Kluski leniwe z owocami. Uwielbiany przepis z dzieciństwa
Kultowy przepis na ulubiony obiad wszystkich dzieci. Delikatne i mięciutkie kluski leniwe z owocami przygotujesz w mgnieniu oka.
25.01.2023 16:25
Leniwe z twarogu
Z wielkim sentymentem i ogromną przyjemnością wracamy do przepisów, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Jednym z takich wspomnień są delikatne i mięciutkie kluski z twarogu. Ich przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka chwil, dzięki czemu idealnie sprawdzą się na szybki obiad w zabiegany dzień. W połączeniu ze świeżymi owocami oraz śmietaną zagrają dobrze jako domowy deser. Gwarantujemy- błyskawicznie znikają z talerzyka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kluski leniwe z owocami
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
110 g mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
Do dekoracji
- śmietana z cukrem
- owoce: maliny, borówki
Sposób przygotowania:
Twaróg półtłusty przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj. Powstałą masę przełóż na blat lub stolnicę i wyrób ciasto. Uformuj je w kształt wałka. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, nawet jeśli ciasto nieco się lepi, bo kluski mogą wyjść zbyt twarde.
Przy pomocy nożyka tnij ciasto pod skosem na kluseczki. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Wrzucaj partiami kluski i gotuj przez ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej.
Ugotowane kluski wyłóż na talerz. Dodaj kleks kwaśnej śmietany (możesz użyć również bitej śmietany) oraz ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się świeże borówki i maliny.
Smacznego!