Mamy dziś dla Was naprawdę wyjątkowy przepis - jest to receptura naszej babci Klementyny na genialne gołąbki ziemniaczane z boczkiem. Takiemu połączeniu nie sposób powiedzieć "nie" :)
Składniki:
Gołąbki
800 g ziemniaki typu C
200 g boczek wędzony
1 szt. cebula
1 szt. kapusta biała ugotowana
1 szt. jajko
2 łyżeczki majeranek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Sos
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
2 łyżki masło
1 szkl. śmietana 12 %
2 łyżeczki przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
1. Podsmaż na patelni boczek i cebulę. Ugotuj również liście kapusty.
2. Następnie zdejmij patelnię z palnika i dodaj starte na tarce ziemniaki, majeranek, sól, pieprz oraz jajko. Dokładnie wymieszaj.
3. Powstały farsz umieść w ugotowanych liściach kapusty i zwiń.
4. Umieść gołąbki w formie do pieczenia. Następnie dodaj kawałki masła i zapiekaj przez godzinę w piekarniku (temp. 170 stopni Celsjusza).
5. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz śmietankę, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
6. Zalej gołąbki i piecz jeszcze przez 15-20 minut.