Wiele osób omija ją na straganach, a szkoda. Wychodzi z niej niezwykle smaczna zupa

Kalarepa - warzywo, które rzadko kiedy wykorzystujemy w kuchni. Kiedy wybieramy się na stragan, nagminnie ją omijamy. Niewiele osób wie, że przy jej udziale możemy stworzyć ciekawe danie. Zupa z kalarepy jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni śląskiej. Zobacz, jak ją przygotować.

Zupa z kalarepyZupa z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Oberiba to jedna z ciekawszych zup gotowanych na Śląsku. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu danie warzywne przygotowywane z kalarepy. Co ciekawe, to jeden z niewielu przepisów, w których wykorzystuje się gotowaną kalarepę. Zazwyczaj jada się ją na surowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Do zrobienia zupy potrzebujemy bulwy warzywa, ale możemy też wykorzystać łodygę i liście. Najważniejsze jest to, by użyć młodej kalarepy. W innym przypadku kawałki będą zbyt twarde i ciężko będzie je pogryźć. Przedstawiamy przepis na zupę oberiba, która króluje w kuchni śląskiej.

Zupa z kalarepy - przepis. Wyczaruj ciekawe danie

Składniki:

  • cztery małe kalarepy,
  • trzy ziemniaki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • bulion mięsny lub warzywny,
  • dwie łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół pęczka koperku,
  • kilka liści lubczyku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej.
Kalarepa
Kalarepa © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Na początku obierz kalarepę, ziemniaki oraz cebulę. Ostatnie warzywo posiekaj, marchew i kalarepę pokrój na mniejsza kawałki.
  2. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy się odpowiednio zeszkli, dorzuć pozostałe warzywa.
  3. Zalej wszystko bulionem, dodaj także kilka liści lubczyku. Gotuj zupę przez 20-25 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.
  4. Przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj składniki trzepaczką, aby nie było żadnych grudek. Smaż przez minutę lub dwie. Dolej do niej odrobinę wywaru z zupy i ponownie wymieszaj.
  5. Zasmażkę wlej do garnka z wywarem. Wymieszaj dokładnie.
  6. Wyjmij lubczyk, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek. Zupa z kalarepy jest już gotowa. Możesz już nalewać ją do talerzy.

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik