PrzepisZupyWiele osób omija ją na straganach, a szkoda. Wychodzi z niej niezwykle smaczna zupa

Wiele osób omija ją na straganach, a szkoda. Wychodzi z niej niezwykle smaczna zupa

Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.09.2023 23:35

Kalarepa - warzywo, które rzadko kiedy wykorzystujemy w kuchni. Kiedy wybieramy się na stragan, nagminnie ją omijamy. Niewiele osób wie, że przy jej udziale możemy stworzyć ciekawe danie. Zupa z kalarepy jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni śląskiej. Zobacz, jak ją przygotować.

Oberiba to jedna z ciekawszych zup gotowanych na Śląsku. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu danie warzywne przygotowywane z kalarepy. Co ciekawe, to jeden z niewielu przepisów, w których wykorzystuje się gotowaną kalarepę. Zazwyczaj jada się ją na surowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do zrobienia zupy potrzebujemy bulwy warzywa, ale możemy też wykorzystać łodygę i liście. Najważniejsze jest to, by użyć młodej kalarepy. W innym przypadku kawałki będą zbyt twarde i ciężko będzie je pogryźć. Przedstawiamy przepis na zupę oberiba, która króluje w kuchni śląskiej.

Zupa z kalarepy - przepis. Wyczaruj ciekawe danie

Składniki:

  • cztery małe kalarepy,
  • trzy ziemniaki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • bulion mięsny lub warzywny,
  • dwie łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół pęczka koperku,
  • kilka liści lubczyku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej.
Kalarepa
Kalarepa© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Na początku obierz kalarepę, ziemniaki oraz cebulę. Ostatnie warzywo posiekaj, marchew i kalarepę pokrój na mniejsza kawałki.
  2. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy się odpowiednio zeszkli, dorzuć pozostałe warzywa.
  3. Zalej wszystko bulionem, dodaj także kilka liści lubczyku. Gotuj zupę przez 20-25 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.
  4. Przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj składniki trzepaczką, aby nie było żadnych grudek. Smaż przez minutę lub dwie. Dolej do niej odrobinę wywaru z zupy i ponownie wymieszaj.
  5. Zasmażkę wlej do garnka z wywarem. Wymieszaj dokładnie.
  6. Wyjmij lubczyk, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek. Zupa z kalarepy jest już gotowa. Możesz już nalewać ją do talerzy.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także