Sentymentalne danie ze szkolnej stołówki. Na stałe zagości w twojej kuchni

Potrawka z indyka to smakowity pomysł na rodzinny obiad. Przepis jest inspirowany klasyczną potrawką z kurczaka, która przed laty często gościła na polskich stołach. Kilka składników i pyszne danie gotowe.

ObrazekPyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach. Nic w tym dziwnego, jest to danie stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można było wykorzystać do niej mięso, które zostało ugotowane wcześniej w rosole. W Polsce potrawkę najczęściej podawano z białym ryżem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Jeżeli nie chcemy jeść dania w tej wersji, możemy je dowolnie modyfikować. I tak, np. makaron, kasza jęczmienna lub ziemniaczane purée świetnie się sprawdzą jako zamienniki ryżu. Z kolei do białego sosu możemy dodać orientalne przyprawy curry i kurkumę lub zaostrzyć jego smak papryczką chili i pomidorami.

Przepis na potrawę z indyka pochodzi z bloga Królestwo garów. Na blogu znajdziecie również fantastyczny pomysł na roladkę jagnięcą.

Potrawka z indyka – przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa z indyka (może być pierś lub udo),
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • marchewka,
  • nieduża pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry i słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmaż na maśle, oprósz szczyptą soli i cukru, duś 5 minut, dodaj starte warzywa i rozgnieciony czosnek, przesmaż, dodaj przyprawy (curry, papryka), wlej gorący bulion (jeżeli nie masz bulionu może być woda) i duś, aż warzywa będą miękkie.
  2. Przełóż warzywa do garnka z grubym dnem i trzymaj na małym ogniu.
  3. Mięso pokrój w kostkę o boku mniej więcej 2-3 cm, przełóż do miski, oprósz solą i mąką. Przesmaż na maśle, uważając, aby nie przypalić tłuszczu. Podsmażone mięso przełóż do garnka z warzywami i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podczas duszenia dolej trochę gorącej wody.
  4. Możesz zagęścić potrawkę zasmażką z mąki i masła. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, dodaj płaską łyżkę mąki, szybko zasmaż, nie rumieniąc. Wlej 100 ml zimnej wody i zagotuj, szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelej do garnka z potrawką i wymieszać. Całość zagotuj.
  5. Potrawkę podawaj z ryżem.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą