Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - przepis. Jak ją zrobić?

Czy z cukinii można wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny? Przykłady pokazują, że jest to jak najbardziej możliwe. Oto zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci wszystkich domowników.

ObrazekZapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Chcąc przygotować szybki i smaczny obiad, z pewnością często sięgasz po zapiekanki. Są to dania, które można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Bazą często jest makaron, który łączymy z warzywami i mięsem. Dość popularne jest również połączenie mięsa mielonego z warzywami. I dlatego też będzie dobrze, gdy poznasz przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego. Jest to danie, które warto przygotować w momencie, gdy trwa sezon na cukinię. Zachwyca smakiem i połączeniem składników i możesz być pewny tego, że szybko stanie się twoim ulubionym sezonowym obiadem.

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to smaczny obiad, który zachwyci całą rodzinę. Dzięki zastąpieniu tradycyjnego makaronu cukinią danie staje się idealnym wyborem dla osób szukających niskowęglowodanowej alternatywy. Poza tym cukinia jest źródłem witamin i minerałów Doskonale doprawione mięso mielone nadaje zapiekance bogaty smak. Kropką nad i jest warstwa roztopionego sera. To naprawdę prosty i szybki przepis, który z powodzeniem możesz wykorzystywać na co dzień. Sprawdzi się również jako wykwintna propozycja na specjalne okazje.

Obrazek
Warto zastąpić makaron cukinią - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego przepis to smakowita alternatywa dla tradycyjnych dań z makaronem, a przy tym doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. To danie o niskiej zawartości węglowodanów, idealne dla osób dbających o zdrową i zrównoważoną dietę. W tym artykule poznasz prosty przepis, który pozwoli ci wyczarować wspaniałą zapiekankę w zaledwie kilku krokach.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 300 g sera mozzarella,
  • cebula,
  • 800 g pomidorów w puszce,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka i papryka ostra,
  • oregano.
Obrazek
Do zapiekanki najlepiej jest użyć świeżego mięsa mielonego - Pyszności; Foto Canva.com

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego — przygotowanie krok po kroku

Czas przygotowania tego dania to tylko 20 minut. Jeśli weźmiesz pod uwagę smażenie i pieczenie to musisz doliczyć kolejne 40 minut. W jednej porcji znajduje się 509 kcal. Z powyższych składników uda ci się przygotować porcję dla 6 osób.

  1. Pokrój cukinię na plastry przez całą jej długość i dopraw je solą oraz pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym obsmaż każdy plaster cukinii, aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  4. Na innej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
  5. Dodaj mięso mielone na patelnię i usmaż je.
  6. Dopraw mięso solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i ostrą papryką.
  7. Wlej pomidory z puszki do mięsa i duś wszystko przez 10 minut.
  8. Przygotowane składniki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym — na przemian plastry cukinii i mięso mielone. Górną warstwę powinny stanowić plastry cukinii.
  9. Ułóż plastry mozzarelli na wierzchu.
  10. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  11. Umieść naczynie żaroodporne z zapiekanką w piekarniku i piecz przez 30 minut.
  12. Po upieczeniu podawaj gotową zapiekankę bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥