Zapiekanka gyros smakuje rewelacyjnie. Nigdy nie kończy się na jednej dokładce

Zapiekanka Gyros to niezwykle smaczne danie, które zachwyca zarówno podczas podawania na ciepło, jak i po odgrzaniu następnego dnia. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny lub pyszne danie na spotkanie ze znajomymi. Przedstawiamy przepis na to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci wasze podniebienia!

Zapiekanka gyrosZapiekanka gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Antonio D'Anna
Marcin Michałowski

Wiele osób ze słowem "gyros" kojarzy grecki fast food, ale czy próbowaliście kiedyś zapiekanki gyros? To połączenie smaku tradycyjnego gyrosa z kremową konsystencją zapiekanki. Dziś podzielimy się z wami przepisem na ten przysmak, który zabierze was w niezapomnianą podróż smakową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Dlaczego zapiekanka gyros jest wyjątkowa?

Zapiekanka gyros to harmonia tradycyjnych smaków gyrosa, przeniesiona do formy zapiekanki. To połączenie zabierze was do greckich klimatów, gdzie wyrazisty smak mięsa przyprawionego aromatycznymi przyprawami łączy się z delikatnością stopionego sera.

Pikantne akcenty nadają charakteru, a kremowa konsystencja zapewnia satysfakcję z każdego kęsa. Warzywa dodają świeżości, doskonale wyważając bogactwo smaków. To danie jest pełne, głębokie i zachwyca wielowymiarowym doznaniem smakowym.

Przepis na zapiekankę gyros

Składniki:

  • 400 g makaronu (ugotowanego al dente),
  • 400 g mielonego mięsa (możesz wybrać drobiowe lub wieprzowe),
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
  • 2 papryki w różnych kolorach,
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili (bez pestek),
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 1 duża cebula (drobno posiekana),
  • 2 łyżki oleju,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 łyżki świeżego tymianku,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany 12%.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotowany makaron odstaw na bok.
  2. Na oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj mielone mięso i smaż, doprawiając przyprawą do gyrosa.
  3. Wprowadź do mieszanki pokrojone papryki, pomidory oraz zioła. Duś, aż składniki zmiękną.
  4. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
  5. W oddzielnej misce przygotuj sos, łącząc przecier pomidorowy, majonez i śmietanę. Następnie wlej go na patelnię z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
  6. Przenieś gotowe składniki do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
  7. Piecz zapiekankę przez około 20 minut w temperaturze 180°C, aż ser będzie dobrze roztopiony.

Teraz pozostaje tylko delektować się tym wyjątkowym smakiem zapiekanki gyros. Smacznego! Nie ma wątpliwości, że ta zapiekanka zyska wielu miłośników i będzie częstym gościem na waszym stole.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło