szumowiny naprawdę mają zalety. I choć od wielu lat skrupulatnie wyrzucałeś je z gotującego się wywaru przy pomocy łyżki cedzakowej, przestań to robić. I to z kilku powodów!

Po pierwsze, zupa z dodatkiem szumowin będzie miała głębszy aromatsmak. A to przecież bardzo istotna kwestia w przypadku gotowania zupy. Pisząc o zaletach szumowin, nie sposób nie wspomnieć o wartościach odżywczych. W tym przypadku jest to przede wszystkim cenny kolagen. Dzięki jego obecności spożywanie zupy wpływa korzystnie na kości, stawy oraz stan naszej skóry.

Gotowanie zupy
Gotowanie zupy© Adobe Stock | Pixel-Shot

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Szumowiny zawierają też żelatynę, która pełni bardzo ważną rolę w przygotowaniu idealnej zupy. To właśnie dzięki niej możesz uzyskać perfekcyjną konsystencję zupy. To również cenny zagęszczacz, dzięki czemu gotujący się wywar będzie sycący jeszcze w większym stopniu.

Jak sam widzisz, argumentów za zostawieniem szumowin w zupie jest bardzo dużo. Pamiętaj o nich przy kolejnym przygotowaniu domowej zupy na bazie mięsa. Już nigdy więcej nie będę zbierała szumowin z garnka, a ty?