Zamiast ziemniaków ścieram inne warzywo na placki. Smak podbija grecki ser na wierzchu
Dynia wnosi do tych placków delikatną słodycz i charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Jest też pełna beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, wspierającą wzrok, odporność i zdrowie skóry. Dodatkowo dostarcza błonnik, który pomaga utrzymać prawidłowe trawienie i sytość na dłużej.
Wyrazisty ser feta idealnie przełamuje łagodność dyni, dodając całości lekko słonego akcentu. W połączeniu z jajkiem, które nadaje puszystość i przyprawami takimi jak curry, kurkuma lub słodka papryka, powstaje aromatyczna oraz rozgrzewająca kompozycja smaków. Smażenie na oleju kokosowym nie tylko wzbogaca smak, ale też dostarcza zdrowe tłuszcze i subtelny egzotyczny aromat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia
Te jesienne placki z dyni z fetą potrafią zaskoczyć smakiem i są świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych warzyw w nieoczywistej formie. Jak zrobić placuszki dyniowe na słono? Poznaj prosty przepis.
Przepis na placki z dyni z serem feta
Składniki:
- ok. 200 g dyni,
- 100 g sera feta,
- 1 jajko kurze,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- pieprz,
- papryka słodka,
- kurkuma,
- curry.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skórki, pozbaw włókien oraz pestek i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- W miseczce umieść dynię. Wbij jajko i dopraw do smaku pieprzem, słodką papryką, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek).
- W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni. Wszystkie placki smaż przez około 1,5-2,5 min na każdą stronę, do otrzymania rumianego koloru.
- Gotowe placki wyłóż na talerz. Na górze placków rozłóż rozkruszony ręką ser.