Grecy wykorzystują liście winogron w nietypowy sposób. Zdziwiłam się, a smakują pysznie

To klasyczne danie kuchni greckiej, które smakiem przenosi prosto nad Morze Egejskie. Choć w Polsce w winogronach interesuje nas głównie owoc, Grecy sprytnie wykorzystują również ich liście, by stworzyć pyszne, aromatyczne danie.

Greckie gołąbki z liści winogronGreckie gołąbki z liści winogron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć mogą wyglądać na pracochłonne, przygotowanie dolmades to czysta przyjemność. Przyrządza się je z dość nietypowego składnika, jakim są liście winogron – świeże lub przechowywane w solance, którą trzeba wcześniej dokładnie wypłukać. Na odpowiednio przygotowane liście nakłada się farsz, zawija je, a następnie zalewa wywarem i dusi. Cały proces może przywodzić na myśl polskie gołąbki i oczywiście nie bez powodu.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Greckie gołąbki

W Polsce przyzwyczailiśmy się do gołąbków zawijanych w kapustę, dlatego pomysł użycia liści winogron może wydawać się nieco egzotyczny. Ale właśnie z tej różnicy rodzi się cały urok dolmades. W krajach śródziemnomorskich winorośle od wieków były częścią krajobrazu i kultury kulinarnej – nie tylko ze względu na owoce, ale także na liście, które okazały się idealne do zawijania farszu. Są cieńsze, bardziej elastyczne niż kapusta i nadają potrawie charakterystyczny, lekko kwaskowaty posmak.

To rozwiązanie wynikało z dostępności lokalnych składników – Grecy po prostu sięgali po to, co rosło tuż obok, a nie z konieczności obgotowywania ciężkiej kapusty. Tak powstało pyszne danie, co prawda inne niż nasze klasyczne gołąbki, ale bliskie im duchem: domowe, proste, stworzone z myślą o wspólnym stole.

Przepis na greckie gołąbki

Składniki:

  • 50 sztuk liści winogron (z solanki lub świeże),
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • 180 g ryżu,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 ml oliwy,
  • pół pęczku natki pietruszki,
  • pół pęczku koperku,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz liści winogron z solanki, odcedź je dokładnie i blanszuj przez 5 minut we wrzącej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli i zmiękczyć liście. Jeśli masz świeże liście, blanszuj je bez odcedzania.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż będą miękkie i lekko złociste.
  3. Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko i wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem.
  4. Umyj natkę pietruszki, koperek i miętę a następnie posiekaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dodaj sok z cytryny i resztę oliwy, dokładnie mieszając.
  6. Na każdy liść nałóż porcję farszu i zwiń go luźno, zostawiając miejsce na rośnięcie ryżu.
  7. Dno garnka wyłóż liśćmi i ciasno ułóż zwinięte liście z farszem.
  8. Zalej wodą wymieszaną z oliwą i sokiem z cytryny, przykryj i duś na małym ogniu przez 45-60 minut, aż ryż będzie miękki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟