PrzepisDania główneGołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane
Pyszności

30.10.2018 17:00, aktual.: 20.03.2024 11:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mamy dziś dla Was naprawdę wyjątkowy przepis - jest to receptura naszej babci Klementyny na genialne gołąbki ziemniaczane z boczkiem. Takiemu połączeniu nie sposób powiedzieć "nie" :)

Składniki:

Gołąbki

  1. 800 g ziemniaki typu C
  2. 200 g boczek wędzony
  3. 1 szt. cebula
  4. 1 szt. kapusta biała ugotowana
  5. 1 szt. jajko
  6. 2 łyżeczki majeranek
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz

Sos

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 2 łyżki masło
  4. 1 szkl. śmietana 12 % 
  5. 2 łyżeczki przecier pomidorowy

Sposób przygotowania:

1. Podsmaż na patelni boczek i cebulę. Ugotuj również liście kapusty.

Obraz

2. Następnie zdejmij patelnię z palnika i dodaj starte na tarce ziemniaki, majeranek, sól, pieprz oraz jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Powstały farsz umieść w ugotowanych liściach kapusty i zwiń.

Obraz

4. Umieść gołąbki w formie do pieczenia. Następnie dodaj kawałki masła i zapiekaj przez godzinę w piekarniku (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz śmietankę, przecier pomidorowy, sól i pieprz.

Obraz

6. Zalej gołąbki i piecz jeszcze przez 15-20 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz