Brytyjczycy się zajadają. Warstwowe pyszności z warzywami i mięsem
Pomimo tego, że kuchnia brytyjska jest uznawana za jedną z najgorszych kuchni na świecie, to można odnaleźć tu wiele wyjątkowych przysmaków. Jednym z nich jest bez wątpienia zapiekanka pasterska, czyli shepherd’s pie. To pomysł na szybki obiad, który został najprawdopodobniej wymyślony przez Szkotów. Skąd się wzięła nazwa i jak zrobić zapiekankę pasterską? Poznaj szczegóły, związane z tym brytyjskim daniem.
19.07.2023 11:15
Szukając inspiracji na rodzinny obiad w tygodniu, z pewnością sięgasz po te stosunkowo najprostsze przepisy. Jednym z pomysłów jest bez wątpienia zapiekanka ziemniaczana. Robi się ją szybko, łącząc popularne składniki, a smak tego dania jest wyjątkowy. Taki posiłek jest w stanie zadowolić wszystkich członków całej rodziny. Przepis na zapiekankę pasterską jest prosty, choć lista składników wydaje się długa. Poznaj szczegóły, związane z przygotowaniem tego dania.
Zapiekanka pasterska — skąd wzięła się jej nazwa?
Zanim dowiesz się, jak zrobić zapiekankę pasterską, będzie dobrze, gdy poznasz historię tego dania. Dzięki temu będziesz w stanie w odpowiedni sposób ją przygotować, nawiązując do brytyjskich tradycji. Receptura najprawdopodobniej pochodzi od Szkotów, którzy wypasali gromady owiec i po wyczerpującym dniu mieli ochotę na pożywny posiłek. I to właśnie od nich pochodzi nazwa tego dania, które w kuchni brytyjskiej jest określane jako shepherd's pie.
Tradycyjna receptura zapiekanki pasterskiej przewiduje użycie jagnięciny, ale jeśli nie przepadasz za tym rodzajem mięsa, możesz je zastąpić wołowiną lub innym, który bardziej ci odpowiada. W klasycznej wersji dania, jagnięcy farsz jest przykrywany purée ziemniaczanym. Jednak jeśli chcesz dokonać lekkiej modyfikacji, możesz dowolnie eksperymentować z innymi składnikami. Należy jednak pamiętać, że w przypadku zastąpienia jagnięciny wołowiną, nie będziemy miał do czynienia z zapiekanką pasterską, lecz z wiejską.
Zapiekanka pasterska przepis - jak ją zrobić?
Przepis na shepherd's pie nie jest zbyt skomplikowany. Możesz być pewny tego, że będzie smacznie. Ilość składników może wywołać przerażenie, ale warto sięgnąć po tę recepturę.
Składniki:
- 2 cebule
- 500 ml bulionu jagnięcego
- kawałek selera
- około 800 g łopatki z jagnięciny
- 2 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- żółtko
- smalec
- puszka groszku konserwowego lub 400 g groszku mrożonego
- kilogram obranych ziemniaków
- 2 łyżki sosu Worcester
- łyżeczka posiekanego rozmarynu i łyżeczka tymianku
- 100 g masła
- 150 g sera cheddar
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz świeżo mielony
- 250 ml śmietany 30 proc.
- 120 ml wina czerwonego wytrawnego.
Sposób przygotowania:
- Pokrój w kostkę selera, marchewki i cebulę.
- Zetrzyj ser na małych oczkach tarki.
- Zmiel mięso i następnie je podsmaż przez około 8 minut na 3 łyżkach rozgrzanego tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem i na sam koniec przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Zeszklij cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodaj posiekanego selera i marchewkę, podsmaż i dodaj tymianek, rozmaryn, a także zmiażdżony czosnek. Podsmaż i przełóż do mięsa.
- Wlej wino na patelnię, zagotuj i "zbierz" wszystkie smaki z patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś wszystko przez 3 minuty.
- Dodaj łyżkę mąki i mieszaj tak, by nie powstały grudki.
- W następnej kolejności dodaj sos Worcester i bulion i zagotuj.
- Połącz mięso, cebulę i sos ze sobą, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.
- Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Rozgnieć je, dodaj dobrze roztrzepane żółtko, delikatnie podgrzaną śmietanę, 2/3 sera i pokrojoną połowę masła. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i dopraw je solą i pieprzem.
- Dodaj do mięsa groszek i duś przez około 10 minut.
- Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż do niego mięso. Umieść ziemniaki na wierzchu. Polej porcją rozpuszczonego masła i oprósz resztą sera.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Zapiekanka pasterska jest gotowa. Smacznego!