W sklepie omijasz je szerokim łukiem, a biją płatki na głowę. Czyszczą jelita niczym odkurzacz

Otręby owsiane to niesłychanie skuteczna w działaniu ekipa sprzątająca, czyszcząca jelita z nagromadzonych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Niewielkie ilości produktu wystarczą, by zauważyć różnicę w funkcjonowaniu organizmu. Jednak trzeba też pamiętać umiarze. Koniecznie zapoznajcie się bliżej z otrębami owsianymi. 

ObrazekOtręby owsiane warto wymieszać z jogurtem - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Wpierają pracę jelit, ułatwiają proces odchudzania, pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie otrąb owsianych może zdziałać wiele dobrego dla zdrowia. Ale czym tak naprawdę są? To zewnętrzna warstwa ziarna owsa, która zostaje oddzielona podczas procesu przetwarzania. Mają lekko orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Nie każdemu może przypaść do gustu ich smak, dlatego najlepiej przemycać je w małych ilościach w różnych posiłkach.

Zobacz nasze przepisy z wykorzystaniem otrąb owsianych:

Na co pomagają otręby owsiane?

Otręby owsiane są bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy B1, B2, B6 i E, a także żelaza, cynku i magnezu. Witaminy z grupy B są ważne dla zdrowia układu nerwowego i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a witamina E działa jako silny antyoksydant, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, a cynk i magnez są ważne dla zdrowia kości, mięśni i układu odpornościowego.

Zawierają też lignany (związki fitochemiczne), które pomagają w zapobieganiu chorobom serca i niektórym rodzajom nowotworów. Lignany działają jak przeciwutleniacze i przeciwzapalne związki, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i zapobiegają rozwojowi chorób. Otręby stosuje się również w celu zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie otrąb owsianych może pomóc zmniejszyć poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Obrazek
Otręby owsiane są bogate w błonnik - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Otręby owsiane a zdrowie jelit

W otrębach owsianych znajduje się wysoka dawka błonnika pokarmowego, który:

  • pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi;
  • zwiększa uczucie sytości i zmniejsza apetyt, co może pomóc w ograniczeniu spożycia kalorii i utracie wagi;
  • przyspiesza pasaż treści pokarmowej, wiec stanowi środek na zaparcia oraz wpływa na regularne wypróżnianie;
  • pomaga pozbyć się nagromadzonych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, czyszcząc organizm, jak "miotełka" z tego co, jest mu niepotrzebne.

Jak jeść otręby?

Najważniejsze, by pamiętać o tym, że błonnik to substancja zdolna do wiązania znacznych ilości wody. Oznacza to, że pęcznieje w żołądku, wchłaniając wodę, dając na długo poczucie sytości. Dlatego też ważne jest, by jedzeniu otrąb zawsze towarzyszyły płyny. Błonnik obecny w otrębach potrzebuje do działania środowiska wodnego, inaczej może dawać efekty odwrotne, w postaci zaparć i wzdęć. Te mogą pojawić się także przy nadmiernym spożyciu otrąb (błonnika). W 100 gramach produktu znajduje się ok. 10 gramów błonnika, zalecana dawka dzienna to ok. 25 gramów.

Jeśli w twojej diecie do tej pory nie było otrębów, zacznij od małych porcji -  od 2 do 3 łyżeczek dziennie, by zapobiec bólom brzucha. Można je dodawać do jogurtu, koktajlu, zupy czy soku. Co ważne, wdrażając do diety otręby, należy zwiększyć jednocześnie podaż płynów (co najmniej 1,5–2 l dziennie).

Sprawdź przepis na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami:

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend