Przechowywanie ziemniaków w lodówce. Dla wielu osób to spore zaskoczenie

Gdzie powinno się przechowywać ziemniaki? Czy lodówka to na pewno najlepsza opcja? Poza tym, że bulwy staną się miękkie i zaczną się marszczyć, mogą też przeobrazić się w bombę z opóźnionym zapłonem. Tak przynajmniej długo sądzono. Co wykazały najnowsze badania?

Dlaczego nie powinno się przechowywać ziemniaków w lodówce? Dlaczego nie powinno się przechowywać ziemniaków w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Większość z nas składuje ziemniaki w domach czy spiżarniach, ale okazuje się, że nie wszyscy robią to prawidłowo. Brytyjscy specjaliści z zakresu żywienia podkreślają, że miejsce przechowywania ma kluczowe znaczenie dla jakości ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Czy można przechowywać ziemniaki w lodówce?

Brytyjska The Food Standards Agency (agencja rządowa odpowiedzialna za ochronę zdrowia publicznego w odniesieniu do żywności) kilka lat temu apelowała, by nie przechowywać surowych, nieobranych ziemniaków w lodówce. Dlaczego?

Uważano bowiem, że kartofle składowane w miejscu, w którym panuje mniej niż 6°C, wytwarzają więcej cukrów. A te z kolei w czasie pieczenia czy smażenia ziemniaków, miały łączyć się i tworzyć substancję neurotoksyczną zwaną akrylamidem, który w dużych ilościach może uszkadzać układ nerwowy, zaburzać metabolizm, a nawet przyczyniać się do rozwoju raka.

Jednak późniejsze badania wykazały, że przechowywanie ziemniaków w lodówce nie zwiększa istotnie ryzyka tworzenia się akrylamidu w porównaniu do przechowywania ich w chłodnym, ciemnym miejscu.

Gdzie przechowywać ziemniaki?
Gdzie przechowywać ziemniaki? © Canva | RitaE

Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?

Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków wynosi między 7 a 10°C. By były bezpieczne do spożycia i zachowały swoje wartości odżywcze, powinny być składowane w ciemnym miejscu. W warunkach domowych idealne do tego celu będą piwnica lub spiżarnia.

Zbyt wysoka temperatura sprawi, że ziemniaki zaczną kiełkować lub gnić. Wilgotność powietrza powinna być umiarkowana, około 80-90 proc. (kiedy jest za sucho, mogą się wysuszyć i zmarszczyć, a za wilgotno — pleśnieć). Ponadto dostęp ziemniaków do światła słonecznego powinien być ograniczony do minimum.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem