Najgorszy możliwy sposób czyszczenia patelni. Ten błąd popełnia praktycznie każdy

Znowu trzeba kupić patelnie. Ta z odpryskiem, tamta wybrzuszona, a do jeszcze innej wszystko przywiera. Takie sytuacje mogą wynikać z popularnego podczas sprzątania po gotowaniu błędu. Jaki jest najgorszy sposób czyszczenia patelni?

ObrazekNajgorszy sposób czyszczenia patelni - Pyszności; foto: Canva

Patelnia to jeden z najczęściej używanych sprzętów kuchennych. Bywa tak, że używamy jej kilka razy dziennie. Na śniadanie jajecznica, na obiad schabowe, a wieczorem jeszcze zaserwujemy sobie placki. Częstotliwość używania tego rekwizytu jest duża, czym możemy sobie tłumaczyć powtarzającą się potrzebę wymiany patelni na nowe.

Pytanie jednak brzmi: czy na pewno nasze patelnie zużywają się ze względu na ich pokaźny ,,przebieg"? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyczyna leży zupełnie gdzie indziej. A mianowicie w notorycznie powtarzanym błędzie popełnianym podczas czyszczenia patelni.

Obrazek
Najgorszy sposób czyszczenia patelni - Pyszności; foto: Canva

Najgorszy sposób czyszczenia patelni.

Wśród podstawowych przyczyn niszczenia patelni można wymienić takie błędy jak szorowanie zaschnięć druciakiem, czy umieszczanie patelni w zmywarce.

Podczas gdy to, że do mycia patelni nie należy używać druciaków (czy nawet szorstkiej strony gąbki) jest dość powszechną wiedzą, inaczej sprawa wygląda w kwestii mycia patelni w zmywarce. Czemu nie powinno się tak postępować? Ze względu na to, że używane do zmywarek detergenty oraz występujące tam wysokie ciśnienie wody mogą uszkodzić powłokę patelni.

Dalej nie jest to jednak najgorszy sposób czyszczenia patelni. A już na pewno nie tak powszechny, jak coś innego. Jaka masowo stosowana praktyka, z której szkodliwości dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy, potwornie niszczy patelnie?

Tą czynnością jest zalewanie jeszcze gorącej patelni zimną wodą. Cóż, nie ma się co dziwić, że jest to aż tak popularny błąd. Robi się to w celu uniknięcia zaschnięcia tłuszczu i przypalonych składników. Na pozór słusznie? Absolutnie nie.

Szybka zmiana temperatury na patelni powoduje szok termiczny, a co za tym idzie, horrendalnie szybsze zużycie powłoki teflonowej. A wtedy do odkształceń i pęknięć jest już tylko krok.

Obrazek
Najgorszy sposób czyszczenia patelni - Pyszności; foto: Canva

Jak czyścić zaschniętą patelnie?

Skoro najgorszy sposób czyszczenia patelni już znasz, warto dowiedzieć się też, jak robić to poprawnie. Zwłaszcza w sytuacji, gdy na patelni coś się przypaliło i zaschło.

Prawidłowym sposobem czyszczenia patelni w takich przypadkach jest jej wcześniejsze namoczenie mieszanką wody z płynem do mycia naczyń. Wtedy zwykle wystarczy zaledwie godzina, by wszystkie zaschnięte zanieczyszczenia zeszły bez problemu pod miękką stroną gąbki.

Jeśli szukasz inspiracji obiadowych, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej