Prosty sos beszamelowy z serem. Sprawdź przepis!

Połączenie mleka, masła i mąki wystarczy, by wyczarować pyszny sos beszamelowy, który można zastosować w wielu daniach. Wariacja z serem pozwala stworzyć bazę dla wielu posiłków — wystarczy polać nim makaron, warzywa czy mięso, by nadać im wyjątkowy smak.

Prosty sos beszamelowy z serem. Sprawdź przepis!Close up of cauliflower with bechamel sauce
Patrycja Nowak
SKOMENTUJ

Prosty i szybki przepis na uniwersalny sos

Sos beszamelowy to popularny sos kuchni francuskiej, który jest podstawą wielu innych sosów i potraw. Jest to gładki, kremowy sos na bazie mleka, mąki i masła, który często wykorzystywany jest do przygotowania sosów na bazie sera, jak również do sosów do makaronu i zapiekanek. Jest to uniwersalny i łatwy do przygotowania sos, który warto znać, jeśli interesujesz się kuchnią. Wystarczy dodać do niego ser, by uzyskać wyjątkowo smaczny dodatek do swoich dań. Wypróbuj nasz przepis na sos beszamelowy z serem.

Przepis na sos beszamelowy z serem

Składniki:

  • 50 g masła50 g mąki pszennej500 ml mleka100 g startego żółtego serasól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy z serem jest cudownie gęsty i lejący, a po dodaniu sera nabiera wyjątkowego smaku. Jak go przygotować? W rondlu rozpuść masło na małym ogniu, a następnie dodaj mąkę i mieszaj przez około 2 minuty, aż masa się zeszkli. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby sos nie zrobił grudek.

Gotuj sos na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji, co powinno zająć około 10-15 minut. Dodaj starty ser i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści i sos nabierze gładkości. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka, a później dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos beszamelowy z serem możesz podawać do makaronu, ziemniaków, mięsa lub warzyw.

Smacznego!

Rzuć też okiem na ten przepis na quesadillę z awokado i jajkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia