Śląski fast food lepszy od kebaba. Przed laty można było kupić na każdym rogu

Kebab zawładnął Polską — kebabownie znajdują się nawet w małych miasteczkach. Jeszcze dwadzieścia lat temu odpowiednikiem kebaba były knysze, które dla niektórych z nas były nieodłącznym elementem wizyty we Wrocławiu.

Knysza, czyli pierwszy polski streetfood.
Knysza, czyli pierwszy polski streetfood.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

06.09.2023 | aktual.: 06.09.2023 09:54

Zanim kebaby zawładnęły Polską, na Śląsku, a dokładniej, we Wrocławiu, wymyślono knysze, która szybko stała się najpopularniejszym daniem typu fast-food. Była to bułka wypełniona kotletem w towarzystwie świeżych warzyw polanych słuszną porcją sosu.

Knysze można uznać za prototyp kebaba. Znany YouTuber, publikujący jako Fox Gotuje, postanowił odtworzyć tamten legendarny smak i podzielił się z widzami przepisem na knyszę, która przywraca wspomnienia z lat 90.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab a knysza — różnice

Kebab to danie pochodzące z Turcji. Obecnie, wyróżnia się aż 20 gatunków tej potrawy. Oryginalnie, kebab to długo grillowane mięso (baranina albo jagnięcina) skrawane z rożna, podawane razem z surówką i owczym serem. Współczesna wersja, czyli tortilla lub bułka nadziewana mięsem z dodatkiem warzyw ma więc niewiele wspólnego z tureckim oryginałem. Podstawową różnicą pomiędzy kebabem a knyszą jest mięso. W kebabie są to skrawki z rożna, a w knyszy jest to zwykły kotlet, np. schabowy.

Przepis na knyszę. Koniecznie wypróbuj w domu

Knysze podawano zarówno w barach jak i popularnych budach przy dworcu. Jakość dania była mocno dyskusyjna. Adi Foxx, znany w sieci jako Fox Gotuje, opublikował na swoim kanale przepis na knyszę. Youtuber pokazał, jak przygotować danie od postaw.

Domowa knysza — przepis

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • opakowanie suchych drożdży,
  • 350 g mąki,
  • 7 g cukru,
  • 7 g soli,
  • łyżka masła,
  • małe opakowanie jogurtu greckiego,
  • majonez,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka nasion kolendry,
  • łyżeczka soli,
  • sałata,
  • marchewka,
  • cebula,
  • ogórek świeży,
  • 500 g mielonej wołowiny lub piersi z kurczaka,
  • opcjonalnie: sezam, sos worcestershire.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania bułki. Podgrzej mleko (powinno być letnie, ale nie gorące) i wrzuć do niego opakowanie suchych drożdży. Odstaw je na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski wsyp mąkę, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru. Dodaj łyżkę miękkiego masła, a następnie, wlej mleko wymieszane z drożdżami. Ciasto zagnieć, a kiedy będzie już miękkie i sprężyste, przykryj je czystą ściereczką i odstaw na godzinę, aby nieco urosło.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stp. C. Ciasto rozwałkuj na niewielkie okręgi. Jedną ze stron posmaruj masłem i posyp sezamem. Włóż je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, aż staną się lekko rumiane.
  4. Czas na sos. Jogurt grecki wymieszaj z dwoma łyżkami majonezu i trzema ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Dosól i dopieprz wedle uznania. Opcjonalnie, dodaj łyżeczkę sosu worcestershire.
  5. Przygotuj domową przyprawę gyros. Wymieszaj ze sobą dwie łyżki oregano oraz łyżkę papryki, kminu, czosnku granulowanego oraz soli. Jeśli przygotowujesz kurczaka, polej go niewielką ilością oliwy i posyp przygotowaną wcześniej przyprawą. W przypadku wołowiny dodaj jedną, płaską łyżeczkę przyprawy. Tak przygotowane mięso usmaż na patelni.
  6. Sałatę, marchewkę i cebulę posiekaj w drobne pióra. Możesz użyć też gotowej mieszanki sałatkowej, którą dostaniesz w większości marketów. Ogórka umyj i pokrój w grube plastry.
  7. Ostudzoną pitę przekrój na pół i włóż do niej warzywa, mięso, a na końcu, polej całość przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie