Gwiazdki Michelin rozdane. Triumfuje Warszawa, kolejne restauracje z nagrodami
Najważniejsze nagrody w światowej gastronomii zostały rozdane. W tym roku aż siedem restauracji dostało prestiżową gwiazdkę Michelin, w tym jedna z nich zdobyła ją po raz pierwszy.
Znalezienie się w przewodniku Michelin to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień na świecie. To biblia dla smakoszy i kucharzy, która nie tylko podkreśla wyjątkowość kuchni, ale działa także jak magnes na klientów z całego świata. W tym roku do Gdańska, Poznania, Warszawy oraz Krakowa dołączył również Wrocław. Pierwszą gwiazdkę otrzymała warszawska restauracja hub.praga, a ubiegłoroczni laureaci podtrzymali wcześniejsze nagrody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chef Przemysław Klima o gwiazdkach Michelin. Juror "MasterChefa" ma ich najwięcej w Polsce
Gwiazdki Michelin w Polsce
W 2024 roku jedną gwiazdką poszczycić się mogła Nuta, Rozbrat 20 (obie w Warszawie), Muga (Poznań), ARCO by Paco Pérez" (Gdańsk) oraz Giewont (Kościelisko). Z kolei dwie gwiazdki otrzymała krakowska Bottiglieria 1881.
W tym roku do ubiegłorocznych laureatów dołączyła nowa restauracja z gwiazdką Michelin. Jest to hub.praga w Warszawie, w której szefem kuchni jest Witek Iwański. Tym samym w Warszawie zjeść można już w trzech restauracjach z gwiazdkami. Dwie gwiazdki już trzeci rok z rzędu udało się utrzymać Przemysławowi Klimie, szefowi kuchni Bottiglieria 188 i jurorowi "Masterchefa".
Restauracje z gwiazdkami Michelin w 2025:
- 1 gwiazdka - Nuta - Warszawa
- 1 gwiazdka - Rozbrat 20 - Warszawa
- 1 gwiazdka - hub.praga - Warszawa (PIERWSZY RAZ W ZESTAWIENIU)
- 1 gwiazdka - Muga - Poznań
- 1 gwiazdka - ARCO by Paco Pérez - Gdańsk
- 1 gwiazdka - Giewont - Kościelisko
- 2 gwiazdki - Bottiglieria 1881 - Kraków
Gwiazdki to niejedyne wyróżnienie w przewodniku. W tym roku dodano siedem nowych restauracji z nagrodą Bib Gourmand, w tym trzy we Wrocławiu. Łącznie w Polsce jest teraz 21 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.
Bib Gourmand to wyróżnienie przyznawane przez Przewodnik Michelin restauracjom, które oferują wysokiej jakości posiłki w przystępnej cenie.
Przyznano także cztery Nagrody Specjalne:
- Nagroda MICHELIN za Otwarcie Roku: Sztuczka (Gdańsk), prowadzona przez szefa Rafała Wałęsę, za stylowy wystrój, techniczną zręczność i znakomitą obsługę.
- Nagroda MICHELIN za Obsługę: Beata Śniechowska z BABA & Młoda Polska (Wrocław), za umiejętność tworzenia ciepłej i przyjaznej atmosfery dla gości w obu restauracjach.
- Nagroda MICHELIN dla Młodego Szefa Kuchni: Adriana Wójcikowska z Vamos! (Kraków), za odwagę, ducha przedsiębiorczości i imponującą kuchnię śródziemnomorską.
- Nagroda MICHELIN Sommeliera: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz z Dyletanci (Warszawa), za wyjątkową obsługę winiarską i imponującą kartę win.
Na dodatek restauracja Eliksir w Gdańsku zachowała Zieloną Gwiazdkę MICHELIN, wręczaną za ekologiczne praktyki. Przewodnik Michelin Polska obejmuje obecnie 108 restauracji. Oficjalna ceremonia z udziałem wszystkich nagrodzonych odbędzie się 17 czerwca we Wrocławiu.
Jak przyznawane są gwiazdki Michelin?
Przewodnik Michelin powstał w 1920 roku z inicjatywy braci Andre i Edouard Michelin, którzy założyli także jedną z najpopularniejszych firm produkujących opony samochodowe. Na początku można było dostać jedną gwiazdkę, po 10 latach wprowadzono system trzygwiazdkowy. Dodatkowo w przewodniku znaleźć można również inne wyróżnienia.
Nagrody przyznawane są od samego początku przez inspektorów, którzy anonimowo odwiedzają restauracje. Ma to zapewnić bezstronność — obsługa powinna traktować ich tak, jak traktuje innych gości. Inspektorzy pod uwagę biorą jakości dań, smaku, sposobu podania oraz stylu, który ma odzwierciedlać umiejętności i charakter szefa kuchni. Pod uwagę biorą również stosunek jakości do ceny. Co ciekawe, sam wystrój nie jest kluczowym parametrem do oceniania, o czym świadczyć mogą wyróżnia dla streetfoodowych barów i restauracji w Azji.
Gwiazdki nie są przyznawane na stałe. Inspektorzy mogą odwiedzać nagrodzone lokale i sprawdzać, czy odpowiedni poziom pozostaje utrzymany. Jeśli zauważą spadek jakości, w kolejnej edycji gwiazdki mogą zostać zabrane. Dla wielu restauratorów to wizerunkowa i finansowa porażka więc prawdziwym wyzwaniem jest nie samo otrzymanie gwiazdki, a utrzymanie jej przez dłuższy czas.
Ile kosztuje obiad w restauracji z gwiazdką Michelin?
W wyróżnionych restauracjach króluje przede wszystkim menu degustacyjne, składające się z kilku lub nawet kilkunastu mniejszych potraw. Nazywane są często momentami lub doświadczeniami. Rezerwacje trzeba robić nawet kilka miesięcy wcześniej, w szczególności w restauracjach z dwoma gwiazdkami lub w tych, które dopiero dołączyły na listę.
Kolacja w restauracji z gwiazdką może porządnie obciążyć budżet. Menu degustacyjne w restauracji Giewont to koszt od 599 zł za osobę, w ARCO zapłacić trzeba od 495 zł za menu wegetariańskie, po 790 zł za kolację składającą się z 22 "doświadczeń", a w warszawskiej Nucie przygotować trzeba 595 lub 795 zł. W dwugwiazdkowej Bottigliera 1881 pełne doświadczenie to koszt 960 zł. Do tego w niektórych miejscach doliczyć trzeba serwis kelnerski, skusić się można także na pairing win, który winduje cenę o dodatkowe kilkaset złotych.
Przystępniejsze ceny znaleźć można w restauracjach oznaczonych wyróżnieniem Bib Gourmand. To jednak wciąż przyjemność dla dość wąskiej grupy miłośników dobrego jedzenia. Restauracje Michelin inwestują w najlepsze, często rzadkie i sezonowe składniki, więc sam koszt dań, mimo niewielkich porcji, jest wysoki. Do tego na końcową cenę kolacji składają się także umiejętności kucharzy, wieloletnie szkolenia, doświadczenie i oczywiście prestiż. Płaci się nie tylko za jedzenie, ale też całą otoczkę, przestrzeń i doświadczenie. Nie da się jednak ukryć, że kolosalne kwoty mocno ograniczają grupę gości.