Grecy wykorzystują liście winogron w nietypowy sposób. Zdziwiłam się, a smakują pysznie

To klasyczne danie kuchni greckiej, które smakiem przenosi prosto nad Morze Egejskie. Choć w Polsce w winogronach interesuje nas głównie owoc, Grecy sprytnie wykorzystują również ich liście, by stworzyć pyszne, aromatyczne danie.

Greckie gołąbki z liści winogronGreckie gołąbki z liści winogron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć mogą wyglądać na pracochłonne, przygotowanie dolmades to czysta przyjemność. Przyrządza się je z dość nietypowego składnika, jakim są liście winogron – świeże lub przechowywane w solance, którą trzeba wcześniej dokładnie wypłukać. Na odpowiednio przygotowane liście nakłada się farsz, zawija je, a następnie zalewa wywarem i dusi. Cały proces może przywodzić na myśl polskie gołąbki i oczywiście nie bez powodu.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Greckie gołąbki

W Polsce przyzwyczailiśmy się do gołąbków zawijanych w kapustę, dlatego pomysł użycia liści winogron może wydawać się nieco egzotyczny. Ale właśnie z tej różnicy rodzi się cały urok dolmades. W krajach śródziemnomorskich winorośle od wieków były częścią krajobrazu i kultury kulinarnej – nie tylko ze względu na owoce, ale także na liście, które okazały się idealne do zawijania farszu. Są cieńsze, bardziej elastyczne niż kapusta i nadają potrawie charakterystyczny, lekko kwaskowaty posmak.

To rozwiązanie wynikało z dostępności lokalnych składników – Grecy po prostu sięgali po to, co rosło tuż obok, a nie z konieczności obgotowywania ciężkiej kapusty. Tak powstało pyszne danie, co prawda inne niż nasze klasyczne gołąbki, ale bliskie im duchem: domowe, proste, stworzone z myślą o wspólnym stole.

Przepis na greckie gołąbki

Składniki:

  • 50 sztuk liści winogron (z solanki lub świeże),
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • 180 g ryżu,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 ml oliwy,
  • pół pęczku natki pietruszki,
  • pół pęczku koperku,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz liści winogron z solanki, odcedź je dokładnie i blanszuj przez 5 minut we wrzącej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli i zmiękczyć liście. Jeśli masz świeże liście, blanszuj je bez odcedzania.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż będą miękkie i lekko złociste.
  3. Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko i wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem.
  4. Umyj natkę pietruszki, koperek i miętę a następnie posiekaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dodaj sok z cytryny i resztę oliwy, dokładnie mieszając.
  6. Na każdy liść nałóż porcję farszu i zwiń go luźno, zostawiając miejsce na rośnięcie ryżu.
  7. Dno garnka wyłóż liśćmi i ciasno ułóż zwinięte liście z farszem.
  8. Zalej wodą wymieszaną z oliwą i sokiem z cytryny, przykryj i duś na małym ogniu przez 45-60 minut, aż ryż będzie miękki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis