Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - przepis. Jak ją zrobić?
Czy z cukinii można wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny? Przykłady pokazują, że jest to jak najbardziej możliwe. Oto zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci wszystkich domowników.
01.08.2023 10:20
Chcąc przygotować szybki i smaczny obiad, z pewnością często sięgasz po zapiekanki. Są to dania, które można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Bazą często jest makaron, który łączymy z warzywami i mięsem. Dość popularne jest również połączenie mięsa mielonego z warzywami. I dlatego też będzie dobrze, gdy poznasz przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego. Jest to danie, które warto przygotować w momencie, gdy trwa sezon na cukinię. Zachwyca smakiem i połączeniem składników i możesz być pewny tego, że szybko stanie się twoim ulubionym sezonowym obiadem.
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to smaczny obiad, który zachwyci całą rodzinę. Dzięki zastąpieniu tradycyjnego makaronu cukinią danie staje się idealnym wyborem dla osób szukających niskowęglowodanowej alternatywy. Poza tym cukinia jest źródłem witamin i minerałów Doskonale doprawione mięso mielone nadaje zapiekance bogaty smak. Kropką nad i jest warstwa roztopionego sera. To naprawdę prosty i szybki przepis, który z powodzeniem możesz wykorzystywać na co dzień. Sprawdzi się również jako wykwintna propozycja na specjalne okazje.
Przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego przepis to smakowita alternatywa dla tradycyjnych dań z makaronem, a przy tym doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. To danie o niskiej zawartości węglowodanów, idealne dla osób dbających o zdrową i zrównoważoną dietę. W tym artykule poznasz prosty przepis, który pozwoli ci wyczarować wspaniałą zapiekankę w zaledwie kilku krokach.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 300 g sera mozzarella,
- cebula,
- 800 g pomidorów w puszce,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- sól i pieprz,
- papryka słodka i papryka ostra,
- oregano.
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego — przygotowanie krok po kroku
Czas przygotowania tego dania to tylko 20 minut. Jeśli weźmiesz pod uwagę smażenie i pieczenie to musisz doliczyć kolejne 40 minut. W jednej porcji znajduje się 509 kcal. Z powyższych składników uda ci się przygotować porcję dla 6 osób.
- Pokrój cukinię na plastry przez całą jej długość i dopraw je solą oraz pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym obsmaż każdy plaster cukinii, aż do uzyskania złotego koloru.
- Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
- Na innej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj mięso mielone na patelnię i usmaż je.
- Dopraw mięso solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i ostrą papryką.
- Wlej pomidory z puszki do mięsa i duś wszystko przez 10 minut.
- Przygotowane składniki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym — na przemian plastry cukinii i mięso mielone. Górną warstwę powinny stanowić plastry cukinii.
- Ułóż plastry mozzarelli na wierzchu.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Umieść naczynie żaroodporne z zapiekanką w piekarniku i piecz przez 30 minut.
- Po upieczeniu podawaj gotową zapiekankę bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!