Pieczone ziemniaki będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Znany szef kuchni zdradził sposób

Niby nic skomplikowanego, bo wystarczy włożyć ziemniaki do piekarnika. A jednak i przy tym prostym daniu mogą być wpadki. Ziemniaki spalone z wierzchu? Niedopieczone w środku? Piekące się w nieskończoność? Jak tego uniknąć podpowiada znany szef kuchni. Dzięki jego patentom można zapomnieć o problemach z tą potrawą

Pieczone ziemniaki to świetna przekąska i dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki to świetna przekąska i dodatek do obiadu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Po ziemniaki sięgasz nawet kilka razy w tygodniu? To duży plus, bo są nie tylko smaczne, ale zdrowe. Mają dużo skrobi, która szybko dostarcza energii i sprawia, że długo nie odczuwasz głodu i nie podjadasz między posiłkami. Dodatkowo zawierają witaminy i minerały, takie jak witamina C, potas, magnez czy żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Przygotowując ziemniaki wybierz pieczenie

Sposób przygotowania ziemniaków ma duży wpływ na ich wartość odżywczą. Zdecydowanie najczęściej je gotujemy. Jednak warto od czasu do czasu postawić także na pieczone ziemniaki. Przygotowywane w ten sposób zachowują sporo składników odżywczych, a ich smak jest wyborny.

Jak to robi szef kuchni?

Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do zjedzenia chrupiących ziemniaków, których smak podkręcają jeszcze ulubione przyprawy. Idealnie pasują także do nich świeże zioła, a zwłaszcza rozmaryn. Ale jak przygotować je w domu, by uniknąć wpadek? Heston Blumenthal, który jest szefem kuchni w Wielkiej Brytanii i kieruje restauracjami nagradzanymi gwiazdkami Michelin, postanowił zdradzić swoje patenty. Są bardzo proste i na pewno zaskoczenia nie będzie, ale warto sobie o nich przypomnieć.

Trzy wskazówki

  1. Szef kuchni radzi żeby przed pieczeniem podgotować ziemniaki przez około 20 minut. Dzięki temu w piekarniku będą już tylko nabierać chrupkości.
  2. Młodych ziemniaków lepiej nie obierać, bo mogą się nadmiernie przesuszać. Jednak w przypadku "starych" pyr obieranie jest konieczne.
  3. Ostatnia porada może okazać się kluczowa. Znaczenie ma bowiem według niego to, na czym pieczemy ziemniaki. Szef kuchni poleca tradycyjną, metalową blachę, a nie żaroodporne szklane naczynie. Metal lepiej bowiem przewodzi ciepło, więc warzywa szybciej staną się chrupkie.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 ml oliwy,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki podgotuj przez 20 minut. Po wystudzeniu, pokrój je na ćwiartki. Następnie dopraw je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Wymieszaj je z oliwę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dbając o to, aby leżały osobno.
  3. Obok ziemniaków poukładaj gałązki rozmarynu i czosnek.
  4. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 30 minut. Po tym czasie ziemniaki będą idealnie chrupiące i miękkie w środku.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce