Wystarczy kropelka. W mig doszorujesz nawet najbardziej zapuszczoną patelnię

Brudna, przypalona i pozornie niemożliwa do doczyszczenia patelnia ugnie się przed prostym patentem, który powinna znać każda osoba, która lubi gotować. To tani i łatwy sposób na sprawienie, by nasz sprzęt kuchenny lśnił nowością, a żebyśmy my się za bardzo przy tym nie napracowali!

Brudna patelnia? Pozbądź się tego problemu w prosty sposóbBrudna patelnia? Pozbądź się tego problemu w prosty sposób
Źródło zdjęć: © Canva | ablkhin

Ten ból zna każdy, kto w kuchni spędza więcej czasu, niż przeciętny "Kowalski". Zabrudzona, przypalona patelnia nie zawsze jest wynikiem naszego zaniedbania, a po prostu naturalną koleją rzeczy, z którą trzeba się pogodzić. Jej szorowanie to nic przyjemnego — sprzęt się niszczy, nas bolą ręce, a brud jak był — tak jest nadal. Czy można coś na to poradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Oczywiście, że można. Rozwiązanie przychodzi w duchu porzekadła "work smart, not hard". Tym razem — czy może raczej: ponownie — trzeba będzie sięgnąć po sprawdzone, domowe środki czyszczące: sól, ocet i sodę oczyszczoną. Już nieraz ratowały nam skórę i zrobią to ponownie. Wystarczy, że dowiesz się, jak ich użyć.

Patelnia będzie jak nowa

Zacznijmy od naszego ulubionego, totalnie wielofunkcyjnego środka: sody oczyszczonej. W jaki sposób użyć jej, żeby pozbyć się zalegającego na patelni przypalonego tłuszczu? To bardzo proste. Z sody oraz odrobiny wody stwórz papkę. Wysmaruj nią dokładnie całe dno patelni i odstaw na kilka godzin. Następnie spłucz sodę i umyj przyrząd kuchenny w zwykły sposób. Nagle stało się to absolutnie proste i przyjemne, prawda?

Brudna patelnia to nie problem. Trzeba tylko znać te triki
Brudna patelnia to nie problem. Trzeba tylko znać te triki © Canva | jopstock

Równie dobrze w kwestii brudnych patelni sprawdza się ocet. Naczynie wstaw do zlewu i zamocz w gorącej wodzie. Dodaj do niej kilka kropel octu. Związek ten działa niezwykle szybko. Już po godzinie możesz zabrać się za mycie patelni. Brud i przypalenia zejdą bez najmniejszego problemu pod naciskiem zwykłej gąbki.

Ostatnią metodą szybkiego czyszczenia patelni jest wykorzystanie soli. Na jeszcze ciepły przyrząd kuchenny wysyp trochę gruboziarnistej soli. Dodać kapkę wody, wymieszaj. Całość rozprowadź gąbką po naczyniu. Odczekaj chwilę, a następnie opłucz wodą (koniecznie ciepłą!). Przyprawa zadziała tu jak czyszczący środek ścierny i pozwoli cieszyć się czyściutką patelnią na nowo!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej