To najłatwiejsza szarlotka na świecie. Nie ma opcji, że komukolwiek się nie uda

Być może też tak masz, że kiedy przygotowujesz ciasta na święta lub inną ważną uroczystość, zawsze coś nie wychodzi. Wielkanocne wypieki u wielu osób wywołują duży stres, więc może tym razem odpuścisz tort na biszkopcie, który bywa kapryśny. Zamiast niego przygotuj klasyczną szarlotkę z kruszonką – z tego przepisu zawsze się udaje.

Klasyczne przepisy często okazują się najlepszeKlasyczne przepisy często okazują się najlepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na szarlotkę z kruszonką jest banalnie prosty, a składniki na ciasto kosztują grosze. Właściwie wystarczy tylko mąka, cukier, masło i jabłka – pozostałe to tylko dodatki, które poprawiają konsystencję i smak wypieku, ale nie są niezbędne do wykonania tego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Jakie przyprawy do jabłek na szarlotkę?

Możesz klasycznie dodać cynamon, ale nie dodawaj już cukru. Jabłka są naturalnie słodkie, więc nie ma takiej potrzeby. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić aromatyczność nadzienia, dodaj pół łyżeczki startego imbiru i pół łyżeczki mielonego kardamonu.

Jabłka możesz wymieszać z rodzynkami lub suszoną żurawiną. Podczas smażenia, możesz dodać także kilka goździków, ale pamiętaj, żeby wyjąć je zanim wyłożysz jabłka na podpieczony spód ciasta.

Przepis na szarlotkę z kruszonką

Poniższe proporcje są odpowiednie na dużą tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm lub prostokątną blachę o wymiarach ok. 22 x 28 cm. 

Składniki na spód:

  • 350 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko,
  • opcjonalnie: 1 łyżka śmietany 18 proc.

Składniki na nadzienie:

  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 kisiel cytrynowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.

Wykonanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drobny cukier lub puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, zimne masło pokrojone w kostkę i jedno żółtko. Połącz składniki. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść w kulę, dodaj łyżkę śmietany. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30-60 min.
  2. Obierz jabłka i wytnij z nich gniazda nasienne. Na patelni roztop masło, dodaj jabłka pokrojone w kostkę. Smaż do momentu, aż będą miękkie. Następnie dodaj cynamon, wymieszaj.
  3. W niewielkiej ilości zimnej wody (ok. 50 ml) rozmieszaj kisiel z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Dodaj do jabłek na patelni, wymieszaj. Gdy jabłka zgęstnieją, zestaw je z kuchenki i odstaw do przestygnięcia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim spód oraz wewnętrzne ścianki tortownicy lub dużej prostokątnej blachy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
  5. W tym czasie zrób kruszonkę – wsyp do miski mąkę i zwykły cukier. Dodaj zimne masło i rozetrzyj w palcach. Wstaw na chwilę do lodówki.
  6. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, po czym posyp je przygotowaną kruszonką.
  7. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni Celsjusza i wstaw ciasto na 60 minut.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża