Gwiazdki Michelin rozdane. Triumfuje Warszawa, kolejne restauracje z nagrodami

Najważniejsze nagrody w światowej gastronomii zostały rozdane. W tym roku aż siedem restauracji dostało prestiżową gwiazdkę Michelin, w tym jedna z nich zdobyła ją po raz pierwszy.

Ogłoszono gwiazdki Michelin 2025 w PolsceOgłoszono gwiazdki Michelin 2025 w Polsce
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Znalezienie się w przewodniku Michelin to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień na świecie. To biblia dla smakoszy i kucharzy, która nie tylko podkreśla wyjątkowość kuchni, ale działa także jak magnes na klientów z całego świata. W tym roku do Gdańska, Poznania, Warszawy oraz Krakowa dołączył również Wrocław. Pierwszą gwiazdkę otrzymała warszawska restauracja hub.praga, a ubiegłoroczni laureaci podtrzymali wcześniejsze nagrody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chef Przemysław Klima o gwiazdkach Michelin. Juror "MasterChefa" ma ich najwięcej w Polsce

Gwiazdki Michelin w Polsce

W 2024 roku jedną gwiazdką poszczycić się mogła Nuta, Rozbrat 20 (obie w Warszawie), Muga (Poznań), ARCO by Paco Pérez" (Gdańsk) oraz Giewont (Kościelisko). Z kolei dwie gwiazdki otrzymała krakowska Bottiglieria 1881.

W tym roku do ubiegłorocznych laureatów dołączyła nowa restauracja z gwiazdką Michelin. Jest to hub.praga w Warszawie, w której szefem kuchni jest Witek Iwański. Tym samym w Warszawie zjeść można już w trzech restauracjach z gwiazdkami. Dwie gwiazdki już trzeci rok z rzędu udało się utrzymać Przemysławowi Klimie, szefowi kuchni Bottiglieria 188 i jurorowi "Masterchefa".

Restauracja hub.praga z pierwszą gwiazdką
Restauracja hub.praga z pierwszą gwiazdką © Instagram

Restauracje z gwiazdkami Michelin w 2025:

  • 1 gwiazdka - Nuta - Warszawa
  • 1 gwiazdka - Rozbrat 20 - Warszawa
  • 1 gwiazdka - hub.praga - Warszawa (PIERWSZY RAZ W ZESTAWIENIU) 
  • 1 gwiazdka - Muga - Poznań
  • 1 gwiazdka - ARCO by Paco Pérez - Gdańsk
  • 1 gwiazdka - Giewont - Kościelisko
  • 2 gwiazdki - Bottiglieria 1881 - Kraków 
Mapa gwiazdek Michelin w Polsce
Mapa gwiazdek Michelin w Polsce © Pyszności

Gwiazdki to niejedyne wyróżnienie w przewodniku. W tym roku dodano siedem nowych restauracji z nagrodą Bib Gourmand, w tym trzy we Wrocławiu. Łącznie w Polsce jest teraz 21 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.

Bib Gourmand to wyróżnienie przyznawane przez Przewodnik Michelin restauracjom, które oferują wysokiej jakości posiłki w przystępnej cenie.

Przyznano także cztery Nagrody Specjalne:

  • Nagroda MICHELIN za Otwarcie Roku: Sztuczka (Gdańsk), prowadzona przez szefa Rafała Wałęsę, za stylowy wystrój, techniczną zręczność i znakomitą obsługę.
  • Nagroda MICHELIN za Obsługę: Beata Śniechowska z BABA & Młoda Polska (Wrocław), za umiejętność tworzenia ciepłej i przyjaznej atmosfery dla gości w obu restauracjach.
  • Nagroda MICHELIN dla Młodego Szefa Kuchni: Adriana Wójcikowska z Vamos! (Kraków), za odwagę, ducha przedsiębiorczości i imponującą kuchnię śródziemnomorską.
  • Nagroda MICHELIN Sommeliera: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz z Dyletanci (Warszawa), za wyjątkową obsługę winiarską i imponującą kartę win.

Na dodatek restauracja Eliksir w Gdańsku zachowała Zieloną Gwiazdkę MICHELIN, wręczaną za ekologiczne praktyki. Przewodnik Michelin Polska obejmuje obecnie 108 restauracji. Oficjalna ceremonia z udziałem wszystkich nagrodzonych odbędzie się 17 czerwca we Wrocławiu.

Jak przyznawane są gwiazdki Michelin?

Przewodnik Michelin powstał w 1920 roku z inicjatywy braci Andre i Edouard Michelin, którzy założyli także jedną z najpopularniejszych firm produkujących opony samochodowe. Na początku można było dostać jedną gwiazdkę, po 10 latach wprowadzono system trzygwiazdkowy. Dodatkowo w przewodniku znaleźć można również inne wyróżnienia.

Nagrody przyznawane są od samego początku przez inspektorów, którzy anonimowo odwiedzają restauracje. Ma to zapewnić bezstronność — obsługa powinna traktować ich tak, jak traktuje innych gości. Inspektorzy pod uwagę biorą jakości dań, smaku, sposobu podania oraz stylu, który ma odzwierciedlać umiejętności i charakter szefa kuchni. Pod uwagę biorą również stosunek jakości do ceny. Co ciekawe, sam wystrój nie jest kluczowym parametrem do oceniania, o czym świadczyć mogą wyróżnia dla streetfoodowych barów i restauracji w Azji.

Gwiazdki nie są przyznawane na stałe. Inspektorzy mogą odwiedzać nagrodzone lokale i sprawdzać, czy odpowiedni poziom pozostaje utrzymany. Jeśli zauważą spadek jakości, w kolejnej edycji gwiazdki mogą zostać zabrane. Dla wielu restauratorów to wizerunkowa i finansowa porażka więc prawdziwym wyzwaniem jest nie samo otrzymanie gwiazdki, a utrzymanie jej przez dłuższy czas.

Ile kosztuje obiad w restauracji z gwiazdką Michelin?

W wyróżnionych restauracjach króluje przede wszystkim menu degustacyjne, składające się z kilku lub nawet kilkunastu mniejszych potraw. Nazywane są często momentami lub doświadczeniami. Rezerwacje trzeba robić nawet kilka miesięcy wcześniej, w szczególności w restauracjach z dwoma gwiazdkami lub w tych, które dopiero dołączyły na listę.

Kolacja w restauracji z gwiazdką może porządnie obciążyć budżet. Menu degustacyjne w restauracji Giewont to koszt od 599 zł za osobę, w ARCO zapłacić trzeba od 495 zł za menu wegetariańskie, po 790 zł za kolację składającą się z 22 "doświadczeń", a w warszawskiej Nucie przygotować trzeba 595 lub 795 zł. W dwugwiazdkowej Bottigliera 1881 pełne doświadczenie to koszt 960 zł. Do tego w niektórych miejscach doliczyć trzeba serwis kelnerski, skusić się można także na pairing win, który winduje cenę o dodatkowe kilkaset złotych.

Przystępniejsze ceny znaleźć można w restauracjach oznaczonych wyróżnieniem Bib Gourmand. To jednak wciąż przyjemność dla dość wąskiej grupy miłośników dobrego jedzenia. Restauracje Michelin inwestują w najlepsze, często rzadkie i sezonowe składniki, więc sam koszt dań, mimo niewielkich porcji, jest wysoki. Do tego na końcową cenę kolacji składają się także umiejętności kucharzy, wieloletnie szkolenia, doświadczenie i oczywiście prestiż. Płaci się nie tylko za jedzenie, ale też całą otoczkę, przestrzeń i doświadczenie. Nie da się jednak ukryć, że kolosalne kwoty mocno ograniczają grupę gości.

Wybrane dla Ciebie

Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam