Wystarczy kropelka. W mig doszorujesz nawet najbardziej zapuszczoną patelnię

Brudna, przypalona i pozornie niemożliwa do doczyszczenia patelnia ugnie się przed prostym patentem, który powinna znać każda osoba, która lubi gotować. To tani i łatwy sposób na sprawienie, by nasz sprzęt kuchenny lśnił nowością, a żebyśmy my się za bardzo przy tym nie napracowali!

Brudna patelnia? Pozbądź się tego problemu w prosty sposóbBrudna patelnia? Pozbądź się tego problemu w prosty sposób
Źródło zdjęć: © Canva | ablkhin

Ten ból zna każdy, kto w kuchni spędza więcej czasu, niż przeciętny "Kowalski". Zabrudzona, przypalona patelnia nie zawsze jest wynikiem naszego zaniedbania, a po prostu naturalną koleją rzeczy, z którą trzeba się pogodzić. Jej szorowanie to nic przyjemnego — sprzęt się niszczy, nas bolą ręce, a brud jak był — tak jest nadal. Czy można coś na to poradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Oczywiście, że można. Rozwiązanie przychodzi w duchu porzekadła "work smart, not hard". Tym razem — czy może raczej: ponownie — trzeba będzie sięgnąć po sprawdzone, domowe środki czyszczące: sól, ocet i sodę oczyszczoną. Już nieraz ratowały nam skórę i zrobią to ponownie. Wystarczy, że dowiesz się, jak ich użyć.

Patelnia będzie jak nowa

Zacznijmy od naszego ulubionego, totalnie wielofunkcyjnego środka: sody oczyszczonej. W jaki sposób użyć jej, żeby pozbyć się zalegającego na patelni przypalonego tłuszczu? To bardzo proste. Z sody oraz odrobiny wody stwórz papkę. Wysmaruj nią dokładnie całe dno patelni i odstaw na kilka godzin. Następnie spłucz sodę i umyj przyrząd kuchenny w zwykły sposób. Nagle stało się to absolutnie proste i przyjemne, prawda?

Brudna patelnia to nie problem. Trzeba tylko znać te triki
Brudna patelnia to nie problem. Trzeba tylko znać te triki © Canva | jopstock

Równie dobrze w kwestii brudnych patelni sprawdza się ocet. Naczynie wstaw do zlewu i zamocz w gorącej wodzie. Dodaj do niej kilka kropel octu. Związek ten działa niezwykle szybko. Już po godzinie możesz zabrać się za mycie patelni. Brud i przypalenia zejdą bez najmniejszego problemu pod naciskiem zwykłej gąbki.

Ostatnią metodą szybkiego czyszczenia patelni jest wykorzystanie soli. Na jeszcze ciepły przyrząd kuchenny wysyp trochę gruboziarnistej soli. Dodać kapkę wody, wymieszaj. Całość rozprowadź gąbką po naczyniu. Odczekaj chwilę, a następnie opłucz wodą (koniecznie ciepłą!). Przyprawa zadziała tu jak czyszczący środek ścierny i pozwoli cieszyć się czyściutką patelnią na nowo!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀