Wystarczy kropelka. W mig doszorujesz nawet najbardziej zapuszczoną patelnię
03.01.2024 09:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Brudna, przypalona i pozornie niemożliwa do doczyszczenia patelnia ugnie się przed prostym patentem, który powinna znać każda osoba, która lubi gotować. To tani i łatwy sposób na sprawienie, by nasz sprzęt kuchenny lśnił nowością, a żebyśmy my się za bardzo przy tym nie napracowali!
Ten ból zna każdy, kto w kuchni spędza więcej czasu, niż przeciętny "Kowalski". Zabrudzona, przypalona patelnia nie zawsze jest wynikiem naszego zaniedbania, a po prostu naturalną koleją rzeczy, z którą trzeba się pogodzić. Jej szorowanie to nic przyjemnego — sprzęt się niszczy, nas bolą ręce, a brud jak był — tak jest nadal. Czy można coś na to poradzić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście, że można. Rozwiązanie przychodzi w duchu porzekadła "work smart, not hard". Tym razem — czy może raczej: ponownie — trzeba będzie sięgnąć po sprawdzone, domowe środki czyszczące: sól, ocet i sodę oczyszczoną. Już nieraz ratowały nam skórę i zrobią to ponownie. Wystarczy, że dowiesz się, jak ich użyć.
Patelnia będzie jak nowa
Zacznijmy od naszego ulubionego, totalnie wielofunkcyjnego środka: sody oczyszczonej. W jaki sposób użyć jej, żeby pozbyć się zalegającego na patelni przypalonego tłuszczu? To bardzo proste. Z sody oraz odrobiny wody stwórz papkę. Wysmaruj nią dokładnie całe dno patelni i odstaw na kilka godzin. Następnie spłucz sodę i umyj przyrząd kuchenny w zwykły sposób. Nagle stało się to absolutnie proste i przyjemne, prawda?
Równie dobrze w kwestii brudnych patelni sprawdza się ocet. Naczynie wstaw do zlewu i zamocz w gorącej wodzie. Dodaj do niej kilka kropel octu. Związek ten działa niezwykle szybko. Już po godzinie możesz zabrać się za mycie patelni. Brud i przypalenia zejdą bez najmniejszego problemu pod naciskiem zwykłej gąbki.
Ostatnią metodą szybkiego czyszczenia patelni jest wykorzystanie soli. Na jeszcze ciepły przyrząd kuchenny wysyp trochę gruboziarnistej soli. Dodać kapkę wody, wymieszaj. Całość rozprowadź gąbką po naczyniu. Odczekaj chwilę, a następnie opłucz wodą (koniecznie ciepłą!). Przyprawa zadziała tu jak czyszczący środek ścierny i pozwoli cieszyć się czyściutką patelnią na nowo!