Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - przepis. Jak ją zrobić?

Czy z cukinii można wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny? Przykłady pokazują, że jest to jak najbardziej możliwe. Oto zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci wszystkich domowników.

ObrazekZapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Chcąc przygotować szybki i smaczny obiad, z pewnością często sięgasz po zapiekanki. Są to dania, które można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Bazą często jest makaron, który łączymy z warzywami i mięsem. Dość popularne jest również połączenie mięsa mielonego z warzywami. I dlatego też będzie dobrze, gdy poznasz przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego. Jest to danie, które warto przygotować w momencie, gdy trwa sezon na cukinię. Zachwyca smakiem i połączeniem składników i możesz być pewny tego, że szybko stanie się twoim ulubionym sezonowym obiadem.

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to smaczny obiad, który zachwyci całą rodzinę. Dzięki zastąpieniu tradycyjnego makaronu cukinią danie staje się idealnym wyborem dla osób szukających niskowęglowodanowej alternatywy. Poza tym cukinia jest źródłem witamin i minerałów Doskonale doprawione mięso mielone nadaje zapiekance bogaty smak. Kropką nad i jest warstwa roztopionego sera. To naprawdę prosty i szybki przepis, który z powodzeniem możesz wykorzystywać na co dzień. Sprawdzi się również jako wykwintna propozycja na specjalne okazje.

Obrazek
Warto zastąpić makaron cukinią - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego przepis to smakowita alternatywa dla tradycyjnych dań z makaronem, a przy tym doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. To danie o niskiej zawartości węglowodanów, idealne dla osób dbających o zdrową i zrównoważoną dietę. W tym artykule poznasz prosty przepis, który pozwoli ci wyczarować wspaniałą zapiekankę w zaledwie kilku krokach.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 300 g sera mozzarella,
  • cebula,
  • 800 g pomidorów w puszce,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka i papryka ostra,
  • oregano.
Obrazek
Do zapiekanki najlepiej jest użyć świeżego mięsa mielonego - Pyszności; Foto Canva.com

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego — przygotowanie krok po kroku

Czas przygotowania tego dania to tylko 20 minut. Jeśli weźmiesz pod uwagę smażenie i pieczenie to musisz doliczyć kolejne 40 minut. W jednej porcji znajduje się 509 kcal. Z powyższych składników uda ci się przygotować porcję dla 6 osób.

  1. Pokrój cukinię na plastry przez całą jej długość i dopraw je solą oraz pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym obsmaż każdy plaster cukinii, aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  4. Na innej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
  5. Dodaj mięso mielone na patelnię i usmaż je.
  6. Dopraw mięso solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i ostrą papryką.
  7. Wlej pomidory z puszki do mięsa i duś wszystko przez 10 minut.
  8. Przygotowane składniki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym — na przemian plastry cukinii i mięso mielone. Górną warstwę powinny stanowić plastry cukinii.
  9. Ułóż plastry mozzarelli na wierzchu.
  10. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  11. Umieść naczynie żaroodporne z zapiekanką w piekarniku i piecz przez 30 minut.
  12. Po upieczeniu podawaj gotową zapiekankę bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości