Pieczone ziemniaki będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Znany szef kuchni zdradził sposób

Niby nic skomplikowanego, bo wystarczy włożyć ziemniaki do piekarnika. A jednak i przy tym prostym daniu mogą być wpadki. Ziemniaki spalone z wierzchu? Niedopieczone w środku? Piekące się w nieskończoność? Jak tego uniknąć podpowiada znany szef kuchni. Dzięki jego patentom można zapomnieć o problemach z tą potrawą

Pieczone ziemniaki to świetna przekąska i dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki to świetna przekąska i dodatek do obiadu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Po ziemniaki sięgasz nawet kilka razy w tygodniu? To duży plus, bo są nie tylko smaczne, ale zdrowe. Mają dużo skrobi, która szybko dostarcza energii i sprawia, że długo nie odczuwasz głodu i nie podjadasz między posiłkami. Dodatkowo zawierają witaminy i minerały, takie jak witamina C, potas, magnez czy żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Przygotowując ziemniaki wybierz pieczenie

Sposób przygotowania ziemniaków ma duży wpływ na ich wartość odżywczą. Zdecydowanie najczęściej je gotujemy. Jednak warto od czasu do czasu postawić także na pieczone ziemniaki. Przygotowywane w ten sposób zachowują sporo składników odżywczych, a ich smak jest wyborny.

Jak to robi szef kuchni?

Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do zjedzenia chrupiących ziemniaków, których smak podkręcają jeszcze ulubione przyprawy. Idealnie pasują także do nich świeże zioła, a zwłaszcza rozmaryn. Ale jak przygotować je w domu, by uniknąć wpadek? Heston Blumenthal, który jest szefem kuchni w Wielkiej Brytanii i kieruje restauracjami nagradzanymi gwiazdkami Michelin, postanowił zdradzić swoje patenty. Są bardzo proste i na pewno zaskoczenia nie będzie, ale warto sobie o nich przypomnieć.

Trzy wskazówki

  1. Szef kuchni radzi żeby przed pieczeniem podgotować ziemniaki przez około 20 minut. Dzięki temu w piekarniku będą już tylko nabierać chrupkości.
  2. Młodych ziemniaków lepiej nie obierać, bo mogą się nadmiernie przesuszać. Jednak w przypadku "starych" pyr obieranie jest konieczne.
  3. Ostatnia porada może okazać się kluczowa. Znaczenie ma bowiem według niego to, na czym pieczemy ziemniaki. Szef kuchni poleca tradycyjną, metalową blachę, a nie żaroodporne szklane naczynie. Metal lepiej bowiem przewodzi ciepło, więc warzywa szybciej staną się chrupkie.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 ml oliwy,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki podgotuj przez 20 minut. Po wystudzeniu, pokrój je na ćwiartki. Następnie dopraw je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Wymieszaj je z oliwę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dbając o to, aby leżały osobno.
  3. Obok ziemniaków poukładaj gałązki rozmarynu i czosnek.
  4. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 30 minut. Po tym czasie ziemniaki będą idealnie chrupiące i miękkie w środku.
Wybrane dla Ciebie
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟