Zapiekanka gyros smakuje rewelacyjnie. Nigdy nie kończy się na jednej dokładce

Zapiekanka Gyros to niezwykle smaczne danie, które zachwyca zarówno podczas podawania na ciepło, jak i po odgrzaniu następnego dnia. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny lub pyszne danie na spotkanie ze znajomymi. Przedstawiamy przepis na to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci wasze podniebienia!

Zapiekanka gyrosZapiekanka gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Antonio D'Anna
Marcin Michałowski

Wiele osób ze słowem "gyros" kojarzy grecki fast food, ale czy próbowaliście kiedyś zapiekanki gyros? To połączenie smaku tradycyjnego gyrosa z kremową konsystencją zapiekanki. Dziś podzielimy się z wami przepisem na ten przysmak, który zabierze was w niezapomnianą podróż smakową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Dlaczego zapiekanka gyros jest wyjątkowa?

Zapiekanka gyros to harmonia tradycyjnych smaków gyrosa, przeniesiona do formy zapiekanki. To połączenie zabierze was do greckich klimatów, gdzie wyrazisty smak mięsa przyprawionego aromatycznymi przyprawami łączy się z delikatnością stopionego sera.

Pikantne akcenty nadają charakteru, a kremowa konsystencja zapewnia satysfakcję z każdego kęsa. Warzywa dodają świeżości, doskonale wyważając bogactwo smaków. To danie jest pełne, głębokie i zachwyca wielowymiarowym doznaniem smakowym.

Przepis na zapiekankę gyros

Składniki:

  • 400 g makaronu (ugotowanego al dente),
  • 400 g mielonego mięsa (możesz wybrać drobiowe lub wieprzowe),
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
  • 2 papryki w różnych kolorach,
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili (bez pestek),
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 1 duża cebula (drobno posiekana),
  • 2 łyżki oleju,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 łyżki świeżego tymianku,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany 12%.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotowany makaron odstaw na bok.
  2. Na oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj mielone mięso i smaż, doprawiając przyprawą do gyrosa.
  3. Wprowadź do mieszanki pokrojone papryki, pomidory oraz zioła. Duś, aż składniki zmiękną.
  4. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
  5. W oddzielnej misce przygotuj sos, łącząc przecier pomidorowy, majonez i śmietanę. Następnie wlej go na patelnię z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
  6. Przenieś gotowe składniki do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
  7. Piecz zapiekankę przez około 20 minut w temperaturze 180°C, aż ser będzie dobrze roztopiony.

Teraz pozostaje tylko delektować się tym wyjątkowym smakiem zapiekanki gyros. Smacznego! Nie ma wątpliwości, że ta zapiekanka zyska wielu miłośników i będzie częstym gościem na waszym stole.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe