Dodaj pozostałości po świętach do poszatkowanej kapusty. Powstanie pyszny strudel
Po świętach zostało sporo jedzenia i nie masz pomysłu co z nim zrobić? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które świetnie sprawdzi się w każdej kuchni.
02.01.2024 | aktual.: 02.01.2024 18:36
Na pewno znasz powiedzenie: "święta, święta i po świętach". Za nami kulminacyjny punkt grudniowo-styczniowego świętowania. Chyba zgodzisz się ze mną, że okres tem był wypełniony po brzegi wieloma spotkaniami z bliskimi osobami oraz pysznymi potrawami?
Z drugiej strony w lodówce z pewnością zostało sporo jedzenia po wspólnym biesiadowaniu i jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać je w kreatywny sposób, przychodzę z pomocą. Okazuje się, że na bazie pozostałych resztek można przygotować genialne danie, które zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Cała rodzina będzie zachwycona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Strudel w wytrawnym wydaniu
Choć strudel kojarzy się głównie ze słodkim wydaniem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę z nim poeksperymentować w kuchni. Ja zazwyczaj przygotowuję go z jabłkami, rodzynkami i orzechami. Jak się jednak za moment przekonasz, przepis ten można przygotować w zupełnie innej odsłonie. W tym przypadku chodzi o wytrawną formę, która sprawdzi się zarówno w roli smacznej przekąski, jak i ciekawej kolacji.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Z dzisiejszym patentem w szybki i prosty sposób wykorzystasz resztki po świętach i sylwestrze, tym samym nic się nie zmarnuje. Otrzymana kombinacja smakowa też z pewnością każdego zachwyci. Oczywiście możesz ją lekko zmodyfikować w zależności od stanu lodówki. Ale jedno jest pewne, efekt końcowy na pewno będzie zachwycający!
Przepis na strudel z resztkami po świętach
Z racji, że świąteczne memu w głównej mierze składa się z kapusty, suszonych grzybów i mięsa, to właśnie te składniki będą stanowić bazę całego dania. Oczywiście w dzisiejszym przepisie nie zabraknie aromatycznych przypraw oraz genialnego ciasta filo. A, że ostatni produkt bez problemu możesz kupić w gotowej wersji, praca w kuchni przebiegnie dużo szybciej i sprawniej.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo,
- ¾ główki poszatkowanej kapusty,
- 4 garście suszonych grzybów,
- 250 g boczku lub innego rodzaju mięsa oraz wędlin, które zostały po świętach,
- ¼ kostki masła,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- kminek do posypania
- przyprawy: majeranek, sól oraz pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów. Następnie poszatkuj kapustę, po czym obierz i podziel na mniejsze kawałki cebulę. Nie zapomnij też pokroić drobno boczku.
- Na palniku ustaw garnek i rozpuść w nim trochę masła. Następnie wrzuć do środka cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty. Jako kolejny składnik w garnku powinien znaleźć się boczek.
- Po chwili dodaj do garnka kapustę i smaż powstałą mieszankę przez kilka minut.
- Odsącz namoczone grzyby i poszatkuj je drobno. Dopiero w takiej formie możesz dodać je do garnka.
- Pod koniec gotowania dopraw powstałą mieszankę przy pomocy przypraw. Użyj ich według własnych upodobań smakowych.
- Czas zająć się ciastem filo. Składa się ono z kilku cienki warstw, które należy ze sobą połączyć. Aby było to możliwe, roztop masło i przy pomocy pędzelka rozprowadź je bezpośrednio na każdym arkuszu ciasta filo. Po czym ułóż każdy taki arkusz jeden na drugim.
- Na gotowym cieście rozprowadź wcześniej przygotowany farsz i złóż w strudel. Pamiętaj, aby całą konstrukcję dobrze zabezpieczyć. W przeciwnym wypadku umieszczony w środku farsz może po prostu wypaść.
- Gotowy strudel przełóż do formy do pieczenia. Następnie rozprowadź na nim roztrzepane jajko, dzięki czemu przyszłe danie nabierze złocistych rumieńców. Nie zapomnij też o kminku, który możesz rozsypać na wierzchu strudla.
- Tak przygotowany strudel włóż na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Smacznego!