Prababcia zamiast ruskich robiła pierogi kresowe. W starym zeszycie znalazłem przepis

W mojej rodzinie od pokoleń przekazywany jest przepis na pierogi kresowe. Te wyjątkowe pierogi, pochodzące z okolic Lwowa, zaskakują niecodziennym połączeniem składników, ale zachwycają niezwykłym smakiem. Dziś podzielę się z wami przepisem mojej prababci.

Prababcia zamiast ruskich robiła pierogi kresowe. W starym zeszycie znalazłem przepisPrababcia zamiast ruskich robiła pierogi kresowe. W starym zeszycie znalazłem przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

W mojej rodzinie od pokoleń krążą opowieści o wyjątkowych pierogach, które przygotowywane były według staropolskich receptur. Kiedyś, przeszukując zapomniane zakamarki domowej biblioteczki, natrafiłem na stary, żółtawy zeszyt zapisany starannym charakterem pisma mojej prababci. To właśnie w nim znalazłem przepis na wyjątkowe pierogi kresowe - przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, którym chciałbym się z wami podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Co wyróżnia pierogi kresowe?

Pierogi kresowe różnią się od popularnych pierogów ruskich kilkoma kluczowymi elementami. Po pierwsze, farsz składa się z twarogu i kaszy gryczanej, co może wydawać się niecodziennym połączeniem. Jednak to właśnie ono nadaje pierogom wyjątkowy, lekko orzechowy smak. Po drugie, do farszu dodaje się świeżą miętę, która nadaje mu świeżości i aromatu. Po trzecie, ciasto na pierogi kresowe jest bardziej delikatne i elastyczne niż na tradycyjne pierogi ruskie.

Przepis na pierogi kresowe

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu.
  • 2 cebule,
  • 250 g kaszy gryczanej.
  • świeża mięta,
  • pieprz,
  • sól,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 120 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Ostudź i przełóż do miski.
  2. Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj do cebuli.
  3. Miętę wypłucz, drobno posiekaj i dodaj do miski z kaszą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Twaróg pokrusz i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wlej ciepłą wodę. Wyrób ciasto na jednolitą i sprężystą masę.
  6. Ciasto podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienkie placki.
  7. Za pomocą szklanki wytnij koła z ciasta. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej brzegi.
  8. W garnku zagotuj posoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami i gotuj przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Podawaj ze skwarkami i podsmażoną cebulką.

Pierogi kresowe to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci każdego smakosza. Niezwykłe połączenie składników i delikatne ciasto sprawiają, że te pierogi są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Spróbujcie sami i przekonajcie się, dlaczego ten przepis od pokoleń gości w mojej rodzinie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa