Wiele osób omija ją na straganach, a szkoda. Wychodzi z niej niezwykle smaczna zupa

Kalarepa - warzywo, które rzadko kiedy wykorzystujemy w kuchni. Kiedy wybieramy się na stragan, nagminnie ją omijamy. Niewiele osób wie, że przy jej udziale możemy stworzyć ciekawe danie. Zupa z kalarepy jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni śląskiej. Zobacz, jak ją przygotować.

Zupa z kalarepyZupa z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Oberiba to jedna z ciekawszych zup gotowanych na Śląsku. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu danie warzywne przygotowywane z kalarepy. Co ciekawe, to jeden z niewielu przepisów, w których wykorzystuje się gotowaną kalarepę. Zazwyczaj jada się ją na surowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Do zrobienia zupy potrzebujemy bulwy warzywa, ale możemy też wykorzystać łodygę i liście. Najważniejsze jest to, by użyć młodej kalarepy. W innym przypadku kawałki będą zbyt twarde i ciężko będzie je pogryźć. Przedstawiamy przepis na zupę oberiba, która króluje w kuchni śląskiej.

Zupa z kalarepy - przepis. Wyczaruj ciekawe danie

Składniki:

  • cztery małe kalarepy,
  • trzy ziemniaki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • bulion mięsny lub warzywny,
  • dwie łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół pęczka koperku,
  • kilka liści lubczyku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej.
Kalarepa
Kalarepa © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Na początku obierz kalarepę, ziemniaki oraz cebulę. Ostatnie warzywo posiekaj, marchew i kalarepę pokrój na mniejsza kawałki.
  2. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy się odpowiednio zeszkli, dorzuć pozostałe warzywa.
  3. Zalej wszystko bulionem, dodaj także kilka liści lubczyku. Gotuj zupę przez 20-25 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.
  4. Przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj składniki trzepaczką, aby nie było żadnych grudek. Smaż przez minutę lub dwie. Dolej do niej odrobinę wywaru z zupy i ponownie wymieszaj.
  5. Zasmażkę wlej do garnka z wywarem. Wymieszaj dokładnie.
  6. Wyjmij lubczyk, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek. Zupa z kalarepy jest już gotowa. Możesz już nalewać ją do talerzy.
Wybrane dla Ciebie
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu