O niebo lepsza niż polska grochówka. Sycąca zupa pełna wartościowych składników

Kiedy na zewnątrz robi się chłodno, ciemno i deszczowo, nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Zupa meksykańska z mięsem, fasolą i papryką doskonale syci i poprawia nastrój. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

zupa meksykańskazupa meksykańska
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Pyszna, treściwa i sycąca zupa meksykańska to rewelacyjna propozycja na chłodniejsze dni. Połączenie mięsa mielonego z warzywami i przyprawami to prawdziwe niebo w gębie. Zupa meksykańska zadowoli podniebienia wszystkich miłośników intensywnych smaków.

Swoim sprawdzonym przepisem na to danie podzieliła się Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki". Zupa wychodzi niesamowicie gęsta, aromatyczna i pełna smaku. Przekonajcie się sami. Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na prawdziwki z ciecierzycą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Zupa meksykańska - przepis

Składniki na ok. 4 -6 porcji:

  • 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej,
  • ryż pełnoziarnisty,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,

Warzywa świeże i przetworzone:

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 średnia biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 15 pomidorków cherry,
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • ½ puszki kukurydzy.

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka całego kminku rzymskiego,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • szczypta suszonego cząbru,
  • wody 800 -1000 ml.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę.
  2. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części.
  3. Paprykę można również upiec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie odchodzić.
  4. W garnku o grubszym dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną papryczką chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili).
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy.
  6. Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min, żeby mięso wchłonęło smak.
  7. Przekładamy do gotującej wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu. Na patelnię po mięsie wrzucamy w całości pomidorki cherry, przypiekamy je tylko tyle, żeby delikatnie skórka pękła.
  8. Dodajemy pomidory z puszki, cukier puder i podsmażamy ok. 4 min od momentu zagotowania. Do mięsa dodajemy pomidory, pokrojoną w słupki paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min.
  9. Dodajemy przecier pomidorowy, cząber, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i mieszamy. Smak ma być wyrazisty i ostry.
  10. Jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania, należy doprawić je na samym końcu, kiedy wszystkie smaki się połączą. Zupę meksykańską podajemy z ryżem, który doda całości delikatnego smaku.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser