WAŻNE
TERAZ

Polacy z Flotylli Sumud "bezpiecznie wylądowali" w Atenach

Prababcia zamiast ruskich robiła pierogi kresowe. W starym zeszycie znalazłem przepis

W mojej rodzinie od pokoleń przekazywany jest przepis na pierogi kresowe. Te wyjątkowe pierogi, pochodzące z okolic Lwowa, zaskakują niecodziennym połączeniem składników, ale zachwycają niezwykłym smakiem. Dziś podzielę się z wami przepisem mojej prababci.

Prababcia zamiast ruskich robiła pierogi kresowe. W starym zeszycie znalazłem przepisPrababcia zamiast ruskich robiła pierogi kresowe. W starym zeszycie znalazłem przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

W mojej rodzinie od pokoleń krążą opowieści o wyjątkowych pierogach, które przygotowywane były według staropolskich receptur. Kiedyś, przeszukując zapomniane zakamarki domowej biblioteczki, natrafiłem na stary, żółtawy zeszyt zapisany starannym charakterem pisma mojej prababci. To właśnie w nim znalazłem przepis na wyjątkowe pierogi kresowe - przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, którym chciałbym się z wami podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Co wyróżnia pierogi kresowe?

Pierogi kresowe różnią się od popularnych pierogów ruskich kilkoma kluczowymi elementami. Po pierwsze, farsz składa się z twarogu i kaszy gryczanej, co może wydawać się niecodziennym połączeniem. Jednak to właśnie ono nadaje pierogom wyjątkowy, lekko orzechowy smak. Po drugie, do farszu dodaje się świeżą miętę, która nadaje mu świeżości i aromatu. Po trzecie, ciasto na pierogi kresowe jest bardziej delikatne i elastyczne niż na tradycyjne pierogi ruskie.

Przepis na pierogi kresowe

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu.
  • 2 cebule,
  • 250 g kaszy gryczanej.
  • świeża mięta,
  • pieprz,
  • sól,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 120 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Ostudź i przełóż do miski.
  2. Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj do cebuli.
  3. Miętę wypłucz, drobno posiekaj i dodaj do miski z kaszą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Twaróg pokrusz i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wlej ciepłą wodę. Wyrób ciasto na jednolitą i sprężystą masę.
  6. Ciasto podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienkie placki.
  7. Za pomocą szklanki wytnij koła z ciasta. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej brzegi.
  8. W garnku zagotuj posoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami i gotuj przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Podawaj ze skwarkami i podsmażoną cebulką.

Pierogi kresowe to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci każdego smakosza. Niezwykłe połączenie składników i delikatne ciasto sprawiają, że te pierogi są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Spróbujcie sami i przekonajcie się, dlaczego ten przepis od pokoleń gości w mojej rodzinie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę