PoradyPrzechowywanie ziemniaków w lodówce. Dla wielu osób to spore zaskoczenie

Przechowywanie ziemniaków w lodówce. Dla wielu osób to spore zaskoczenie

Gdzie powinno się przechowywać ziemniaki? Czy lodówka to na pewno najlepsza opcja? Poza tym, że bulwy staną się miękkie i zaczną się marszczyć, mogą też przeobrazić się w bombę z opóźnionym zapłonem. Tak przynajmniej długo sądzono. Co wykazały najnowsze badania?

Dlaczego nie powinno się przechowywać ziemniaków w lodówce?
Dlaczego nie powinno się przechowywać ziemniaków w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.09.2024 07:07

Większość z nas składuje ziemniaki w domach czy spiżarniach, ale okazuje się, że nie wszyscy robią to prawidłowo. Brytyjscy specjaliści z zakresu żywienia podkreślają, że miejsce przechowywania ma kluczowe znaczenie dla jakości ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można przechowywać ziemniaki w lodówce?

Brytyjska The Food Standards Agency (agencja rządowa odpowiedzialna za ochronę zdrowia publicznego w odniesieniu do żywności) kilka lat temu apelowała, by nie przechowywać surowych, nieobranych ziemniaków w lodówce. Dlaczego?

Uważano bowiem, że kartofle składowane w miejscu, w którym panuje mniej niż 6°C, wytwarzają więcej cukrów. A te z kolei w czasie pieczenia czy smażenia ziemniaków, miały łączyć się i tworzyć substancję neurotoksyczną zwaną akrylamidem, który w dużych ilościach może uszkadzać układ nerwowy, zaburzać metabolizm, a nawet przyczyniać się do rozwoju raka.

Jednak późniejsze badania wykazały, że przechowywanie ziemniaków w lodówce nie zwiększa istotnie ryzyka tworzenia się akrylamidu w porównaniu do przechowywania ich w chłodnym, ciemnym miejscu.

Gdzie przechowywać ziemniaki?
Gdzie przechowywać ziemniaki? © Canva | RitaE

Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?

Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków wynosi między 7 a 10°C. By były bezpieczne do spożycia i zachowały swoje wartości odżywcze, powinny być składowane w ciemnym miejscu. W warunkach domowych idealne do tego celu będą piwnica lub spiżarnia.

Zbyt wysoka temperatura sprawi, że ziemniaki zaczną kiełkować lub gnić. Wilgotność powietrza powinna być umiarkowana, około 80-90 proc. (kiedy jest za sucho, mogą się wysuszyć i zmarszczyć, a za wilgotno — pleśnieć). Ponadto dostęp ziemniaków do światła słonecznego powinien być ograniczony do minimum.

Wybrane dla Ciebie