Zapiekanka, w której zakocha się twoja rodzina. Robi się szybko, a starczy na dwa dni
Mięso mielone oraz ziemniaki to połączenie, które można określić, jako idealne. Sprawdza się w przypadku wielu dań kuchni polskiej. To nie tylko kotlety mielone, ale również wiele innych ciekawych możliwości. Do takiej kategorii na pewno zalicza się zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami. To smaczne i sycące danie pokocha każdy.
04.05.2023 17:46
Są takie dania, których smak oraz prostota przygotowania mogą zachwycić każdego. Sięgając po mięso mielone, możesz przygotować wiele smacznych i prostych potraw. Dlatego też, zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami jest tym, co możesz przygotować dla swoich domowników i gości. Pokochają ją dzieci, za sprawą ciągnącego się sera żółtego, ale również dorośli. Wystarczy około 90 minut, by stworzyć proste danie z mięsa mielonego, które w zupełności wystarczy ci na obiad, nawet na 2 dni.
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami - niezwykła propozycja na szybki i smaczny obiad
Zanim poznasz przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami, warto jest nieco bliżej przyjrzeć się temu smacznemu daniu. To przede wszystkim świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Dzięki użyciu sera żółtego, danie jest kremowe i rozpływające się w ustach. Co ważne, prostota przygotowania sprawia, że danie robi się niemalże samo.
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami to przede wszystkim propozycja na obiad, ale nie tylko. Można je podać w ciągu tygodnia również na kolację lub spotkanie w gronie przyjaciół. Możesz być pewny tego, że doceni je każdy i na 100 proc. pojawią się prośby o dokładkę. Największą zaletą tego przepisu jest fakt, że możesz go dowolnie modyfikować. Jesteś gotowy na zupełnie nowe kulinarne doznania?
Zobacz także
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami - jak ją zrobić?
Tanie, smaczne i proste w przygotowaniu - tak można w kilku słowach określić to danie. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami zachwyci podniebienie każdego, kto jej spróbuje. Nie czekaj dłużej i przygotują ją już dziś!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 kg ziemniaków
- cebula
- 100 g tartego sera cheddar
- 220 g tartego sera żółtego
- jajko
- 100 ml bulionu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 50 ml mleka
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa do smażenia i natłuszczenia naczynia żaroodpornego.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
- Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć cebulę i mięso mielone. Podsmaż wszystko do zarumienienia. Dopraw solą i pieprzem.
- Obierz ziemniaki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Odstaw około 1/5 ziemniaków na bok.
- Nasmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Na jego dnie połóż 1/5 ziemniaków, a na nie 1/4 podsmażonego mięsa. Posyp odrobiną żółtego sera. Powtarzaj te warstwy do wykorzystania wszystkich składników.
- Wymieszaj bulion z mlekiem w rondelku. Następnie dodaj starty żółty ser cheddar i podgrzej wszystko, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź. Dodaj jajko, wszystko wymieszaj i następnie zalej zapiekankę.
- Na sam wierzch ułóż odłożone wcześniej ziemniaki. Posyp posiekaną natką pietruszki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na około godzinę, do miękkości ziemniaków. Po tym czasie, usuń folię i piecz jeszcze przez 20 minut do zarumienienia. Smacznego!
A co powiesz na zapiekankę z szynką i ziemniakami pod kremowym beszamelem? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: