O niebo lepsza niż polska grochówka. Sycąca zupa pełna wartościowych składników
Kiedy na zewnątrz robi się chłodno, ciemno i deszczowo, nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Zupa meksykańska z mięsem, fasolą i papryką doskonale syci i poprawia nastrój. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.
14.09.2023 16:19
Pyszna, treściwa i sycąca zupa meksykańska to rewelacyjna propozycja na chłodniejsze dni. Połączenie mięsa mielonego z warzywami i przyprawami to prawdziwe niebo w gębie. Zupa meksykańska zadowoli podniebienia wszystkich miłośników intensywnych smaków.
Swoim sprawdzonym przepisem na to danie podzieliła się Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki". Zupa wychodzi niesamowicie gęsta, aromatyczna i pełna smaku. Przekonajcie się sami. Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na prawdziwki z ciecierzycą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa meksykańska - przepis
Składniki na ok. 4 -6 porcji:
- 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej,
- ryż pełnoziarnisty,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
Warzywa świeże i przetworzone:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka zielona,
- 1 średnia biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 15 pomidorków cherry,
- 1 puszka pomidorów krojonych 400 g,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- ½ puszki kukurydzy.
Przyprawy:
- 1 łyżeczka całego kminku rzymskiego,
- 4 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- szczypta suszonego cząbru,
- wody 800 -1000 ml.
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę.
- Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części.
- Paprykę można również upiec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie odchodzić.
- W garnku o grubszym dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną papryczką chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili).
- Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy.
- Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min, żeby mięso wchłonęło smak.
- Przekładamy do gotującej wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu. Na patelnię po mięsie wrzucamy w całości pomidorki cherry, przypiekamy je tylko tyle, żeby delikatnie skórka pękła.
- Dodajemy pomidory z puszki, cukier puder i podsmażamy ok. 4 min od momentu zagotowania. Do mięsa dodajemy pomidory, pokrojoną w słupki paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min.
- Dodajemy przecier pomidorowy, cząber, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i mieszamy. Smak ma być wyrazisty i ostry.
- Jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania, należy doprawić je na samym końcu, kiedy wszystkie smaki się połączą. Zupę meksykańską podajemy z ryżem, który doda całości delikatnego smaku.