Zamiast ziemniaków ścieram inne warzywo na placki. Smak podbija grecki ser na wierzchu

Placki z dyni z serem feta to jesienne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania, bogactwo smaku i wyjątkowy aromat sezonowych składników. To propozycja, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, lekki obiad albo przekąskę w ciągu dnia, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przełóż na talerz i rozłóż na górze serPrzełóż na talerz i rozłóż na górze ser

Dynia wnosi do tych placków delikatną słodycz i charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Jest też pełna beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, wspierającą wzrok, odporność i zdrowie skóry. Dodatkowo dostarcza błonnik, który pomaga utrzymać prawidłowe trawienie i sytość na dłużej.

Wyrazisty ser feta idealnie przełamuje łagodność dyni, dodając całości lekko słonego akcentu. W połączeniu z jajkiem, które nadaje puszystość i przyprawami takimi jak curry, kurkuma lub słodka papryka, powstaje aromatyczna oraz rozgrzewająca kompozycja smaków. Smażenie na oleju kokosowym nie tylko wzbogaca smak, ale też dostarcza zdrowe tłuszcze i subtelny egzotyczny aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Te jesienne placki z dyni z fetą potrafią zaskoczyć smakiem i są świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych warzyw w nieoczywistej formie. Jak zrobić placuszki dyniowe na słono? Poznaj prosty przepis.

Przepis na placki z dyni z serem feta

Składniki:

  • ok. 200 g dyni,
  • 100 g sera feta,
  • 1 jajko kurze,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • kurkuma,
  • curry.
Placki z dyni z serem feta przepis
Usmaż placki

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki, pozbaw włókien oraz pestek i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. W miseczce umieść dynię. Wbij jajko i dopraw do smaku pieprzem, słodką papryką, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek).
  4. W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni. Wszystkie placki smaż przez około 1,5-2,5 min na każdą stronę, do otrzymania rumianego koloru. 
  5. Gotowe placki wyłóż na talerz. Na górze placków rozłóż rozkruszony ręką ser.
placki z dyni z serem feta2glowne
Przełóż na talerz i rozłóż na górze ser
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm