Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek

Paczki z żywnością długoterminową mogą się przydać na wypadek różnych sytuacji losowych. Polska Izba Miodu apeluje, aby znaleźć w nich miejsce na chociaż jeden słoik miodu. Wymienia zalety, które trudno przypisać innym produktom spożywczym.

Żywność długoterminową przyda się na wypadek różnych sytuacji Żywność długoterminową przyda się na wypadek różnych sytuacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej każde gospodarstwo domowe powinno być przygotowane na to, aby przeżyć przez na co najmniej 72 godziny bez dostępu do prądu, bieżącej wody i produktów ze sklepu. W paczce powinny znaleźć się woda, leki i żywność, która nie wymaga obróbki termicznej, z jak najdłuższym terminem ważności.

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Pełnowartościowa dieta w sytuacjach ekstremalnych

Polska Izba Miodu, nawiązując do strategii "Unia gotowości", proponuje, żeby w każdym domu w takiej paczce znalazł się chociaż jeden słoik miodu. Okazuje się, że produkt o wadze 500 g może stać się podstawą nawet 8–10 pełnowartościowych posiłków dla czteroosobowej rodziny. Taki niepozorny słoik zawiera nawet 1600 kcal i na tym nie kończą się jego zalety:

– Nie każdy wie, że miód to jedyny produkt spożywczy na Ziemi, który zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze pozwalające człowiekowi przeżyć. Obok cukrów prostych znajdziemy w nim witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy i antyoksydanty. […] To sprawia, że może on stanowić kompletną dietę w sytuacjach ekstremalnych.– mówi Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.

Okazuje się, że z dobrodziejstwa miodu niejednokrotnie korzystało wojsko, a nawet NASA. Co więcej, stosowany był nie tylko jako źródło energii, ale także jako środek antybakteryjny do opatrywania ran. Miód w tubkach był składnikiem diety astronautów radzieckich, również w misjach amerykańskich zazwyczaj znajdowało się miejsce na ten dodatek do wyżywienia.

– Miód to coś znacznie więcej niż dodatek do herbaty. To naturalne paliwo dla organizmu, które w kryzysie może przesądzić o przetrwaniu – Polska Izba Miodu przywołuje słowa dietetyczki Moniki Pluty.

Za wrzuceniem miodu do paczki na "czarną godzinę" przemawia również długi termin ważności. Jeśli miód jest odpowiednio przechowywany, praktycznie nigdy się nie psuje.

Jak przygotować szybki i pożywny posiłek z dodatkiem miodu w sytuacji kryzysowej?

Możesz zjeść chrupkie pieczywo z miodem, albo wymieszać z nim orzechy, musli lub suszone owoce. Rozpuść miód w letniej wodzie, aby otrzymać domowy izotonik, który dostarczy energii i zadba o odpowiednie nawodnienie organizmu. Z miodem możesz przygotować także kaszkę błyskawiczną lub owsiankę. Dodaj jogurt lub mleko w proszku, aby zadbać o solidną porcję białka.

Wybrane dla Ciebie
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟