Kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim. Przekąska na karnawał

Chrupiące i urocze kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim to idealny przepis na karnawałową imprezę. Proste, szybkie i niesamowicie smaczne

Kulki drobiowe w cieście francuskim- PysznościKulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Ewa

Prosta przekąska na imprezę

Pyszne kuleczki drobiowe zamknięte w chrupiącym cieście francuskim to idealny przepis na imprezę. Małe porcje świetnie prezentują się na talerzu i można chwycić je "na raz". Kotleciki mielone w takim wydaniu skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. Nie może ich zabraknąć na Twoim stole. Ich przygotowanie jest bardzo proste, jednak wymagają odrobiny cierpliwości podczas kulania małych mięsnych kuleczek. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej- smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Kulki drobiowe w cieście francuskim

Składniki:

  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól/pieprz do smaku
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko - roztrzepane
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

W robocie kuchennym umieść suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Dodaj obrane ząbki czosnku oraz starty parmezan i zblenduj składniki. Do miski przełóż mielone mięso drobiowe, dodaj jajko, sól, pieprz oraz przygotowaną masę z suszonych pomidorów. Dokładnie wymieszaj.

Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności

Z powstałej masy uformuj małe kulki. Zamocz ręce w zimnej wodzie, aby masa nie kleiła Ci się do dłoni. Tak przygotowane kulki wstaw do lodówki na minimum godzinę. Możesz przygotować je również dzień wcześniej i schować na całą noc.

Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i przy pomocy noża do pizzy podziel je na długie i dość cienkie paski. Owiń nimi kawałki mięsa tak, aby stworzyły "klatkę".

Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności

Tak przygotowane kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ciasto apetycznie się zarumieniło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.

Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności

Po upieczeniu ułóż kulki na talerzu. Świetnie będą prezentowały się na rukoli. Możesz serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Obrazek
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟