Kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim. Przekąska na karnawał

Chrupiące i urocze kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim to idealny przepis na karnawałową imprezę. Proste, szybkie i niesamowicie smaczne

Kulki drobiowe w cieście francuskim- PysznościKulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Ewa

Prosta przekąska na imprezę

Pyszne kuleczki drobiowe zamknięte w chrupiącym cieście francuskim to idealny przepis na imprezę. Małe porcje świetnie prezentują się na talerzu i można chwycić je "na raz". Kotleciki mielone w takim wydaniu skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. Nie może ich zabraknąć na Twoim stole. Ich przygotowanie jest bardzo proste, jednak wymagają odrobiny cierpliwości podczas kulania małych mięsnych kuleczek. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej- smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Kulki drobiowe w cieście francuskim

Składniki:

  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól/pieprz do smaku
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko - roztrzepane
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

W robocie kuchennym umieść suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Dodaj obrane ząbki czosnku oraz starty parmezan i zblenduj składniki. Do miski przełóż mielone mięso drobiowe, dodaj jajko, sól, pieprz oraz przygotowaną masę z suszonych pomidorów. Dokładnie wymieszaj.

Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności

Z powstałej masy uformuj małe kulki. Zamocz ręce w zimnej wodzie, aby masa nie kleiła Ci się do dłoni. Tak przygotowane kulki wstaw do lodówki na minimum godzinę. Możesz przygotować je również dzień wcześniej i schować na całą noc.

Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i przy pomocy noża do pizzy podziel je na długie i dość cienkie paski. Owiń nimi kawałki mięsa tak, aby stworzyły "klatkę".

Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności

Tak przygotowane kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ciasto apetycznie się zarumieniło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.

Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności

Po upieczeniu ułóż kulki na talerzu. Świetnie będą prezentowały się na rukoli. Możesz serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Obrazek
Kulki drobiowe w cieście francuskim- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"