Wiele osób omija ją na straganach, a szkoda. Wychodzi z niej niezwykle smaczna zupa
Kalarepa - warzywo, które rzadko kiedy wykorzystujemy w kuchni. Kiedy wybieramy się na stragan, nagminnie ją omijamy. Niewiele osób wie, że przy jej udziale możemy stworzyć ciekawe danie. Zupa z kalarepy jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni śląskiej. Zobacz, jak ją przygotować.
09.09.2023 23:35
Oberiba to jedna z ciekawszych zup gotowanych na Śląsku. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu danie warzywne przygotowywane z kalarepy. Co ciekawe, to jeden z niewielu przepisów, w których wykorzystuje się gotowaną kalarepę. Zazwyczaj jada się ją na surowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do zrobienia zupy potrzebujemy bulwy warzywa, ale możemy też wykorzystać łodygę i liście. Najważniejsze jest to, by użyć młodej kalarepy. W innym przypadku kawałki będą zbyt twarde i ciężko będzie je pogryźć. Przedstawiamy przepis na zupę oberiba, która króluje w kuchni śląskiej.
Zobacz także
Zupa z kalarepy - przepis. Wyczaruj ciekawe danie
Składniki:
- cztery małe kalarepy,
- trzy ziemniaki,
- marchewka,
- cebula,
- bulion mięsny lub warzywny,
- dwie łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół pęczka koperku,
- kilka liści lubczyku,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej.
Sposób wykonania:
- Na początku obierz kalarepę, ziemniaki oraz cebulę. Ostatnie warzywo posiekaj, marchew i kalarepę pokrój na mniejsza kawałki.
- Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy się odpowiednio zeszkli, dorzuć pozostałe warzywa.
- Zalej wszystko bulionem, dodaj także kilka liści lubczyku. Gotuj zupę przez 20-25 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.
- Przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj składniki trzepaczką, aby nie było żadnych grudek. Smaż przez minutę lub dwie. Dolej do niej odrobinę wywaru z zupy i ponownie wymieszaj.
- Zasmażkę wlej do garnka z wywarem. Wymieszaj dokładnie.
- Wyjmij lubczyk, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek. Zupa z kalarepy jest już gotowa. Możesz już nalewać ją do talerzy.