To najłatwiejsza szarlotka na świecie. Nie ma opcji, że komukolwiek się nie uda
Być może też tak masz, że kiedy przygotowujesz ciasta na święta lub inną ważną uroczystość, zawsze coś nie wychodzi. Wielkanocne wypieki u wielu osób wywołują duży stres, więc może tym razem odpuścisz tort na biszkopcie, który bywa kapryśny. Zamiast niego przygotuj klasyczną szarlotkę z kruszonką – z tego przepisu zawsze się udaje.
Przepis na szarlotkę z kruszonką jest banalnie prosty, a składniki na ciasto kosztują grosze. Właściwie wystarczy tylko mąka, cukier, masło i jabłka – pozostałe to tylko dodatki, które poprawiają konsystencję i smak wypieku, ale nie są niezbędne do wykonania tego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Jakie przyprawy do jabłek na szarlotkę?
Możesz klasycznie dodać cynamon, ale nie dodawaj już cukru. Jabłka są naturalnie słodkie, więc nie ma takiej potrzeby. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić aromatyczność nadzienia, dodaj pół łyżeczki startego imbiru i pół łyżeczki mielonego kardamonu.
Jabłka możesz wymieszać z rodzynkami lub suszoną żurawiną. Podczas smażenia, możesz dodać także kilka goździków, ale pamiętaj, żeby wyjąć je zanim wyłożysz jabłka na podpieczony spód ciasta.
Przepis na szarlotkę z kruszonką
Poniższe proporcje są odpowiednie na dużą tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm lub prostokątną blachę o wymiarach ok. 22 x 28 cm.
Składniki na spód:
- 350 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g drobnego cukru lub cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
- szczypta soli,
- 1 żółtko,
- opcjonalnie: 1 łyżka śmietany 18 proc.
Składniki na nadzienie:
- 1 łyżka masła,
- 1,5 kg jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 kisiel cytrynowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na kruszonkę:
- 200 g mąki tortowej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
Wykonanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drobny cukier lub puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, zimne masło pokrojone w kostkę i jedno żółtko. Połącz składniki. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść w kulę, dodaj łyżkę śmietany. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30-60 min.
- Obierz jabłka i wytnij z nich gniazda nasienne. Na patelni roztop masło, dodaj jabłka pokrojone w kostkę. Smaż do momentu, aż będą miękkie. Następnie dodaj cynamon, wymieszaj.
- W niewielkiej ilości zimnej wody (ok. 50 ml) rozmieszaj kisiel z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Dodaj do jabłek na patelni, wymieszaj. Gdy jabłka zgęstnieją, zestaw je z kuchenki i odstaw do przestygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim spód oraz wewnętrzne ścianki tortownicy lub dużej prostokątnej blachy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
- W tym czasie zrób kruszonkę – wsyp do miski mąkę i zwykły cukier. Dodaj zimne masło i rozetrzyj w palcach. Wstaw na chwilę do lodówki.
- Na podpieczony spód wyłóż jabłka, po czym posyp je przygotowaną kruszonką.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni Celsjusza i wstaw ciasto na 60 minut.