Najgorszy możliwy sposób czyszczenia patelni. Ten błąd popełnia praktycznie każdy
Znowu trzeba kupić patelnie. Ta z odpryskiem, tamta wybrzuszona, a do jeszcze innej wszystko przywiera. Takie sytuacje mogą wynikać z popularnego podczas sprzątania po gotowaniu błędu. Jaki jest najgorszy sposób czyszczenia patelni?
14.11.2022 17:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Patelnia to jeden z najczęściej używanych sprzętów kuchennych. Bywa tak, że używamy jej kilka razy dziennie. Na śniadanie jajecznica, na obiad schabowe, a wieczorem jeszcze zaserwujemy sobie placki. Częstotliwość używania tego rekwizytu jest duża, czym możemy sobie tłumaczyć powtarzającą się potrzebę wymiany patelni na nowe.
Pytanie jednak brzmi: czy na pewno nasze patelnie zużywają się ze względu na ich pokaźny ,,przebieg"? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyczyna leży zupełnie gdzie indziej. A mianowicie w notorycznie powtarzanym błędzie popełnianym podczas czyszczenia patelni.
Najgorszy sposób czyszczenia patelni.
Wśród podstawowych przyczyn niszczenia patelni można wymienić takie błędy jak szorowanie zaschnięć druciakiem, czy umieszczanie patelni w zmywarce.
Podczas gdy to, że do mycia patelni nie należy używać druciaków (czy nawet szorstkiej strony gąbki) jest dość powszechną wiedzą, inaczej sprawa wygląda w kwestii mycia patelni w zmywarce. Czemu nie powinno się tak postępować? Ze względu na to, że używane do zmywarek detergenty oraz występujące tam wysokie ciśnienie wody mogą uszkodzić powłokę patelni.
Dalej nie jest to jednak najgorszy sposób czyszczenia patelni. A już na pewno nie tak powszechny, jak coś innego. Jaka masowo stosowana praktyka, z której szkodliwości dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy, potwornie niszczy patelnie?
Tą czynnością jest zalewanie jeszcze gorącej patelni zimną wodą. Cóż, nie ma się co dziwić, że jest to aż tak popularny błąd. Robi się to w celu uniknięcia zaschnięcia tłuszczu i przypalonych składników. Na pozór słusznie? Absolutnie nie.
Szybka zmiana temperatury na patelni powoduje szok termiczny, a co za tym idzie, horrendalnie szybsze zużycie powłoki teflonowej. A wtedy do odkształceń i pęknięć jest już tylko krok.
Jak czyścić zaschniętą patelnie?
Skoro najgorszy sposób czyszczenia patelni już znasz, warto dowiedzieć się też, jak robić to poprawnie. Zwłaszcza w sytuacji, gdy na patelni coś się przypaliło i zaschło.
Prawidłowym sposobem czyszczenia patelni w takich przypadkach jest jej wcześniejsze namoczenie mieszanką wody z płynem do mycia naczyń. Wtedy zwykle wystarczy zaledwie godzina, by wszystkie zaschnięte zanieczyszczenia zeszły bez problemu pod miękką stroną gąbki.
Jeśli szukasz inspiracji obiadowych, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.