PoradyPrzechowywanie ziemniaków w lodówce. Dla wielu osób to spore zaskoczenie

Przechowywanie ziemniaków w lodówce. Dla wielu osób to spore zaskoczenie

Dlaczego nie powinno się przechowywać ziemniaków w lodówce?
Dlaczego nie powinno się przechowywać ziemniaków w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.09.2024 07:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdzie powinno się przechowywać ziemniaki? Czy lodówka to na pewno najlepsza opcja? Poza tym, że bulwy staną się miękkie i zaczną się marszczyć, mogą też przeobrazić się w bombę z opóźnionym zapłonem. Tak przynajmniej długo sądzono. Co wykazały najnowsze badania?

Większość z nas składuje ziemniaki w domach czy spiżarniach, ale okazuje się, że nie wszyscy robią to prawidłowo. Brytyjscy specjaliści z zakresu żywienia podkreślają, że miejsce przechowywania ma kluczowe znaczenie dla jakości ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można przechowywać ziemniaki w lodówce?

Brytyjska The Food Standards Agency (agencja rządowa odpowiedzialna za ochronę zdrowia publicznego w odniesieniu do żywności) kilka lat temu apelowała, by nie przechowywać surowych, nieobranych ziemniaków w lodówce. Dlaczego?

Uważano bowiem, że kartofle składowane w miejscu, w którym panuje mniej niż 6°C, wytwarzają więcej cukrów. A te z kolei w czasie pieczenia czy smażenia ziemniaków, miały łączyć się i tworzyć substancję neurotoksyczną zwaną akrylamidem, który w dużych ilościach może uszkadzać układ nerwowy, zaburzać metabolizm, a nawet przyczyniać się do rozwoju raka.

Jednak późniejsze badania wykazały, że przechowywanie ziemniaków w lodówce nie zwiększa istotnie ryzyka tworzenia się akrylamidu w porównaniu do przechowywania ich w chłodnym, ciemnym miejscu.

Gdzie przechowywać ziemniaki?
Gdzie przechowywać ziemniaki? © Canva | RitaE

Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?

Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków wynosi między 7 a 10°C. By były bezpieczne do spożycia i zachowały swoje wartości odżywcze, powinny być składowane w ciemnym miejscu. W warunkach domowych idealne do tego celu będą piwnica lub spiżarnia.

Zbyt wysoka temperatura sprawi, że ziemniaki zaczną kiełkować lub gnić. Wilgotność powietrza powinna być umiarkowana, około 80-90 proc. (kiedy jest za sucho, mogą się wysuszyć i zmarszczyć, a za wilgotno — pleśnieć). Ponadto dostęp ziemniaków do światła słonecznego powinien być ograniczony do minimum.