PrzepisSentymentalne danie ze szkolnej stołówki. Na stałe zagości w twojej kuchni

Sentymentalne danie ze szkolnej stołówki. Na stałe zagości w twojej kuchni

Pyszności - Fot. Królestwo garów
Pyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta
23.04.2023 16:03, aktualizacja: 18.09.2023 08:50

Potrawka z indyka to smakowity pomysł na rodzinny obiad. Przepis jest inspirowany klasyczną potrawką z kurczaka, która przed laty często gościła na polskich stołach. Kilka składników i pyszne danie gotowe.

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach. Nic w tym dziwnego, jest to danie stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można było wykorzystać do niej mięso, które zostało ugotowane wcześniej w rosole. W Polsce potrawkę najczęściej podawano z białym ryżem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Jeżeli nie chcemy jeść dania w tej wersji, możemy je dowolnie modyfikować. I tak, np. makaron, kasza jęczmienna lub ziemniaczane purée świetnie się sprawdzą jako zamienniki ryżu. Z kolei do białego sosu możemy dodać orientalne przyprawy curry i kurkumę lub zaostrzyć jego smak papryczką chili i pomidorami.

Przepis na potrawę z indyka pochodzi z bloga Królestwo garów. Na blogu znajdziecie również fantastyczny pomysł na roladkę jagnięcą.

Potrawka z indyka – przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa z indyka (może być pierś lub udo),
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • marchewka,
  • nieduża pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry i słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmaż na maśle, oprósz szczyptą soli i cukru, duś 5 minut, dodaj starte warzywa i rozgnieciony czosnek, przesmaż, dodaj przyprawy (curry, papryka), wlej gorący bulion (jeżeli nie masz bulionu może być woda) i duś, aż warzywa będą miękkie.
  2. Przełóż warzywa do garnka z grubym dnem i trzymaj na małym ogniu.
  3. Mięso pokrój w kostkę o boku mniej więcej 2-3 cm, przełóż do miski, oprósz solą i mąką. Przesmaż na maśle, uważając, aby nie przypalić tłuszczu. Podsmażone mięso przełóż do garnka z warzywami i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podczas duszenia dolej trochę gorącej wody.
  4. Możesz zagęścić potrawkę zasmażką z mąki i masła. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, dodaj płaską łyżkę mąki, szybko zasmaż, nie rumieniąc. Wlej 100 ml zimnej wody i zagotuj, szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelej do garnka z potrawką i wymieszać. Całość zagotuj.
  5. Potrawkę podawaj z ryżem.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także